Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 03.07.2014.
22:21
Blic A

Šta Obama piše Srbiji zbog Rusije

Američka administracija prati da li se Srbija iznova približava Rusiji i da li se neutralnim stavom oko Ukrajine udaljava od Evropske unije.

Pismo američkog predsednika sa dva meseca zakašnjenja: Barak Obama
 

Tako pojedini stručnjaci vide to što u Beograd sa dva meseca zakašnjenja stižu pisma američkog državnog vrha, i to uvek pred sastanke srpskih funkcionera sa ruskim.


Pred dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju stiglo je pismo potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je čestitao pobedu na izborima lideru SNS Aleksandru Vučiću. Premijer Srbije Vučić za nekoliko dana ide u posetu Moskvi i pre dva dana stiglo je pismo predsednika Baraka Obame sa izrazima saučešća za žrtve poplava.

Vučić: Problemi s dugom

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom 7. i 8. jula u Moskvi.
- Odnosi jesu prijateljski, ali oni imaju određene probleme sa nama zbog našeg duga, a i mi imamo određena pitanja - rekao je Vučić.

Da li je reč o slučajnosti ili su posredi skrivene poruke SAD upućene Srbiji i njenom državnom vrhu?

Profesor FPN Predrag Simić kaže za “Blic” da Amerika reaguje na približavanje Rusiji, a verovatno i Nemačkoj.

- Pisma mogu da budu zakasnelo reagovanje i pokušaj da se Srbija zadrži na kursu koji Amerika želi, a to je naš put ka EU. Posredi je ofanziva šarma Amerike, koja želi da Srbiju zadrži u evropskom okviru jer su u poslednjih nekoliko meseci kontakti sa Rusijom u trenutku ukrajinske krize češći nego što je slučaj sa drugim državama - kaže profesor Simić. On dodaje da jeste činjenica da pisma stižu sa zakašnjenjem i otuda i pomalo zbunjuju.

Njegov kolega profesor FPN Dragan Simić smatra da nema nikakvih skrivenih poruka u pismima američkog državnog vrha. On kaže da obraćanje vrha američke administracije treba posmatrati kao dobar znak.

- SAD vode kontinuiranu politiku u odnosu na našu zemlju. I pisma Bajdena i Obame su za našu državu dobra stvar i ukazuju na odnos koji se smatra prijateljskim. Međutim, zašto mi zakasnela pisma i posete Rusiji dovodimo u vezu? Ipak, razmišljamo još uvek u obrascu hladnog rata i ako mi dopustite, ponekad sebi dajemo veće značenje nego što bi možda trebalo - kaže Dragan Simić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.07.2014. 22:36
Sta bi u Prevodu moglo da Znaci "ZAKASNELO saucesce" u vezi poplava??? Pa Mozda: "Ako nebudete slusali mozda se i ponove" WEATHER WARFARE ? (klimatsko ratovanje)
Četvrtak 03.07.2014. 22:52
Разговарају Обама,Путин и Вучић о изборима. Обама:Код нас за мање од 2 сата након избора зна ко је победио. Путин:Хе,хе није то ништа код нас се зна након 2 минута. Вучић:Не контам што вам треба толико!?Код нас се зна 2 месеца унапред. Лете два вампира отац и син.Каже отац сину: -Сине сада ћемо да уђемо у једну кућу и да попијемо мало крви сутра ћемо у другу прекосутра у трећу. Син пита: -Па добро али што не улетимо у једну кућу и попијемо сву крв одједном? Отац ће: -Јеботе сине,немој да будеш окрутан,ми смо вампири а не политичари....
Četvrtak 03.07.2014. 22:39
Obmana se malo nedostojno ponaša zna on da je OKUPATOR na zemlji SRBIJE i kada ode sa kosova plati ratnu štetu tada može da se razgovara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online