Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.06.2014.
17:06
Srna A

Ni 16 godina kasnije ne zna se sudbina otetih Srba

Sudbina belaćevačkih rudara, koje su Albanci oteli u maju i junu 1998. godine, nije poznata ni 16 godina posle ovog prvog organizovanog masovnog kidnapovanja Srba na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji.

Otmica rudara i dalje nije rešena (Foto: Ilustracija)
 

Albanski teroristi su 22. juna 1998. godine organizovali i izveli otmicu osam belaćevačkih rudara i jednog njihovog slučajnog saputnika, a kidnapovanja su počela mesec dana ranije, 17. maja, kada je otet vozač u rudniku Belaćevac Žarko Spasić.

Predsednik Udruženja stradalih na Kosovu i Metohiji Nataša Šćepanović istakla je da je otmica belaćevačkih rudara sa njihovih radnih mesta označila početak egzodusa i etničkog čišćenja Srba na prostoru Kosova i Metohije.

Ona je na konferenciji za novinare ocenila da to što za otmicu ovih ljudi do sada niko nije odgovarao, kao ni za ubistva, uništavanje imovine i čitave jedne nacije, predstavlja višestruko kršenje ljudskih prava i međunarodnih povelja i deklaracija koje ta prava garantuju.

Šćepanovićeva je pozvala sve nadležne institucije, i domaće i međunarodne, da pokrenu zajednički mehanizam da nestali budu pronađeni, a zločinci kažnjeni.

Pomoćnik direktora Kancelarije za nestale Vlade Srbije Vesna Bošković rekla je da se na prostoru Kosova i Metohije oko 530 Srba i nealbanaca vodi kao nestalo.

Boškovićeva je ukazala da se Kancelarija suočava sa velikim poteškoćama u pokušajima ekshumacije srpskih žrtava na Kosovu i Metohiji.

Ona je navela da je proces ekshumacije lokacije na kojoj su, kako se smatra zakopani belaćevački rudari, počeo 2008. godine - tek dve godine, posle dobijene informacije.

Ekshumacija je prekinuta samo dva dana pošto je počela, jer je došlo do urušavanja i požara, koji je izbio pod neutvrđenim okolnostima.

Brat jednog od otetih rudara Milorad Trifunović rekao je da su porodice odmah obavestile i Međunarodni komitet Crvenog krsta i srpske vlasti koje su u vreme otmice imale nadležnost nad prostorom Kosmeta, kao i strane ambasade u Beogradu.

"Obratili smo se i Fondu za humanitarno pravo, ali smo tamo doživeli velike neprijatnosti, posebno od Nataše Kandić", rekao je Trifunović.

POVEZANE VESTI

Petak 20.06.2014. 17:15
Ma vazno je,da se LOPUZA Vucic sreo sa Blaira,kog interesju oteti Srbi na Kosmetu...
Petak 20.06.2014. 19:44
Srbin ne kenjajte vi ste sami kidnapovali i ubili Srbe i Siftare!Siftari su Andjeli oni nisu nikad nesto lose radili!!Jedan Razlog vise sa tim Govnima zauvek zavrsiti!!
Subota 21.06.2014. 02:18
Mislim da mi svi znamo njihovu sudbinu. To sto Beograd radi zapadnog "prijateljstva" prodaje i mrtve i zive, i ne samo Kosmet nego i celu Srbiju, samo pokazuje s kakvim smo se "prijateljstvom" usrecili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online