Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 09.06.2014.
00:07
b92.net A

Srbiji na zimu prete restrikcije struje?

Proizvodnja u Kolubari povećana je na zadovoljavajući nivo za ovo doba godine, a iz EPS-a poručuju da se trenutno isušuje basen Veliki Crljani i da stručnjaci iz inostranstva još analiziraju stanje u Tamnavskom basenu.

Situacija se nije stabilizovala: Aleksandar Antić i Aleksandar Obradović
 

To što Srbija više ne uvozi struju, ni izbliza ne znači da se energetska situacija stabilizovala. Naprotiv. Što se poplavljeni kopovi budu brže isušivali, to će verovatnoća za kupovinu tuđe struje biti manja, navodi B92.

"Ako bi posmatrali sadašnju proizvodnju uglja mi bi sigurno imali manjak struje u zimskom periodu", rekao je ministar energetike Aleksandar Antić.

U rudarskom basenu Kolubara sada se proizvodi 45 hiljada tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Obrenovački TENT može da računa na koliko-toliko normalan rad u letnjim uslovima. Hitno se isušuje kop Veliki Crljeni. Taj posao trajaće mesecima.

"U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25 hiljada tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao", kaže Antić.

A krucijalni Tamnavski kop veći je od Vlasinskog jezera, jer leži u neverovatnih 200 miliona kubika vode. Trenutno nema prognoze kada bi mogao da bude u funkciji.

"Pregovaramo sa stranim stručnjacima kako to da rešimo oni su danas na terenu analiziraju i tek kada daju svoje mišljenje znaćemo kada bi mogli da računamo na njegovo funkcionisanje", kaže Aleksandar Obradović v.d. direktora EPS-a.

Srbija se priprema i za razgovore sa Evropskom energetskom zajednicom da bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogla da računa na pozajmice koje bi se vraćale sledećeg leta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.06.2014. 01:20
Pod hitno osposobiti kopove u Crljenima i Tamnava kopu. Izbaciti vodu iz vestackog jezera, jer se samo tako moze opisati nivo vode u kopu. Kolicina vode koja je u kopu odgovara kolicine vode u Vlasinskom jezeru. Ima mnogo posla. Osposobljavanje kopova je OBAVEZA !!! To mora da bude prioritet, svih prioriteta. Sva sreca da je pruga vlasnistvo TE pa je vec obnovljena. Obezvbediti TENT-u permanentno snabdevanje ugljem. A personal koji je "pregrmeo" nato i ovaj potop ce se vec pobrinuti da tehnika funkcionise i da mi imamo neprekidno snabdevanje strujom. Usput neka se ministri i predsednici i dalje slikaju, samo da ne smetaju ljudima koji rade na ovim vrlo teskim zadacima.
Ponedeljak 09.06.2014. 07:56
Много сам глупости измислио и никад ни један динар нисам добио за то али ко ми је крив што нисам новинар!
Ponedeljak 09.06.2014. 08:11
Да ли су подивљале воде отвориле и дискусију о поновном увођењу редовног служења војног рока? Да је војска имала већи број припадника, или резерву, онда не би „Кобре” спасавале Шабац. Узгред, из многобројних америчких база у Европи, са десетинама америчких транспортних авиона и хеликоптера, ниједан са хуманитарном помоћи није слетео у Србију. Ни британски. Па где сте пријатељи?Нисам присталица писања историје накнадно, не волим ту моду, али ове поплаве откривају многе пукотине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online