Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 18.06.2014.
18:00
B. Đokić - Vesti A

Mafijom ruše vrh policije

Optužbe koje je izneo Darko Šarić, osumnjičen za šverc kokaina iz Južne Amerike, na račun Rodoljuba Milovića, načelnika Uprave kriminalističke policije, samo su deo borbe za moć unutar vrha politike i policije, zaključak je koji se nameće iz razgovora sa stručnjacima za bezbednosna pitanja.

Darko Šarić u Specijalnom sudu
 

Naime, Šarić je u Specijalnom sudu poslednjih mesec dana tvrdio kako mu je ceo slučaj smestio famozni general Papaja, koji iz potaje utiče na državnu politiku preko "službenih beleški". U medijima se proteklih dana pojavila Milovićeva izjava kako bi bio "ponosan da je on general Papaja". Tada se Šarić odlučio, i u ponedeljak objasnio kako je upravo mislio na njega, te da je sa još jednom osobom, koju je nazvao Mango, Milović montirao proces protiv njega. Sudeći po opisu osobe Mango, može se zaključiti da Šarić misli na Ljubišu Buhu Čumeta, svedoka srpskog tužilaštva u procesu zemunskom klanu.

Tajna služba prati Milovića

Rodoljub Milović

Prema pisanju jednog ozbiljnog beogradskog dnevnog lista od pre desetak dana, a u vreme dok se nije znalo da Šarić misli na Milovića kao generala Papaju, moglo se zaključiti da je on pod prismotrom agenata Bezbednosno-informativne agencije. Naime, pozivajući se na izveštaje bezbednosnih službi moglo se pročitati kako se osoba koju Šarić optužuje (kasnije se saznalo da je to Milović) sastaje sa raznim osobama iz kriminala, a iz izveštaja se moglo zaključiti da se ta osoba prati. Osim UKP, čiji je Milović šef, nijedna druga služba osim BIA nema mogućnosti da nadzire osobu na tako visokoj funkciji.

Optužbe Šarića na račun Milovića su samo deo spekulacija koje su se poslednjih nedelja pojavljivale u srpskim medijima naklonjenim strankama na vlasti na račun šefa UKP, a očigledno je reč o pokušaju da se Milović skine sa funkcije i preuzme kontrola nad možda najmoćnijom službom u Srbiji.


Kako kaže Mile Novaković, nekadašnji načelnik kriminalističke policije, normalno je da će narko-diler da kaže kako mu je sve montirano i plaćeno.


- Novi ministar je stupio na dužnost i očekuje se novo rukovodstvo policije. Tako se sada prave kombinacije ko će preuzeti kriminalističku policiju. Mnogi bi hteli na to mesto, pogotovo oni koji su sklonjeni posle 5. oktobra, ali i oni koji su postavljeni na funkcije još za vreme ministrovanja Dragana Jočića, pa bi sada da vaskrsnu i dobiju visoke funkcije. Milović ima više neprijatelja nego prijatelja, a to je i normalno kad si na takvoj funkciji - objašnjava Novaković.


On dodaje da ovo nije ništa novo i da se javnost "podgreva" neproverenim pričama.


- Očigledno se sprema teren za nove kadrove i čistku, ali se to ružno najavljuje. Pod pričom borbe protiv mafije u policiji, svako ko bude sklonjen s funkcije biće onda obeležen kao deo mafije. Tako je i Jočić pod maskom depolitizacije i dekriminalizacije policije sproveo veliku čistku. Ništa to nije novo, ali je čudno što se pridaje tolika pažnja. Šarić može da priča o Papajama i čemu god hoće, ali će na kraju dobiti 30 godina zatvora, pa pokušava još nekog da povuče sa sobom - dodaje Novaković.
 

I Vučić optužuje

Sumnjama na račun policije, osim Šarića, pridružio se i premijer Aleksandar Vučić. On je podneo krivičnu prijavu protiv NN osoba koje su ga navodno ucenjivale, kako kaže, izmišljenim incidentom u kome je učestvovao njegov sin na jednom beogradskom splavu. U nekoliko navrata iz Vučićevih izjava i tekstova u tabloidima bliskim njegovoj stranci moglo se zaključiti da je Vučić navodno izgubio poverenje u policiju i da želi promene.

