Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Četvrtak 26.06.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Šešelj: Dolazim!

Vojislav Šešelj, koji je bez presude u pritvoru u Ševeningenu već jedanaest i po godina, prema izvorima "Vesti" doći će u Srbiju ako Vlada u roku od sedam dana da tražene garancije Haškom trubunalu za njegovo privremeno oslobađanje. Radikali ga očekuju već na Vidovdan, ali ostaje nepoznato da li će garancije biti pružene, pošto je lider radikala poručio da nema nameru da se pridržava uslova koji se svode na kućni pritvor u njegovoj kući u Batajnici.

Vojislav Šešelj poručio stranačkim prijateljima da dolazi
 

Šešeljev politički učenik, premijer Aleksandar Vučić, našao se u nebranom grožđu, jer je veće predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija zatražilo od vlasti u Beogradu da se izjasni da li može da garantuje sprovođenje uslova pod kojim bi Vojislav Šešelj na inicijativu samog sudskog veća bio privremeno oslobođen.

Ne veruje izdajnicima

Pravni savetnik lidera radikala, beogradski advokat Milan Terzić, kaže za "Vesti" da Šešelja "ne zanima garancija izdajničke vlasti, jer tu vlast Šešelj ne priznaje."


- Zahtev iz Haga da se takva srpska vlada izjasni o garancijama za puštanje Šešelja na privremenu slobodu dokaz je da je Tribunal odavno trebalo da donese odluku o obustavljanju postupka. Ukoliko Vučićev i Nikolićev režim postupi po nalogu veća Tribunala, otvoreno će priznati da sa njima učestvuju u zaveri protiv Vojislava Šešelja - kaže Terzić.
 

Vučić se plaši sirotinje

- Ne plaši se Vučić Šešelja, već kako da odigra i da zadovolji Hag, ali i da sebe ne izloži osudi srpske javnosti. Kako god bilo, Vučić je svestan da je Šešelj sinonim junaštva i pobede nad Hagom. Narod, u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, možda u Šešelju potraži spas, i to je ono što ga plaši - otkriva izvor blizak naprednjacima.

On podseća da se Šešelj pisano izjasnio na predlog predsednika veća Antonetija i rekao da predlog prihvata kao prekid suđenja, ali i to da će po povratku u Srbiju da nastavi da se bavi politikom i učestvuje u javnom životu Srbije. Takođe je naglasio da ne prihvata policijski nadzor, ni kućni pritvor.


- Šešelj nema nameru da po povratku u Beograd traži odobrenje od srpske vlasti da izlazi iz kuće u Batajnici, niti će dozvoliti da mu Vučić i Hag određuju s kim će da se viđa i druži. I to po cenu da se ne vrati u Srbiju - kaže Terzić.


Izvor "Vesti" blizak vrhu SRS-a ocenjuje da se Šešelj vraća u politički život Srbije na velika vrata kao pobednik u bici protiv Tribunala i podseća da je lider radikala rekao da odbija nošenje ogrlice, narukvice ili "nanožnice", kojima se vređa ljudsko dostojanstvo.


- Šešelj nam je rekao: "Dolazim." Nema dileme da će odmah da kritikuje izdajničku srpsku vlast i da priča kako je pobedio Haški tribunal - ponosno kažu radikali u zemunskoj centrali koja je ovih dana u znaku priprema za što bolji doček Vojislava Šešelja.

Glave u pesku

Dr Milan Dimitrijević

Dr Milan Dimitrijević, međunarodni ekspert za strategiju i odnose s javnošću, ukazuje da mediji stidljivo prenose ovu vest, a politički vrh neefikasno zaobilazi tu temu.


- Značaj povratka dr Vojislava Šešelja je višestruk. Haški tribunal, koji zapadnim silama predstavlja oruđe za globalno oblikovanje javnog mnjenja po pitanju opravdanosti njihovog "demokratskog" načina prekrajanja Evrope i sveta, ima sve više poteškoća da opravda presude Srbima. Zato puštanje dr Šešelja ne treba smatrati presedanom ili nekim iznenađenjem, već logičnom odlukom - kaže dr Dimitrijević i dodaje da Šešelja treba razumeti što ne prihvata garancije Republike Srbije, odnosno jemstvo kumova Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.


- Šešelj verovatno smatra da njihova reč, postupak i svaka vrsta garancije nemaju težinu zbog ranijih postupaka prema njemu, ali i njihovih trenutnih rezultata. Ukoliko Šešelj bude pušten na slobodu, zapad će pokušati da oblikuju javno mnjenje prema svojim potrebama, kako Haški tribunal ne bi potpuno izgubio kredibilitet kod mentora - kaže Dimitrijević.


Izvor "Vesti" blizak vrhu naprednjaka, priznaje da je srpski premijer u problemu, jer šta god da odluči biće kriv.


