Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.06.2014.
05:13
S. Sudar - Vesti A

Italijani spasili golgote 260.000 Srba

U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu predstavljena je knjiga "Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča", koju je na srpskom i italijanskom jeziku priredila novinarka RAI Mila Mihajlović. Reč je o reprintu originalnog dokumenta "Za srpsku vojsku", koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije, a do sada je bio nepoznat našoj istoriografiji.

Promocija knjige u Domu vojske
 

Knjiga je obogaćena sa više od 70 originalnih, nikada ranije objavljenih fotografija, i predstavlja istorijski izvor koji dokumentuje evakuaciju srpske vojske i naroda iz Albanije. Od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. italijanska Ratna mornarica iz Albanije je evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, za šta je upotrebljeno 250 lađa. U jeku zime i pod neprekidnim ratnim dejstvima obavljeno je 248 plovidbi.


O knjizi su govorili direktor Instituta za savremenu istoriju prof. dr Momčilo Pavlović, viši naučni saradnik i načelnik odeljenja za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja dr Milan Terzić i idejni tvorac i priređivač ovog izdanja Mila Mihajlović. Promociju je otvorio ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco, koji je istakao značaj knjige u kojoj je opisan humani gest italijanske vojske, ali i prijateljstvo srpskog i italijanskog naroda.


Prema rečima profesora Pavlovića, ova zaboravljena priča spada u mnoge zaboravljene priče.


- Ova knjiga je dokument, opomena na stradanje i spasavanje, solidarnost i humanost, ali i podsetnik na savezništvo danas. Autorku bih ohrabrio da i dalje istražuje i nastavi da doprinosi širenju saznanja o srpskoj istoriji viđenu očima prijateljske Italije - rekao je Pavlović.
 

Mila Mihajlović, pročitala je prisutnima "Zaboravljenu priču", a potom zahvalila organizatorima promocije i saradnicima, kao i prestolonasledniku Aleksandru Drugom Karađorđeviću koji je bio pokrovitelj ovog reprint izdanja. Ona je na kraju posebno izrazila zahvalnost srpskim i italijanskim vojnicima koji su život ugradili u današnju modernu, naprednu i slobodnu Evropu.


Promociji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije i ambasade Italije - vojni ataše Paolo Papalardo i načelnik kancelarije NATO general Lučo Bata, kao i brojni gosti, među kojima su bili akademik Dragoljub Živojinović, članovi Krunskog veća Dragomir Acović i Dušan Babac.

Putuje svetom

Knjiga "Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča" promovisana je u Rimu 14. aprila, u zdanju Oltara otadžbine, čime je Italija zvanično otvorila obeležavanje sto godina od početka Prvog svetskog rata. Potom je na Međunarodnom salonu knjiga u Torinu predstavljena kao izdavački poduhvat godine i nominovana je za godišnju nagradu.


Mila Mihajlović je potom 14. juna održala predavanje na dvodnevnom Međunarodnom naučnom skupu "Srbi i Prvi svetski rat 1914 - 1918" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na temu "Uloga italijanske vojske u spasavanju srpske vojske i naroda, 1915 - 1916". Juče je ovo izdanje predstavljeno u Zrenjaninu, rodnom mestu Mile Mihajlović, a za 26. juni zakazana je promocija u Trstu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.06.2014. 09:47
Tacno je da je ultimatum stigao od ruskog cara ali pomoc nije stigla od velikih sila koje su nas gurnule u taj rat, pre svega Engleske i Francuske, nego od relativno male Italije. Italijani su spasili ogroman broj Srba kako u I tako i u II Sv.ratu. Bez njih bi ustase pobile mnogo vise pravoslavaca nego sto su. Protesti kod Musolinija, evakuacija i zastita civila i cak hapsenja ustasa i otvorena borba protiv njih uopste nisu bili retka stvar u NDH. Pop Momcilo Djujic je mnogo puta svedocio kako su ih Italijani pomagali cak i oruzjem i hranom u borbi protiv ustaske NDH. 'Saveznic'Englezi koji su nas gurnuli i u II Svrat su stvorili banovinu Hrvatsku i samim tim i provizorne granice potonje NDH
Četvrtak 19.06.2014. 13:14
Italijani su uvijek bili prijatelji Srpskom narodu, i tokom prvog, i tokom drugog sv, rata, kada su spasili veliki broj Srba od ustaške golgote, pa zatim i tokom bombardovanja kada su, moravši se vratiti u nato bazu prazni (bez bombi) iste bacali u jadransko more, umjesto na nevin narod. Hvala im za sve, i kamo sreće da imamo mnogo više pravih prijatelja kao što su oni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online