Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 07.06.2014.
07:39

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Poplave strašnije od NATO bombi

Veterinar stručni saradnik u ambulanti za male životinje, Miloš Čalić je mislio da su sve životne nevolje ostale iza njega, pre više od jedne decenije kada je sa svežnjem odeće i mnoštvom nesređenih uspomena izbegao iz rodnog Sarajeva. Naravno da ništa nije zaboravio, ali se potrudio da bolna sećanja potisne... Tako je živeo, na pola puta između onoga ko je bio u rodnom gradu i šta je postao u Beogradu. Koliko je dečjih snova, odsanjanih u Sarajevu ostvario. U Beogradu je preživeo i NATO agresiju, ali kaže da mu ni to nije bilo toliko strašno kao ova pobuna prirode koja se obrušila poplavama i klizištima na Srbiju.

Miloš Čalić
 

- Živim u Boljevcu, selu preko puta Obrenovca i kod nas je veliki balon za prihvatanje ljudi evakuisanih s poplavljenog područja, a nažalost mislim da će se taj prihvatni centar još puniti ljudima, koje sada premeštaju iz hala i hotela u Beogradu. Sve u svemu, mi iz Boljevca smo se sami organizovali. U subotu ujutru, 17. maja sam sa svojim kumom Draganom Ilićem izvezao čamac i krenuo ka Obrenovcu - priča Čalić i kaže da jednostavno, više nije mogao da bude samo nemi posmatrač prirodne katastrofe i užasnutih ljudi, koji su za sobom ostavljali sve ono što su sticali decenijama i kretali u neko od prihvatilišta sa smotuljkom lekova ili najosnovnijih stvari, dokumenata i po neku crkavicu...
 

Strah umirio životinje

- Jednog trenutka u mom čamcu su bile dve mačke, 10 odraslih pasa i četiri šteneta. Naravno, svi su krenuli sa svojim vlasnicima. Tako da je čamac bio pun. Neverovatno je kako su te životinje bile mirne i staložene, kao da su znali šta se dešava. Ležale su na dnu čamca bez pomeranja - kaže Miloš.

 

- Izašli smo na onaj deo Obrenovca, odnosno deo Teromoelektrane između starog i novog groblja, prema selu Rvatima, koje je samo dan ranije, u petak, 16. maja bio potpuno suv, a te subote je već bio pod vodom. Ideja nam je bila da pomognemo Draganovoj svastiki, zapravo, njenoj porodici, koja je ostala u vodom opasanom i poplavljenom Obrenovcu. Naravno, usput smo spasavali i neke druge ljude na koje smo nailazili - priča Dragan, kome je ova prirodna katastrofa koja je zadesila Srbiju, samo izbistrila sećanja na sarajevske muke.

Miloš sa drugarima spasavao i životinje
 


- Kasnije nam se pridružio i komšija Marko iz Gorske službe i tako smo nas trojica više od 24 sata, neprekidno, prebacivali ljude s jedne strane Obrenovca na drugu, u Boljevce. Mi smo prevozili i životinje, jer smo apsolutno razumeli sve one koji nisu mogli da se rastanu od svojih kućnih ljubimaca - veli Miloš i dodaje kako još uvek oseća gorčinu u ustima, jer se poistovetio sa onima koje je katastrofalna poplava dovela na rub prosjačkog štapa.

Starce pritisla depresija

- Sama činjenica da neko preko noći ostane bez sve imovine koju je decenijama sticao i možda, još i nasledio, je jeziva. Sve vreme se pitam, kako starinama koje su ušle u osmu deceniju života objasniti da u život kreću ispočetka? Kako da starost dočekaju kao podstanari ili beskućnici? Pa njihove penzije, u najboljem slučaju nisu dovoljne samo za režijske troškove i lekove, a kamoli za obnovu kuće - pita se Miloš.

POVEZANE VESTI

Subota 07.06.2014. 07:48
poplave su strasnije od nazi-nato bombardovanja...iz ugla kljakavih koji su se krili zeni pod suknju.
Subota 07.06.2014. 08:47
Бомбе су дошле од стране САД . Поплаве су изазвали Амери помоћу HAARP . Све проблеме у свету праве САД . Мексико се граничи са САД .Мексико је сиротињска држава без ракета,оружја,муниције.....Мексико и САД две суседне државе а велика разлика у свему.Зашто ??? Зато што САД пљачкају,краду,деле лоповску демократију....
Subota 07.06.2014. 09:20
Zasto svi pokusavajuda umanje nesrecu koju su nam "prijatelji" sa zapada naneli? Pa zar gospodo mislite da imamo pilece mozgove da zaboravimo kako je bilo '99. Odgovorno tvrdim da je bombardovanje bilo mnogo gore, i nemojte to dvoje da poredite!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online