Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.06.2014.
20:07
Blic A

"Srbijavode nisu u stanju da organizuju odbranu od poplava"

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović ocenio je danas da “Srbijavode” nisu ni kadrovski, ni finansijski, ni organizaciono u stanju da se bore sa poplavama “jer ih država za to nije spremila”.

Srbijavode nemaju kapacitet da se bore sa poplavama: Saša Paunović
 

- Od “Srbijavoda”, koje u svom sastavu imaju preduzeća, čiji su računi u blokadi šest meseci, čiji radnici šest meseci ne primaju plate, koja nemaju benzin za mašine, kojima su isključeni telefoni i struja, ne možete očekivati efikasnost u ovakvim sitauacijama - dodao je on.

Paunović je rekao da formalno pravno po Zakonu o vodama “Srbijavode” možemo proglasiti krivim za poplave, a suštinski ne, jer ih država nije spremila za taj posao. - Najveći broj građana zanima kako je do poplave došlo i da li se mogla sprečiti, da li postoji odgovornih pojediniaca i institucija - dodao je Paunović.

Zakon o vodama kaže da odbranu od poplava organizuje i sprovodi na vodama prvog reda i na sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini Javno vodoprivredno preduzeće “Srbijavode”, a na vodama drugog reda lokalne samouprave, po ovoj podeli reka Crnica koja je poplavila Paraćin spada u vode prvog reda, za koje su zadužene “Srbijavode”, objasnio je on.

I u najvećem delu Srbije poplave su izazvane vodama prvog reda, dodao je Paunović.

- Stvari su jasne i nema baš nikakve dileme, međutim mehanizacije, ljudstva i opreme “Srbijavoda” na Crnici, 15. maja, osim nekoliko rukovodilaca ovog sektora, posle 12 sati nije bilo u Paraćinu. Konkretna pomoć 15. maja je bio dolazak trojice četvorice stručnjaka zaduženih za odbranu od poplava na Crnici od kojih smo tražili stručno mišljenje da li je potrebno probijati nasip na Crnici uzvodno, pre nego voda stigne u grad, a već se bila razlila kod Glavice. Odgovor je bio da nasip ne treba probijati, tako da nikakvog probijanja ni tada ni kasnije nije bilo - objasnio je Paunović.

Stav “Srbijavoda” je da je do poplava došlo jer su Srbiju zadesile katastrofalone kiše, nezabeležene poslednjih 120 godina, a kada je reč o Paraćinu oni su istakli da je sistem odbrane na Crnici funkcionisao 46 godina i smatrali su ga veoma pouzdanim, ali da nije projektovan za ovoliku količinu vode, pa se, po njihovoj oceni, ništa nije moglo učiniti.


- U budućnosti moramo da se oslonimo što je moguće više na sopstvene snage - rekao je Paunović.

Procenjena šteta od poplava u Paraćinu je veća od dve milijarde dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online