Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 30.05.2014.
18:18
Beta A

"Ljudska prava se u Srbiji ne poštuju dovoljno“

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava u Srbiji nije bilo zadovoljavajuće 2013. godine i čak je bilo tendencija smanjenja tih prava, rekao je danas zaštitnik građana Saša Janković.

Stanje ljudskih prava u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou: Saša Janković 

On je to na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost polova, podneo izveštaj o radu svoje službe za prošlu godinu.

Zaštitniku građana prošle godine obratilo su se 23.000 građana, a prihvaćeno je 4.705 optužnih predmeta zbog povrede 66 vrsta ljudskih prava što je 18 odsto više nego 2012. godine.

Najranjivije grupe građana i dalje su ekstremno siromašni, deca, žene, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, osobe lišene slobode, izbegli i raseljeni, LGBT grupe, zagovornici ljudskih prava, kao i kritičari vlasti, uključujući novinare.

Kao najveće prepreke i izazove ostvarivanju prava građana, naveo je neefikasno pravosuđe, premoć političke volje nad vladavinom prava, slabe institucije, "atrofiranu ekonomiju", nereformisanu administraciju, tabloidizaciju medija.

Ugrožena prava nacionalnih manjina

Govoreći o pravima nacionalnih manjina, on je rekao da su i dalje najugroženiji Romi, Albanci i Vlasi i ukazao na nepoštovanje prava na obrazovanje na nacionalnim jezicima.

"Ove godine tabloidizacija medija prerasla je u tabloidizaciju države jer ciljeve i zadatke držvni organi ne ostvaruju svojim radom, već plasiranjem informacija i dezinformacija u medijima, pa tako građani moraju da traže istinu na naslovnim stranama", ukazao je Janković i ocenio da je to pogubno i za bezbednost građana.

Pohvalio je donošenje Konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama i posebnih protokola na osnovu kojih je "olakšana kontrola da li je nasilje u porodici moglo da se spreči i ko je za njega odgovoran".

Janković je naveo da je prošle godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno 40 žena.

Petak 30.05.2014. 18:56
A mene recimo Cigani ne ugrozavaju i moje pravo na cistu okolinu kada se njihovi konji iseru po ulici? Siptari (da ne racunam one na KiM) dizu teroristima UCK spomenike koje ni drzava ne sme da srusi i onda oni ugrozeni? Nasao se jos jedan govnar koji usred Srbije zivi i prima poprilicne pare nama soleci pamet o ljudskim pravima...
Petak 30.05.2014. 18:26
Ja bi vama manjinama oduzeo i to sto imate jer neznate cijeniti , pokusajte u Eu na tu temu pa da vidjamo odgovor.
Petak 30.05.2014. 18:23
Ове из невладини организација и сл.све би у оне кинеске клозете из претходне вијести!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online