Sa dozom opreza sa ovim ocenama uglavnom se slaže i kriminolog Zlatko Nikolić.


- Sve te optužbe treba primiti sa rezervom i što pre rešiti. Ne možemo jednog generala policije tog ranga da držimo zarobljenim zbog izjave jednog kriminalca. To mora da se reši u roku od tri do pet dana, da se vidi da li je Milović stvarno korumpiran i na platnom spisku Šarića ili nije - kategoričan je Nikolić.


On dodaje i da bi Šarić pored otrkivanja imena ljudi iz policije, koji su mu najviše naudili i otkrili njegove kriminalne radnje, mogao da otkrije i nekog drugog.


- Šarić je sigurno imao dobre i jake veze s policijskim vrhom jer ne bi mogao da bude to što jeste da nije imao na platnom spisku ljude iz policijskih krugova i izvršne vlasti - objašnjava Nikolić.


Zlatko Nikolić komentarišući suđenje Šariću konstatuje i da se od svega toga pravi "šarada".


- Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal je nesposobno. Oni dopuštaju Šariću da vodi igru i da mesec dana zamajava tužilaštvo i javnost sa generalom Papajom - kaže Nikolić.

 

POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE: Laži kriminalca ne uzimati ozbiljno

Kako je saopštio Policijski sindikat Srbije, ponovo optuženi za najteža krivična dela ponavljanjem optužbi na račun policajaca pokušavaju da se izvuku odgovornosti, kao u vreme suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. U PSS dodaju i da Šarić bez ikakvih dokaza optužuje policajce za nameštaljke, kriminal i razne druge stvari.


- Svaki optuženi za kriminal može da se brani kako želi, pa i da laže. Ono što se ne može jeste da se takve optužbe uzimaju za ozbiljno. Tako je i sa Šarićevim optužbama na račun Rodoljuba Milovića, načelnika Uprave kriminalističke policije, jer nije u pitanju samo on, već mnogo operativaca, policajaca koji su godinama rizikovali živote da razotkriju Šarićevu kriminalnu grupu. Sada optuženi za šverc narkotika besni što se nalazi pred sudom i optužbama bez ijednog dokaza pokušava da krivicu skine sa sebe, a okrivi one koji su ga razotkrili - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Čume brani Roćka

Rodoljub Milović, poznatiji u policiji pod nadimkom Roćko, već 10 godina je u bliskim vezama sa Ljubišom Buhom Čumetom, svedokom tužilaštva koji je razotkrio zemunski klan. Da se nešto čudno dešava moglo se videti proteklih dana i iz Čumetovih istupa u medijima gde se žalio kako mu je nedavno ukinuto policijsko obezbeđenje koje ga je godinama čuvalo, pa se sada o njemu brinu operativci UKP. Čume nikada nije potpisao ugovor o zaštiti sa sudom i policijom, pa mu je obezbeđenje u kome je godinama učestvovalo dvadesetak policajaca dodeljeno bez zakonskog osnova.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 18:17
Sukob 2 mafijaska klana .
Sreda 18.06.2014. 20:06
На полиграф, али редом. Од позорника до генерала. Па ако су прљави све напоље са посла и преиспитати им порекло омовине. Као и осталим мафијашима све им одузети ако не могу да докажу да су имовину стекли од плате, као мираз или тако што им је татко оставио у наследство. Брига ме дал' ће ићи у затвор али да им се све узме то да!
Četvrtak 19.06.2014. 02:06
Монсато послао помоћ у ГМО семену за Србију. Сељаци којима је све пропало ће наравно прихватити и посадити то семе, а и 99% их и не зна о чему се ради. Медији о томе ништа не говоре. Власт трује народ јер је дозволила донације генетски модивикованог семена. Званични блог http://monsantoblog.eu/monsanto-helps-serbia-croatia-and-bosnia-after-worst-flooding-in-more-than-a-century/ http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/338868/Monsanto-Hrvatskoj-BiH-i-Srbiji-donira-sjeme-kukuruza.html
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online