Petak 30.05.2014.
18:18
Beta

"Ljudska prava se u Srbiji ne poštuju dovoljno“

Stanje ljudskih prava u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou: Saša Janković 

On je to na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost polova, podneo izveštaj o radu svoje službe za prošlu godinu.

Zaštitniku građana prošle godine obratilo su se 23.000 građana, a prihvaćeno je 4.705 optužnih predmeta zbog povrede 66 vrsta ljudskih prava što je 18 odsto više nego 2012. godine.

Najranjivije grupe građana i dalje su ekstremno siromašni, deca, žene, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, osobe lišene slobode, izbegli i raseljeni, LGBT grupe, zagovornici ljudskih prava, kao i kritičari vlasti, uključujući novinare.

Kao najveće prepreke i izazove ostvarivanju prava građana, naveo je neefikasno pravosuđe, premoć političke volje nad vladavinom prava, slabe institucije, "atrofiranu ekonomiju", nereformisanu administraciju, tabloidizaciju medija.

Ugrožena prava nacionalnih manjina

Govoreći o pravima nacionalnih manjina, on je rekao da su i dalje najugroženiji Romi, Albanci i Vlasi i ukazao na nepoštovanje prava na obrazovanje na nacionalnim jezicima.

"Ove godine tabloidizacija medija prerasla je u tabloidizaciju države jer ciljeve i zadatke držvni organi ne ostvaruju svojim radom, već plasiranjem informacija i dezinformacija u medijima, pa tako građani moraju da traže istinu na naslovnim stranama", ukazao je Janković i ocenio da je to pogubno i za bezbednost građana.

Pohvalio je donošenje Konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama i posebnih protokola na osnovu kojih je "olakšana kontrola da li je nasilje u porodici moglo da se spreči i ko je za njega odgovoran".

Janković je naveo da je prošle godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno 40 žena.

2024 © - Vesti online