Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.03.2010.
06:10
Tanjug A

Poslanici danas o Rezoluciji o Srebrenici

Poslanici Skupštine Srbije danas će po hitnom postupku razmatrati Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koju je predložilo 114 poslanika vladajuće većine iz poslaničkih grupa "Za evropsku Srbiju", G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Socijalističke partije Srbije.

Predstoji borba: Poslanici u Skupštini

Poslanici će u 11 sati početi treću sednicu redovnog zasedanja parlamenta, na čijem je dnevnom redu samo jedna tačka - Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.


Opozicione SRS, SNS, DSS i NS, kao i LDP, nezadovoljne su predloženim tekstom i najavljuju da ga neće podržati, kao i JS, koja je deo vladajuće većine, dok je Socijaldemokratska partija, koja je takođe deo vladajuće većine, najavila da će na plenarnoj sednici pokušati da popravi predlog.


Poslanici Bošnjačke liste, koji takođe čine vladajuću većinu, najavili su da će najpre zatražiti usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i pozvati državu da 11. jul proglasi za dan sećanja na srebreničke žrtve.

Predlog Deklaracije o Srebrenici ne sadrži reč genocid što je bila polazna osnova donošenja ovog dokumenta i na čemu su insistirale neke političke partije kao i bošnjačka zajednica u Srbiji. Unošenje pojma "genocid" u Deklaraciju je od samog početka bilo sporno kako među širom javnosti tako i u vladajućoj većini.

Kako bi se održao konsenzus o donošenju Deklaracije i omogućilo njeno izglasavanje u Skupštini "genocid" je zamenjen "zločinom izvršenim nad bošnjačkim muslimanskim stanovništvom Srebrenice na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde".


U tom predlogu piše da Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (MSP) i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.


Dalje se navodi da Narodna skupština najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.


U Deklaraciji se izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da ova tragedija bude sprečena.


Navodi se i da Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića kako bi mu bilo suđeno pred haškim tribunalom.

 

PREDLOG DEKLARACIJE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE O OSUDI ZLOČINA U SREBRENICI.

 

Za predstavnika predlagača određena je narodna poslanica Nada Kolundžija.

 

P R E D L O G

 Polazeći od Ustava Republike Srbije po kojem su ljudski život i dostojanstvo neprikosnoveni, 

Izražavajući privrženost duhu i normama Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Dopunskih protokola iz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih i nemeđunarodnih oružanih sukoba, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Statuta Međunarodnog krivičnog suda,
Rukovodeći se ciljevima obezbeđenja stalnog mira i stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana, kao i daljem unapređenju prijateljskih odnosa među državama bivše Jugoslavije na osnovu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica Ujedinjenih nacija, uključujući Bosnu i Hercegovinu,
Težeći da sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina XX veka, u kojima su svi narodi podneli teška stradanja, nikada ne izbledi,
Poštujući presudu Međunarodnog suda pravde, glavnog pravosudnog organa Ujedinjenih nacija, donetu u sporu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore 26. februara 2007. godine,
Imajući u vidu da je navedenom presudom Međunarodnog suda pravde Srbija dužna da preduzme delotvorne korake radi obezbeđenja punog poštovanja svojih međunarodnih obaveza, uključujući punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju,

Na osnovu člana 99. tačka 7. Ustava Republike Srbije i člana 136. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 14/2009 - prečišćen tekst), Narodna skupština Republike Srbije, na ________ sednici ________ redovnog zasedanja u 2010. godini, održanoj _________ 2010. godine, donela je


D E K L A R A C I J U

Narodne skupštine Republike Srbije
o osudi zločina u Srebrenici

1. Narodna skupština Republike Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija, izražavajući pri tom saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija.


2. Narodna skupština Republike Srbije pruža punu podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.
3. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i drugim državama bivše Jugoslavije, da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.
4. Narodna skupština Republike Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti izvinjenje i izraziti saučešće porodicama srpskih žrtava.


NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

 

P R E D S E D N I K

prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, s.r.

 

O B R A Z L O Ž E Nj E

USTAVNI OSNOV ZA DONOŠENjE DEKLARACIJE


Ustavni osnov za donošenje Deklaracije sadržan je u članu 99.stav 1. tačka 7. Ustava Republike Srbije prema kome Narodna skupština donosi zakone i druge opšte akte.


RAZLOZI ZA DONOŠENjE DEKLARACIJE

Ustav Repbulike Srbije utvrđuje neprikosnovenost ljudskog života i dostojanstva; kao članica Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija Republika Srbije je potpisnica Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Dopunskih protokola iz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih i nemeđunarodnih oružanih sukoba, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Statuta Međunarodnog krivičnog suda i time prihvata univerzalne civilizacijske vrednosti pre svega poštovanje ljudskog života.
Opredeljena za izgradnju trajnog mira i stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana zalaže se za unapređenje prijateljskih odnosa među državama bivše Jugoslavije na osnovu poštovanja međunarodnog prava.
Republika Srbija je opredeljena da čuva sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina XX veka i osudi sve zločine i procesuira počinioce.
Narodna skupština Republike Srbije donoseći Deklaraciju potvrđuje poštovanje presude Međunarodnog suda pravde, glavnog pravosudnog organa Ujedinjenih nacija i na ovaj način izražava spremnost da preduzme delotvorne korake u obezbeđenju punog poštovanja svojih međunarodnih obaveza.


OBJAŠNjENjE SADRŽAJA DEKLARACIJE

Narodna skupština Republike Srbije ovom Deklaracijom osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine.
Ovom Deklaracijom Narodna skupština Republike Srbije izražava saučešće porodicama žrtava i izvinjenje što nije učinjeno sve kako bi se ova tragedija sprečila.
Narodna skupština ovom Deklaracijom još jednom potvrđuje spremnost Republike Srbije da ostvari punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i pruža punu podršku radu državnih organa za procesuiranje ratnih zločina.
Ceneći značaj prevazilaženja trauma prošlosti i potrebu uspostavljanja pune regionalne saradnje Narodna skupština ovom Deklaracijom poziva sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i drugim državama bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život.
Ovom Deklaracijom Narodna skupština Republike Srbije otvara prostor i izražava očekivanje da će i najviši organi država sa prostora bivše Jugoslavije učiniti ovakav korak osuđujući zločine počinjene srpskom narodu i na taj način stvoriti neophodan uslov za nastavak procesa pomirenja, uspostavljanja pune saradnje, prevazilaženje teških trauma prošlosti i otvaranja perspektive bolje budućnosti za sve države i narode u regionu.

 

PROCENA IZNOSA FINANSIJSKIH SREDSTAVA

Za sprovođenje ove Deklaracije nisu potrebna finansijska sredstva.

Dnevni red

 

Parlamentarci će u 10 sati započeti drugu sednicu prolećnog zasedanja parlamenta, na čijem je dnevnom redu 90 predloga zakona i drugih akata.


Među njima su izmene i dopune Zakona o izbeglicama, o regionalnom razvoju, o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, o Agenciji za privatizaciju...


Tu su i Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, Predlog zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, kao i nekoliko predloga zakona iz oblasti poljoprivrede, o opštem upravnom postupku, o službenoj upotrebi jezika i pisama, o objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata i o izdavanju "Službenog glasnika Republike Srbije", o poštanskim uslugama...


Predloženo je i razmatranje više predloga zakona o potvrđivanju međunarodnih sporazuma, memoranduma razumevanja i konvencija iz oblasti odbrane i vojne saradnje, viza, naučne i tehničke saradnje, ekonomske saradnje, turizma, izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online