Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 13.06.2014.
04:22
Beta A

Lukašenku orden SPC

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) dodelio je predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku visoko odlikovanje SPC - Orden Svetog Save prvog stepena.

Patrijarh Irinej uručuje orden SPC predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku
 

Orden je uručen u četvrtak u svečanom patrijaršijskom salonu povodom zvanične posete Lukašenka Srbiji, a to visoko priznanje predsedniku Belorusije uručio je poglavar SPC, patrijarh Irinej, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici SPC.

Kako je navedeno, orden je Lukašenku dodeljen za delatnu ljubav prema SPC i srpskom narodu, naročito pokazanu njegovim istrajnim zalaganjem na očuvanju celovitosti države Srbije, pružanjem neophodne humanitarne pomoći postradalima u Srbiji posle NATO bombardovanja 1999. godine, kao i u spasavanju ugroženih i pružanju neophodne im pomoći tokom ovogodišnjih katastrofalnih poplava.

"Zapad ometao moju posetu Srbiji"

"Naša je velika radost i blagodarnost Gospodu što imamo priliku da dočekamo vas, predsednika beloruskog naroda i beloruske države, našeg bratskog naroda, ujedinjenog jednom krvlju i jednom verom i jednom Crkvom, jednom istinom. Mi smo se uvek osećali bliski tom narodu, kao i beloruski narod prema srpskom narodu, kako u prošlosti tako u sadašnjosti", rekao je patrijarh pozdravljajući Lukašenka.

Patrijarh je dodao da je srećan što je u prilici da pozdravi osvedočenog prijatelja srpskoga naroda, čiji su se prijateljstvo i ljubav pokazali u vremenu velike tragedije Srbije kada je bila bombardovana.

On je takođe rekao da Srbija nikada neće moći da zaboravi, niti da dovoljno zahvali stavu Belorusije po pitanju Kosova i Metohije. Predsednik Lukašenko zahvalio je na uručenom priznanju, rekavši da ga ono podstiče da još više radi na ujedinjenju "naših bratskih pravoslavnih naroda".

"Treba da budete uvereni: nikada nećemo izneveriti vas i vaš narod. Koliko smo u mogućnosti, uvek ćemo stajati rame uz rame sa vama. Tako je bilo u vreme bombardovanja, tako je bilo posle rata, tako je bilo za vreme elementarnih nepogoda, tako će biti i ubuduće; uvek ćemo biti pored vas", istakao je Lukašenko.

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 05:00
Ziveo i vladao na mnogaja ljeta!
Petak 13.06.2014. 13:50
Ziv nam bio Lukiii i opet nam dodji!.
Petak 13.06.2014. 11:04
Само да се погледа и упореди овај осведочени пријатељ, његов народ и држава, са језуитским фашизоидним ликовима и државама (савезима) на чијем су челу, којима се улизује наша прозападна псеудоелита.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online