Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Petak 13.06.2014.
05:46
J. Arsenović - Vesti A

"Ne treba nam 'Danke Dojčland'"

Sudeći po komentarima većine beogradskih medija poseta premijera Vučića Nemačkoj je istorijska i predstavlja prekretnicu u odnosima Srbije i najmoćnije države Evropske unije. Urednik portala Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović je među malobrojnim analitičarima koji sumnjičavo gledaju na ocene da sa ovom posetom Vučića Berlinu nemačko-srpski odnosi ulaze u period "medenog meseca".

Đorđe Vukadinović: Premijer bolje da je neke stvari prećutao
 

- Ne znam da li ulazimo u period "medenog meseca", ali mislim da ulazimo u period potpune nemačke dominacije na Balkanu i nad političkom scenom u Srbiji. Naravno da se politička i ekonomska snaga Nemačke mora uvažavati, ali ovolike snishodljivosti, poniznosti i sluganskog oduševljenja kakva je demonstrirana, ne samo u izjavama srpskih državnih čelnika već i u medijima koji su pratili posetu Berlinu, su bez presedana i ostavljaju gorak ukus u ustima - komentariše za "Vesti" Vukadinović.

Bišvi ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić kaže da on ne upotrebljava izraze kao što je "istorijska poseta", ali je saglasan s tim da se radi o veoma značajnom iskoraku na spoljnopolitičkom planu Srbije.


On kaže da nije iznenađen što je pozicija Srbije prema dešavanjima u Ukrajini, bar prema rečima premijera Vučića, kod nemačke kancelarke naišla na razumevanje i što nije, kako se prethodno najavljivalo, poslužila za dodatno uslovljavanje Srbije.


- Mislim da u osnovi Srbija ima dobar stav prema ukrajinskim događajima. Drugim rečima, ona je jasno rekla da podržava teritorijalni integritet uključujući i Krim, a to je stav EU i ključni stav u međunarodnim odnosima - ocenjuje Lazić.


Srpski premijer je u izjavi RTS-u, a posle razgovora sa nemačkom kancelarkom, našao za shodno da primeti kako se Angela Merkel prisetila teških razgovora sa prethodnim srpskim rukovodstvom i da joj je ovoga puta bilo drago što su razgovori potpuno drugačiji.


- Bolje da je to prećutao. Znate, ima ona poslovica: "Čega se pametan stidi..." To samo pokazuje da je ova vlast u tom pogledu pala nekoliko koraka niže od prethodne, koju su upravo Nikolić i Vučić kritikovali kao "izdajničku i nepatriotsku" - primećuje Vukadinović.

Vukadinović kaže da "slugansko oduševljenje" Nemačkom izaziva mučne asocijacije na razne periode.

- Da se ne vraćamo u dalju prošlost, dovoljno je podsetiti se na hrvatske hvalospeve Nemačkoj, s tom "sitnom razlikom" što su Hrvati imali razloga da pevaju "Danke Dojčland", a Srbija ne, i utoliko je naša bruka veća - dodaje naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 06:40
SVAKA ČAST G-DINU VUKADINOVIĆU NA OTMENOM ČLANKU I NA POKUŠAJU DA SPASE MINIMUM GRAĐANSKE ČASTI I NAŠEG NACIONALNOG DOSTOJANSTVA !!!
Petak 13.06.2014. 08:26
Ма немож` да омане... Са швабама нам је медени месец сваки пут кад се "посећујемо", овако или онако, баш као и 1914., 1941., 1992., 1999., па ће традиција свакако да се настави. Ко не научи из историје и ко чини исту грешку више пута надајући се бољем исходу...ил` је луд ил` је подгузна мува!
Petak 13.06.2014. 08:36
Jedan od retkih čiju svaku rečenicu vredi pročitati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online