Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.06.2014.
07:45
J. Arsenović - Vesti A

"Šešelj hoće slobodu, a ne poniženje"

"Naravno da će Vojislav Šešelj doći u Srbiju ukoliko Pretresno veće Haškog tribunala donese odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu", kaže za "Vesti" zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović.

Nemanja Šarović: Kakve nanogice, i tome slično
 

O tome da srpska štampa komentariše kako uslovljavanjem Veća Šešelj zapravo neće iz haškog pritvora, Šarović odgovara da to ne tvrdi "domaća već Vučićeva štampa".


Na pitanje da li će lider radikala pristati na odluku, iako će ona, gotovo sigurno, sadržati najveći deo uslova za koje se Šešelj već izjasnio da ih neće poštovati, Šarović ponavlja:
 

- On svakako neće poštovati te uslove. Jedino što će poštovati jeste da neće izaći iz zemlje. Ako mislite da je njemu cilj da dođe u Srbiju, a da ne sme ni sa kim da razgovara, da mora da nosi nekakve nanogice i tome slično, onda mu je bolje u zatvoru nego u Srbiji. U svakom slučaju, on neće prihvatiti nijedan ponižavajući uslov. Šešelj ne traži nikakve privilegije, posebne uslove, već samo poštovanje međunarodnog prava i Pakta o građanskim i političkim pravima koji mu garantuje javno i političko delovanje.


Kako bi se ovog leta mogao odvijati slučaj Šešelj koji je svojim držanjem u sudu dobro namučio Tribunal? Najjednostavnije bi bilo da Veće donese odluku bez uslovljavanja, što je praktično neizvodljivo. Druga varijanta, da se zbog već iznetih Šešeljevih uslova odbaci mogućnost njegovog puštanja na slobodu do izricanja presude, i treća da se Tribunal pretvara da ne zna da će Šešelj da krši uslove i da ga pusti u Srbiju.


- Teško mi je da spekulišem šta će biti. Sada smo još uvek u fazi postupka. Čekamo da se tužilaštvo izjasni, a taj rok ističe u petak do kraja dana. Posle toga će Veće uzeti u obzir argumentaciju obe strane i doneće odluku u doglednom roku - kaže za "Vesti" portparolka Haškog tribunala Magdalena Spaljinska, uz napomenu da rok nije preciziran u pravilniku Tribunala.


Ipak, imajući u vidu da su i neke sudije Tribunala kritički govorile o 11-godišnjem pritvoru Vojislava Šešelja kao neopravdanom presedanu, ne očekuje se da će Sudsko veće odugovlačiti s odlukom, kakva god da ona bude.

Markača su vratili

- Imali smo u praksi Tribunala da su neki optuženici kršli uslove puštanja na privremenu slobodu i tada Sudsko veće mora da razmotri konkretan slučaj i donese odluku. Kad pogledate praksu, odluka je bila da budu vraćeni u pritvor - kaže Magdalena Spaljinska.


Takav slučaj bio je sa hrvatskim generalom Mladenom Markačem 2007. godine zbog učešća u lovu na Bilogori.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.06.2014. 07:49
"Blago" Vučiću ako se ŠEŠELJ vrati . On će ga ogoliti tako da će i najzatucaniji SRBIN shvatiti njegovu IZDAJU . POMOZI BOŽE DA SE ŠEŠELJ VRATI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online