Petak 13.06.2014.
05:46
J. Arsenović - Vesti

"Ne treba nam 'Danke Dojčland'"

Đorđe Vukadinović: Premijer bolje da je neke stvari prećutao
 

- Ne znam da li ulazimo u period "medenog meseca", ali mislim da ulazimo u period potpune nemačke dominacije na Balkanu i nad političkom scenom u Srbiji. Naravno da se politička i ekonomska snaga Nemačke mora uvažavati, ali ovolike snishodljivosti, poniznosti i sluganskog oduševljenja kakva je demonstrirana, ne samo u izjavama srpskih državnih čelnika već i u medijima koji su pratili posetu Berlinu, su bez presedana i ostavljaju gorak ukus u ustima - komentariše za "Vesti" Vukadinović.

Bišvi ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić kaže da on ne upotrebljava izraze kao što je "istorijska poseta", ali je saglasan s tim da se radi o veoma značajnom iskoraku na spoljnopolitičkom planu Srbije.


On kaže da nije iznenađen što je pozicija Srbije prema dešavanjima u Ukrajini, bar prema rečima premijera Vučića, kod nemačke kancelarke naišla na razumevanje i što nije, kako se prethodno najavljivalo, poslužila za dodatno uslovljavanje Srbije.


- Mislim da u osnovi Srbija ima dobar stav prema ukrajinskim događajima. Drugim rečima, ona je jasno rekla da podržava teritorijalni integritet uključujući i Krim, a to je stav EU i ključni stav u međunarodnim odnosima - ocenjuje Lazić.


Srpski premijer je u izjavi RTS-u, a posle razgovora sa nemačkom kancelarkom, našao za shodno da primeti kako se Angela Merkel prisetila teških razgovora sa prethodnim srpskim rukovodstvom i da joj je ovoga puta bilo drago što su razgovori potpuno drugačiji.


- Bolje da je to prećutao. Znate, ima ona poslovica: "Čega se pametan stidi..." To samo pokazuje da je ova vlast u tom pogledu pala nekoliko koraka niže od prethodne, koju su upravo Nikolić i Vučić kritikovali kao "izdajničku i nepatriotsku" - primećuje Vukadinović.

Vukadinović kaže da "slugansko oduševljenje" Nemačkom izaziva mučne asocijacije na razne periode.

- Da se ne vraćamo u dalju prošlost, dovoljno je podsetiti se na hrvatske hvalospeve Nemačkoj, s tom "sitnom razlikom" što su Hrvati imali razloga da pevaju "Danke Dojčland", a Srbija ne, i utoliko je naša bruka veća - dodaje naš sagovornik.

2024 © - Vesti online