Četvrtak 26.06.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Šešelj: Dolazim!

Vojislav Šešelj poručio stranačkim prijateljima da dolazi
 

Šešeljev politički učenik, premijer Aleksandar Vučić, našao se u nebranom grožđu, jer je veće predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija zatražilo od vlasti u Beogradu da se izjasni da li može da garantuje sprovođenje uslova pod kojim bi Vojislav Šešelj na inicijativu samog sudskog veća bio privremeno oslobođen.

Ne veruje izdajnicima

Pravni savetnik lidera radikala, beogradski advokat Milan Terzić, kaže za "Vesti" da Šešelja "ne zanima garancija izdajničke vlasti, jer tu vlast Šešelj ne priznaje."


- Zahtev iz Haga da se takva srpska vlada izjasni o garancijama za puštanje Šešelja na privremenu slobodu dokaz je da je Tribunal odavno trebalo da donese odluku o obustavljanju postupka. Ukoliko Vučićev i Nikolićev režim postupi po nalogu veća Tribunala, otvoreno će priznati da sa njima učestvuju u zaveri protiv Vojislava Šešelja - kaže Terzić.
 

Vučić se plaši sirotinje

- Ne plaši se Vučić Šešelja, već kako da odigra i da zadovolji Hag, ali i da sebe ne izloži osudi srpske javnosti. Kako god bilo, Vučić je svestan da je Šešelj sinonim junaštva i pobede nad Hagom. Narod, u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, možda u Šešelju potraži spas, i to je ono što ga plaši - otkriva izvor blizak naprednjacima.

On podseća da se Šešelj pisano izjasnio na predlog predsednika veća Antonetija i rekao da predlog prihvata kao prekid suđenja, ali i to da će po povratku u Srbiju da nastavi da se bavi politikom i učestvuje u javnom životu Srbije. Takođe je naglasio da ne prihvata policijski nadzor, ni kućni pritvor.


- Šešelj nema nameru da po povratku u Beograd traži odobrenje od srpske vlasti da izlazi iz kuće u Batajnici, niti će dozvoliti da mu Vučić i Hag određuju s kim će da se viđa i druži. I to po cenu da se ne vrati u Srbiju - kaže Terzić.


Izvor "Vesti" blizak vrhu SRS-a ocenjuje da se Šešelj vraća u politički život Srbije na velika vrata kao pobednik u bici protiv Tribunala i podseća da je lider radikala rekao da odbija nošenje ogrlice, narukvice ili "nanožnice", kojima se vređa ljudsko dostojanstvo.


- Šešelj nam je rekao: "Dolazim." Nema dileme da će odmah da kritikuje izdajničku srpsku vlast i da priča kako je pobedio Haški tribunal - ponosno kažu radikali u zemunskoj centrali koja je ovih dana u znaku priprema za što bolji doček Vojislava Šešelja.

Glave u pesku

Dr Milan Dimitrijević

Dr Milan Dimitrijević, međunarodni ekspert za strategiju i odnose s javnošću, ukazuje da mediji stidljivo prenose ovu vest, a politički vrh neefikasno zaobilazi tu temu.


- Značaj povratka dr Vojislava Šešelja je višestruk. Haški tribunal, koji zapadnim silama predstavlja oruđe za globalno oblikovanje javnog mnjenja po pitanju opravdanosti njihovog "demokratskog" načina prekrajanja Evrope i sveta, ima sve više poteškoća da opravda presude Srbima. Zato puštanje dr Šešelja ne treba smatrati presedanom ili nekim iznenađenjem, već logičnom odlukom - kaže dr Dimitrijević i dodaje da Šešelja treba razumeti što ne prihvata garancije Republike Srbije, odnosno jemstvo kumova Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.


- Šešelj verovatno smatra da njihova reč, postupak i svaka vrsta garancije nemaju težinu zbog ranijih postupaka prema njemu, ali i njihovih trenutnih rezultata. Ukoliko Šešelj bude pušten na slobodu, zapad će pokušati da oblikuju javno mnjenje prema svojim potrebama, kako Haški tribunal ne bi potpuno izgubio kredibilitet kod mentora - kaže Dimitrijević.


Izvor "Vesti" blizak vrhu naprednjaka, priznaje da je srpski premijer u problemu, jer šta god da odluči biće kriv.


- Šešelj je stvorio Vučića kao političara, a i zahvaljujući radikalima današnji premijer Srbije dobio je stan, ali je istina i to da je Vučić danas premijer i da Tribunal od njega traži garancije za Šešeljevu privremenu slobodu - kaže jedan od premijerovih stranačkih saboraca, takođe bivši radikal.

Ljajić: Obavezan da pristane na kućni pritvor

Rasim Ljajić: Prvi put se dešava da optuženi odmah kaže da neće da poštuje uslove koje postavlja Tribunal
 

Srpska radikalna stranka saopštila je da ako režim Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića postupi po nalogu pretresnog veća povodom uslova za oslobađanje i garancija, onda će učestvovati u zaveri protiv Vojislava Šešelja.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, ministar Rasim Ljajić, izjavio je da Srbija još nije zvanično obaveštena o zahtevu za garancijama.
Ljajić kaže da je reč o slučaju bez presedana da Vlada iz medija saznaje o uslovima koje sudsko veće postavlja.


- Kada primimo taj zahtev ući ćemo u redovnu proceduru koja je važila za sve optuženike i doneti u skladu sa tim odluku o garancijama - kazao je Ljajić.

Garancije glavna tema

Ljajić je rekao povodom poruke Šešelja vlastima u Beogradu da se "ne igraju glavom" i da ne daju garancije protiv njegove volje, kazao da su garancije "upravo glavna tema" i da u protivnom ne bi bilo ništa sporno.


- Vlada je automatski davala garancije za sve optuženike. Ali prvi put se dešava da optuženi odmah kaže da neće poštovati uslove koje postavlja Tribunal, a od nas se traži da poštujemo Ustav i damo te vrste garancije. Država je voljna i spremna da sve uradi, ali mora optuženik da sarađuje kada je reč o poštovanju svih uslova koje veće traži - kazao je Ljajić.


On je naglasio da je Haški tribunal u problemu zbog procesa Šešelju i da je Vlada Srbije svesna da sud traži izlaz iz te situacije, ali da Srbija ipak mora da se odnosi korektno i ravnopravno prema svim optuženicima. On je podsetio i da Vlada Srbije nema komunikaciju sa Šešeljem, jer je on to ne želi, i da jedini kontakt ostvaruje s predstavnicima srpske ambasade.

Doček i miting?

U centrali SRS-a kažu da Šešelj stiže na Vidovdan u subotu i da mu pripremaju veliki doček na beogradskom Trgu Republike.


- To će da bude miting dobrodošlice srpskom junaku - Šešelju. To je onaj isti Trg Republike gde se pre jedanaest i po godina Šešelj pozdravio sa Srbijom i rekao da ide da pobedi Tribunal. To je isti trg na kome je Tomislav Nikolić, tada Šešeljev zamenik, rekao: "Ako neko od vas u narednih mesec ili dva, vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom" (Đinđić se povredio na fudbalu) - kažu u centrali SRS-a.


Čim su čačanski radikali iz vrha stranke čuli da se očekuje povratak Šešelja iz Haga, započeli su pripreme za organizovani odlazak u Beograd radi dočeka. Saša Trifunović, predsednik SRS-a u Čačku, do sada se prijavilo mnogo žitelja Moravičkog okruga iz raznih stranaka koji su zainteresovani za doček Vojislava Šešelja.

2022 © - Vesti online