Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.06.2015.
15:17
Srna A

"Muslimani su počinili genocid u Podrinju... Besmislena opravdanja Vlade"

Naučni savetnik na Institutu za političke studije u Beogradu Momčilo Subotić ocenio je da osuda ratnih zločina koji su se dogodili u Srebrenici i okolini može da ima samo univerzalni karakter i naglasio da ono što razlikuje muslimanski zločin od srpskog jeste da su muslimani u Podrinju počinili genocid, a Srbi nisu.

Reuters
Jedna od razlika: "Kada je ušao u Srebrenicu, Ratko Mladić je pustio žene i decu da odu u Tuzlu, dok su muslimani prilkom zauzimanja teritorija ubijali sve odreda i bezobzirno"

Subotić je u izjavi Srni rekao da je činjenica da je komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić kada je ušao u Srebrenicu pustio žene i decu da odu u Tuzlu, dok su muslimani prilkom zauzimanja teritorija ubijali "sve odreda i bezobzirno", te istakao da oni koji čine genocid ubijaju žene kao nosioce vrste.

- To je razlika koja njihov zločin odvaja od srpskog zločina, a ako je reč o zločinu koji treba osuditi, to treba da ima univerzalnu dimenziju - rekao je Subotić, povodom rezolucije o Srebrenici koju priprema Velika Britanija.

On je istakao da je obrazloženje o tome da zločine u Srebrenici treba univerzalno posmatrati, dao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Dodik je to sjajno obrazložio kada je rekao da bi zločine oko Srebrenice trebalo univerzalno posmatrati, jer je činjenica da Srbi imaju spisak od 3.500 ljudi koji su stradali i oko 49 potpuno uništenih sela u Podrinju. Ali zapadni saveznici ne gledaju tako i rezoluciju o Srebrenici predstavljaju tako da ona ima geopolitički smisao - rekao je Subotić i naglasio da za razliku od Srba koji imaju neoborive dokaze, muslimani licitiraju svojim žrtvama.

- Oni nemaju dokaze o 8.000 stradalih. Mnogi istraživači tvrde da je broj stradalih oko 2.000. Oni su u Potočarima sahranjivali one koje su iskopali u Glamoču i na drugim lokacijama samo da bi došli do te brojke - rekao je Subotić.

"Iz Vlade dolaze besmislena opravdanja"

On je istakao da je sada očigledno da Srbija nije spremna da od Rusije zatraži da u UN stavi veto na rezoluciju i ocenio da iz Vlade "dolaze besmislena opravdanja" da navodno Moskva neće staviti veto zbog Beograda već zbog svojih interesa i da bi korištenje tog mehanizma dovelo Srbiju u jednu nezgodnu poziciju jer bi izazvao dalje pritiske Zapada.

- To je jedno sasvim besmisleno opravdanje koje ne stoji, jer se tako istrajava na tezi da je Srbija opredeljena ka EU integracijama i da sad Rusija to remeti. Ispada da Rusija koja je više puta stavljala veto kvari sada te naše odnose i našu svetlu budućnost - smatra Subotić i dodao da su to potpune besmislice, koje govore o spoljnopolitičkoj dezorjentaciji Srbije.

Rezolucijom skreću fokus sa neuspeha u Ukrajini

On smatra da rezoluciju o Srebrenici treba gledati i iz ugla saznanja da su SAD doživele neuspeh u Ukrajini, kao i celi Zapad koji je Rusiji uveo sankcije zamenjujući teze.

- Oni žele u stvari da žarište prenesu na Balkan i demontiraju sve vlade koje su proruski opredeljene i orjentisane. To je slučaj u Makedoniji sa (premijerom Nikolom Gruevskim). To bi isto uradili i sa predsednikom Srpske Dodikom da nije na jedan ovako sjajan način uspostavio veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - smatra Subotić.

"Spasava nas Dodik"

- Tako da nas sad spasava predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je očito otvoreno zatražio od ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da stane na stranu Srbije i onemogući da se usvoji jedna takva sramna, besmislena, antisrpska rezolucija, koja ne samo da ne doprinosi pomirenju, već produbljuje jaz i ima dalekosežne geopolitičke posledice - rekao je Subotić.

Prema njegovim riječima, u pozadini pokretanja rezolucije je to što zapadni faktori nisu zadovoljni ishodom rata za ono što se zove "jugoslovensko nasleđe" i, stoga, nastoje da obuzdaju srpsku geopolitiku.

- Znaju da Srbi, sa jedne strane, prirodno teže ujedinjenju, a, sa druge, su im nepouzdani jer predstavljaju neku vrstu ruskog faktora na Balkanu - rekao je Subotić.

On kaže da Zapad želi da vrše dalju redukciju srpskog državnog prostora i ukazuje da je u stvari sada na redu Republika Srpska.

- Na redu je Srpska. Još je Ričard Holbruk poručivao da je pravljenjem srpskog entiteta u BiH napravljena greška i da je treba ispraviti tako da se srpski činilac svede na Beogradski pašaluk, a sve ostalo da se prepusti tuđem - hrvatskom, bošnjačkom, crnogorskom, nesrpskom faktoru, odnosno satelitskim državicama čija je osnovna svrha geopolitičko gušenje Srbije - naveo je Subotić.

POVEZANE VESTI

Subota 20.06.2015. 15:30
Rat u Bosni su izazvali SAD i NATO pomocu bosnjaka kako bi unistili sve Srbe u Bosni .Zapad sada izaziva novi rat u Bosni .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online