Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Sreda 28.05.2014.
01:31
D. Petrović - Vesti A

Sveta zemlja Starog Rasa

Pre početka prolećnog zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve patrijarh srpski Irinej i sve članovi Sabora okupili su se u čast obeležavanja devet vekova od rođenja Stefana Nemanje, najpre u Studenici, gde je patrijarh služio liturgiju, a potom u porti Petrove crkve u Starom Rasu, jedne od najstarijih hrišćanskih bogomolja na Balkanu, gde su se vladike iz celog sveta činom prizivanja Svetog duha pomolile Bogu za uspešan rad Sabora i donošenje odluka najboljih za srpsku crkvu i srpski narod.

Patrijarh Irinej posetio Stari Ras
 


Uprkos tih dana izuzetno kišovitom i hladnom vremenu i pljusku koji je u Starom Rasu dočekao patrijarha i sve arhijereje, srpski narod Raške oblasti došao je u velikom broju da, kako dolikuje, sačeka i pozdravi svog vrhovnog verskog poglavara i pokaže čelnicima Crkve da je uprkos seobama i teškom životu još u srpskoj postojbini, da je čuva i da ne namerava ni da se seli, niti da je bilo kome drugom prepusti.


- Došao sam pešice, po kiši, iz Miščića, rodnog sela Svetog Save u Deževskoj dolini da dočekam i pozdravim patrijarha i članove Sabora među kojima sam prepoznao i vladike iz daleke Australije, Amerike i Evrope. Ovo je veliki dan i veliko ohrabrenje za sve pravoslavce u Raškoj oblasti, dolazak patrijarha sa tridesetak vladika snažna je podrška srpskom narodu - kaže starina Pero Miletić.

Blagodat božja


Među vernicima koji su u porti Petrove crkve čekali da poljube ruku patrijarhu i pomno poslušaju njegovu besedu bilo je i puno dece i mladog sveta koji se, kako ističe domaćin ovog skupa, protojerej iz Novog Pazara Tomislav Milenković, vraća svojoj crkvi i svojoj veri.

Patrijarh srpski Irinej
 


Okupljenima se najpre obratio vladika raško-prizrenski Teodosije koji je naglasio da je srpski narod u Raškoj oblasti kroz istoriju puno patio.


- Stradale su naše svetinje, stradao je i naš narod, odlazio je sa ovih prostora, ali se i vraćao i obnavljao svoje crkve koje nam je sagradio rodonačelnik svega srpskog naš veliki veliki i prepodobni Stefan Nemanja čiju 900-godišnjicu rođenja slavimo ove godine - rekao je vladika Teodosije.

Uvrede

Patrijarhovu poruku većina Bošnjaka primila je ili s odobravanjem ili ćutke, međutim, bilo je i onih koji su, poput Jahije Fehratovića, bliskog saradnika muftije Muamera Zukorlića, reagovali burno i uvredljivo nazivajući Srpsku pravoslavnu crkvu fašistoidnom tvorevinom.

Hiljadama Srba iz cele Raške oblasti i sa severa Kosova obratio se i njegova svetost patrijarh srpski Irinej podsetivši da prizivanje Svetog duha u Petrovoj crkvi, u srcu Nemanjinog Starog Rasa, nije samo molitva pred početak arhijerejskog sabora SPC već i crkveno-narodni sabor kome se pođednako raduju svi svi Srbi širom sveta.


- Naša je velika radost kada vas vidimo u ovako velikom broju kod naše najstarije svetinje, hrama Svetih aposlola Petra i Pavla. Ovde se po pravoslavnom obredu i običaju krstio Stefan Nemanja, rodonačelnik svega srpskog: srpskog roda, pravoslavne vere, pravoslavne srpske kulture i svete istorije koja je njime i njegovim slavnim sinovima započeta na ovim svetim prostorima. Ako je igde ima, a hvala bogu ima je dosta, svete blagodatne zemlje, gde je blagodat božja sišla, zauvek ostala i prenela se na sve srpske krajeve, to je zemlja - Raška, zemlja Staroga Rasa, zemlja Đurđevih stupova, Sopoćana, Studenice i drugih naših slavnih svetinja - rekao je patrijarh Irinej naglasivši da je ovde odrastao i hodao ovom svetom zemljom i najveći sin srpskog naroda Rastko Nemanjić, odnosno Sveti Sava i da srpski narod ovoga kraja i svuda u svetu treba da sledi put Stefana Nemanje, Svetog Save i drugih velikana iz loze Nemanjića.

