Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.06.2014.
05:53
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbiji opet prete poplave

Štab za vanredne situacije u Svilajncu doneo je odluku o uvođenju pripravnosti Štaba i svih javnih ustanova jer su za period od 16. do 20. juna najavljene veće količine padavina.

Neće valjda opet: Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović
 

- Očekuje se veća količina padavina, ali su ekipe na terenu i prate vodostaje reka - navodi Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.


Na vanrednoj sednici Štaba izdata je naredba svim javnim ustanovama, preduzećima i organizacijama da budu pripravni povodom vanredne odbrane od poplava. Rečeno je da to ne predstavlja vanrednu situaciju, već definiše mere, radove i aktivnosti u odbrani od poplava.


I Štab za vanredne situacije u Paraćinu naložio je dežurstva komunalne inspekcije i praćenje vodostaja na rekama Crnica i Grza zbog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) na obilne padavine u naredna dva do tri dana.
 

Preti opasnost od bujičnih poplava, ali neće biti strašno kao pre mesec dana
 

- Neće to biti onakve kiše kao kada su Srbiju pogodile teške poplave. Tada je u danu padalo i po 120 litara i zemlja nije mogla da prihvati vodu. Takođe, tada je bilo zahvaćeno veliko područje države i reč je bila o dugim kontinuiranim kišama. Ovoga puta nije tako opasno, ali smo ipak izdali narandžasto upozorenje. Kada je opasnost najviša, onda se izdaje crveno upozorenje - kaže za "Vesti" Dragan Đurić, hidrometeorolog RHMZ.
 

Đurić dodaje da ovakve kiše mogu da izazovu bujične poplave na manjim rekama, kao i da je upozorenje vremenski ograničeno zaključno sa sutrašnjim danom, jer se od petka očekuje razvedravanje.


Premda je stepen opasnosti niži, posle svega što smo prošli u nedavnim razornim poplavama, državne institucije su ovoga puta spremnije dočekale upozorenje meteorologa i hidrologa.
 

Obdanište u Svilajncu tek u septembru primiće ponovo decu
 

- Mi smo reagovali odmah i ljudi su na terenu. Međutim, nama je problem to što su nam delovi odbrambenih linija otvoreni i postoji opasnost od izlivanja. Odobren nam je novac iz budžetske rezerve i stručnjaci na terenu nastoje da odagnaju opasnost. Dodatni problem za nas je i to što još nisu sanirane posledice prethodne poplave. Opasnost od lokalnog izlivanja reka postoji, ali to svakako nije najviši nivo pretnje - ističe za naš list Veljko Dimitrijević iz Srbijavoda.


Na vodotocima bujičnog karaktera se očekuju kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa pojavom lokalnih izlivanja tokom 18, 19. i 20. juna. Zato su štabovi za vanredne situacije opština koje bi mogle biti pogođene naložili dežurstva komunalne inspekcije tokom noći, praćenje vodostaja na Crnici i Grzi, pripravnost zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama i obezbeđivanje potrebne opreme i mehanizacije.

Pljusak, vetar i grad

Na dvadesetak reka u Srbiji od danas do 20. juna očekuje se porast vodostaja. Reč je o rekama Kolubara, Ub, Tamnava, Ljig, Drina, Lim, a voda bi mogla da poraste i na Jadru, Jasenici, Kubršnici, Resavi, Lugomiru, Moravici, Bjelici i Ibru. Iste tendencije prognozirane su i u gornjem toku Zapadne Morave, kao i na Toplici, Jablanici, Veternici i gornjem toku Južne Morave, na Nišavi i na Vlasini, naveo je RHMZ u upozorenju u kojem se predviđaju jaki lokalni pljuskovi, grad i vetar.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 07:33
A zatim stiže jesen... Morali bi ubrzano da se grade nasipi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online