Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 08.06.2014.
13:59
Beta A

Dve verzije Stefanovićevog doktorata

Nakon što je grupa naučnika ukazala na indicije da u doktoratu ministra Nebojše Stefanovića postoje nepravilnosti i brojni plagijati, u javnosti su se pojavile dve verzije tog dokumenta.

Da li je javnost imala na uvid konačnu verziju doktorata ili samo radnu?: Nebojša Stefanović
 

Rad koji je Univerzitet "Megatrend" dao na uvid Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kao odbranjenu disertaciju ministra, pored navodno plagiranih pasusa, nije imao aneks i poglavlje pod nazivom "Istraživanje - studija slučaja na primeru grada Beograda".

Za taj tekst sada rektor Univerziteta "Megatrend" Mića Jovanović tvrdi da je bio samo radna verzija, a Stefanovićeve kolege iz Srpske napredne stranke (SNS) da je - falsifikat.

Nebojša Stefanović

Pročitajte još:

* Premijer o Stefanovićevom doktoratu: Najgluplje obrazloženje koje sam čuo

* "Stefanovićev rad ne može biti doktorat"

* "Nema načina da se utvrdi da je Stefanovićev doktorat plagijat"

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Anđela Milivojević kazala je agenciji Beta da je na Odeljenju za poslediplomske studije u zgradi "Megatrenda" u ulici Goce Delčeva fotografisala ceo rad, koji je bio ukoričen.

Rektor Jovanović, koji je Nebojši Stefanoviću bio mentor, potvrdio je agenciji Beta da se radne verzije doktorata ne koriče, ali je ostao pri tvrdnji da je novinarka CINS-a imala na uvid samo nacrt.

Upitan da li je moguće da je novinarima greškom pokazana radna verzija umesto odbranjene, on je izrazio uverenje da Univerzitet nije pogrešio.

"Definitivno je jasno da su oni uzeli neku draft verziju, koja stoji u našem odseku za postdiplomske i doktorske studije, i koju kandidat ostavlja da bi se video njegov napredak. Neko je došao vrlo zlonamerno, i koristio se nepotpunim podacima", rekao je Jovanović.

Na navode da se analiza ministrove disertacije zasniva na radnoj verziji, iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) odgovaraju da su tražili kopiju doktorata koji je Stefanović odbranio, i to devet meseci nakon odbrane.

"Nismo tražili nikakvu radnu verziju, niti da vidimo 'kako napreduje'. Znali smo da je odbranjen, i tražili smo ga devet meseci nakon što je odbranjen", rekao je direktor CINS-a Branko Čečen agenciji Beta.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta "Union" Vesna Rakić-Vodinelić izjavila je za agenciju Beta da tekst koji je Mića Jovanović pokazao na Odboru za obrazovanje "nije nikakav dokaz", ukoliko je verzija dostavljena novinarima ona koja je branjena.

U tom slučaju tekst pokazan u Skupštini je "naknadno doteran", a oni
koji osporavaju analizu bili bi u težoj situaciji nego da se ostalo samo na tvrdnji o plagijatu, navodi ona.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.06.2014. 14:50
Od kada se radne verzije cuvaju na fakultetu i pokazuju kao zvanican dokument? Pa nije on pobogu Leomardo ili Tesla pa da se njegove skice cuvaju zbog pokolenja. Naprotiv, ovde mnogo smrdi na nesto jako prljavo i pokvareno. Zar ce takav tip da vodi policiju, zar takvi univerziteti i nazovi rektori i profesori mogu nesto da kazu, da nam vredjaju inteligenciju? Oni su dobri samo za mafiju, fuj!
Nedelja 08.06.2014. 14:16
ŠTA KAŽE VOLJENI VUČIĆ ? Hoće li se izboriti sa AKADEMSKOM MAFIJOM . KOGA ĆE PRE UHAPSITI JOVANOVIĆA ILI STEFANOVIĆA ?
Nedelja 08.06.2014. 19:38
Na internetu je vec pre 4 dana objavljena navodna teza https://docs.google.com/file/d/0B32J4rvfQQ7LR2s1TXp3dmVacWM/view?pli=1&sle=true , na 192 stranice (jasno nigde radna verzija), sadrzaj, literatura, ogroman prored, nigde jasno napisano sta su naucni doprinosi i kojoj nauci? U Nemackoj je ministar odbrane dao ostavku zbog slicne mizerije, da bi se odbranical cast naucne ustanove, a ovde ocigledno nema casti, a jos manje naucne ustanove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online