Ostajte ovde


- Vladali su Nemanjići dva i po veka, ostavili su iza sebe ne samo svete i slavne manastire i crkve već i nešto mnogo veće - svete ljude, svete ličnosti, prosvetitelje i bogougodnike koji su vodili Srbiju, oni su i danas sa nama, i danas nas vodi ruka božja i nevidljiva ruka naših svetih velikana. Zar ima veće radosti i većeg zadovoljstva od činjenice da ste Nemanjini i Savini potomci, ponosite se što ste rođeni i što hodate zemljom kojom su oni hodali, sledite njihov put - poručio je Srbima u Raškoj oblasti patrijarh Irinej naglasivši da nikada ne smeju zaboraviti da, kad gaze ovu svetu zemlju, idu po suzama i krvlju naših predaka.

Petrova crkva

Osim što je u Petrovoj crkvi, sagrađenoj u 9. veku, krstio po pravoslavnom običaju, Stefan Nemanja je na čuvenom Saboru održanom u porti ove svetinje 1196. godine dobrovoljno (što je u to vreme bila retkost) predao vlast svom srednjem sinu Stefanu Prvovenčanom. U Petrovoj crkvi Nemanja se kasnije zajedno sa suprugom Anom i zamonašio. U Petrovoj crkvi krstio se i Nemanjin najmlađi sin Rastko Nemanjić - Sveti Sava.

- Vi živite ovde sa narodom koji pripada drugoj veri i znajte da su to naša braća, braća po krvi. Da ne ulazimo u to kako su i zašto su postali to što jesu, sigurno ne od vrućih kolača. Samo njihovi preci znaju šta je uslovljavalo da promene veru, znaju to verujem i oni. Nedavno smo čuli jednog velikog političara ovog kraja koji kaže da je potomak Svetoga Save, to je istina, svi su oni Savini potomci, to treba da znaju, ali i vi, braćo i sestre, treba da znate da su to naša braća po krvi i da pokažete hrišćansku ljubav prema njima - poručio je patrijarh.


- Moramo da volimo ovu svetu zemlju, moramo da je čuvamo, da se radujemo što na njoj živimo i ako nas često posećuju nevolje, znajte da nevolje grade spasenje i samo ko pretrpi do kraja, sa nadom i verom u Gospoda, biće nagrađen. Znali su to naši preci, zato su trpeli i podnosili turskih 500 godina s verom i nadom da ih Gospod neće ostaviti i nije ih ostavio. Čuvajte svoju veru i ostanite ovde - rekao je Srbima u Starom Rasu patrijarh Irinej.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 01:53
Požar u crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu! Samo nekoliko sati nakon što je papa Franja završio svoju trodnevnu posetu Svetoj zemlji, izbio je požar u crkvi Hristovog rođenja. Vitlejemski gradonačelnik Abdel Hamajel rekao je da je požar izazvan tako što je palo jedno kandilo i napravilo manju štetu hramu. Čuvari su uočili dim i odmah pozvali vatrogasce, a u požaru su oštećene dve ikone Bogorodice i zid crkve. Policija je saopštila da je vatra zahvatila zavese na ulazu i oštetila pločice na zidu. Papa je ckrvu posetio posle mise koju je služio na trgu Manger u nedelju. USLA SOTONA BOG TO KAZNJAVA.
Sreda 28.05.2014. 02:01
Devet vekova od rodjenja verovatno najznacajnijeg vladara poznate Srpske istorije u velikoj senci svega drugog ukljucujuci i rodjendan najveceg srpskog dusmana Josipa Broza. Koliko Srba zna za taj dan a koliko ih pak zna za 25.maj? Koliko se Srba sjatilo da žvali za vremenima ubrzanog ubijanja Srpstva zarad tanjira pasulja i jadranske soli na tekstu o titovom rodjendanu a koliko ih je na ovom clanku? Zdranje i sr*nje postade nam zvanje. Nekad drzasmo primat u strahopostovanju a sad smo primati. Pa kako da ne budemo kad nam vicepremijer zali za komunizmom, premijer imitira Tita a zagaseni cetnicki vojvoda krivi Boga za svoju alavost i beskrupuloznost koja je potopila Obrenovac.
Sreda 28.05.2014. 08:52
На просторима Раса у последњим деценијама имамо смишљено исељавање српског живља. Од пописа 1961.када су Срби у Н.Пазару били већина по последњем попису нас има око 16%.И сада имамо нападе на Србе и српску децу о кијима ниједан београдски лист не пише, јер Расим Љајић у Београду то блокира а ови на терену раде.Не може се у здравству, полицији или школству запослити Србин па да је нобеловац.Свештеник СПЦ када прође улицом за њиме иду увреде претње, добацивања, а ако је са супругом та добацивања су још огавнија. Имало би о овоме да се пише још много.Треба поменути и суседе муслимане који не мисле тако и ово им све смета као и нама Србима, али се такви не питају и коло воде екстреми.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online