- Šešelj je stvorio Vučića kao političara, a i zahvaljujući radikalima današnji premijer Srbije dobio je stan, ali je istina i to da je Vučić danas premijer i da Tribunal od njega traži garancije za Šešeljevu privremenu slobodu - kaže jedan od premijerovih stranačkih saboraca, takođe bivši radikal.

Ljajić: Obavezan da pristane na kućni pritvor

Rasim Ljajić: Prvi put se dešava da optuženi odmah kaže da neće da poštuje uslove koje postavlja Tribunal
 

Srpska radikalna stranka saopštila je da ako režim Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića postupi po nalogu pretresnog veća povodom uslova za oslobađanje i garancija, onda će učestvovati u zaveri protiv Vojislava Šešelja.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, ministar Rasim Ljajić, izjavio je da Srbija još nije zvanično obaveštena o zahtevu za garancijama.
Ljajić kaže da je reč o slučaju bez presedana da Vlada iz medija saznaje o uslovima koje sudsko veće postavlja.


- Kada primimo taj zahtev ući ćemo u redovnu proceduru koja je važila za sve optuženike i doneti u skladu sa tim odluku o garancijama - kazao je Ljajić.

Garancije glavna tema

Ljajić je rekao povodom poruke Šešelja vlastima u Beogradu da se "ne igraju glavom" i da ne daju garancije protiv njegove volje, kazao da su garancije "upravo glavna tema" i da u protivnom ne bi bilo ništa sporno.


- Vlada je automatski davala garancije za sve optuženike. Ali prvi put se dešava da optuženi odmah kaže da neće poštovati uslove koje postavlja Tribunal, a od nas se traži da poštujemo Ustav i damo te vrste garancije. Država je voljna i spremna da sve uradi, ali mora optuženik da sarađuje kada je reč o poštovanju svih uslova koje veće traži - kazao je Ljajić.


On je naglasio da je Haški tribunal u problemu zbog procesa Šešelju i da je Vlada Srbije svesna da sud traži izlaz iz te situacije, ali da Srbija ipak mora da se odnosi korektno i ravnopravno prema svim optuženicima. On je podsetio i da Vlada Srbije nema komunikaciju sa Šešeljem, jer je on to ne želi, i da jedini kontakt ostvaruje s predstavnicima srpske ambasade.

Doček i miting?

U centrali SRS-a kažu da Šešelj stiže na Vidovdan u subotu i da mu pripremaju veliki doček na beogradskom Trgu Republike.


- To će da bude miting dobrodošlice srpskom junaku - Šešelju. To je onaj isti Trg Republike gde se pre jedanaest i po godina Šešelj pozdravio sa Srbijom i rekao da ide da pobedi Tribunal. To je isti trg na kome je Tomislav Nikolić, tada Šešeljev zamenik, rekao: "Ako neko od vas u narednih mesec ili dva, vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom" (Đinđić se povredio na fudbalu) - kažu u centrali SRS-a.


Čim su čačanski radikali iz vrha stranke čuli da se očekuje povratak Šešelja iz Haga, započeli su pripreme za organizovani odlazak u Beograd radi dočeka. Saša Trifunović, predsednik SRS-a u Čačku, do sada se prijavilo mnogo žitelja Moravičkog okruga iz raznih stranaka koji su zainteresovani za doček Vojislava Šešelja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.06.2014. 19:42
DOBRODOSO MACAK!!! Nadam se da si dovoljno ogladneo u sheveningenu pa da sve ove miseve izdajnicke u skupstini pojedes za dorucak.
Četvrtak 26.06.2014. 20:12
Ljaiću ti nisi običan građanin i tvoje izjave su nepristojne i trebao bi da se izvineš Šešelju za tebe on je građanin ove države koju ti prestavljaš i Šešelj nije za uvaljivanje on je čist dok god ga ne osude ili oslobode. Zašto nešto radiš zašta nemaš ljucke kvalifikacije.
Četvrtak 26.06.2014. 18:33
E moj Sele, s tobom bas ko sa meckom, najmanje dvaput godisnje te pustaju, jadni radikali obise noge trceci da ti spreme ovna i Gardu za docek, ispratilo te 50. hiljada, a sad da te doceka njih pedeset, gde bi crna bruka i radikalska tuga. Veruj da su dosadili vise sa tobom, svaki dan moze covek da procita vest o tebi al samo u Vestima, nesto te obozavaju, ako nam ti ne ocuvas Srbiju nece niko, ocuvao si Bosnu i Krajinu, ostala ti samo jos Srbija. Jadnog Ljajica su napali ko djavo zabu, nemoze covek da ih otrese, valjda im on najlaksi ovi drugi ih ne sljive cim pomenu tebe pljunu ih ko siroma trobanku. Znam da nesmes da dodjes, zato ti se i nenadam, nadaju ti se samo budale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online