Četvrtak 19.06.2014.
07:45
J. Arsenović - Vesti

"Šešelj hoće slobodu, a ne poniženje"

Nemanja Šarović: Kakve nanogice, i tome slično
 

O tome da srpska štampa komentariše kako uslovljavanjem Veća Šešelj zapravo neće iz haškog pritvora, Šarović odgovara da to ne tvrdi "domaća već Vučićeva štampa".


Na pitanje da li će lider radikala pristati na odluku, iako će ona, gotovo sigurno, sadržati najveći deo uslova za koje se Šešelj već izjasnio da ih neće poštovati, Šarović ponavlja:
 

- On svakako neće poštovati te uslove. Jedino što će poštovati jeste da neće izaći iz zemlje. Ako mislite da je njemu cilj da dođe u Srbiju, a da ne sme ni sa kim da razgovara, da mora da nosi nekakve nanogice i tome slično, onda mu je bolje u zatvoru nego u Srbiji. U svakom slučaju, on neće prihvatiti nijedan ponižavajući uslov. Šešelj ne traži nikakve privilegije, posebne uslove, već samo poštovanje međunarodnog prava i Pakta o građanskim i političkim pravima koji mu garantuje javno i političko delovanje.


Kako bi se ovog leta mogao odvijati slučaj Šešelj koji je svojim držanjem u sudu dobro namučio Tribunal? Najjednostavnije bi bilo da Veće donese odluku bez uslovljavanja, što je praktično neizvodljivo. Druga varijanta, da se zbog već iznetih Šešeljevih uslova odbaci mogućnost njegovog puštanja na slobodu do izricanja presude, i treća da se Tribunal pretvara da ne zna da će Šešelj da krši uslove i da ga pusti u Srbiju.


- Teško mi je da spekulišem šta će biti. Sada smo još uvek u fazi postupka. Čekamo da se tužilaštvo izjasni, a taj rok ističe u petak do kraja dana. Posle toga će Veće uzeti u obzir argumentaciju obe strane i doneće odluku u doglednom roku - kaže za "Vesti" portparolka Haškog tribunala Magdalena Spaljinska, uz napomenu da rok nije preciziran u pravilniku Tribunala.


Ipak, imajući u vidu da su i neke sudije Tribunala kritički govorile o 11-godišnjem pritvoru Vojislava Šešelja kao neopravdanom presedanu, ne očekuje se da će Sudsko veće odugovlačiti s odlukom, kakva god da ona bude.

Markača su vratili

- Imali smo u praksi Tribunala da su neki optuženici kršli uslove puštanja na privremenu slobodu i tada Sudsko veće mora da razmotri konkretan slučaj i donese odluku. Kad pogledate praksu, odluka je bila da budu vraćeni u pritvor - kaže Magdalena Spaljinska.


Takav slučaj bio je sa hrvatskim generalom Mladenom Markačem 2007. godine zbog učešća u lovu na Bilogori.

2023 © - Vesti online