Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.03.2010.
14:48
Tanjug A

I vlast razjedinjena oko teksta Deklaracije o Srebrenici

Mišljene poslanika Skupštine Srbije o predlogu Deklaracije o Srebrenici, koji se od subote nalazi u skupštinskoj proceduri, razlikuje se čak i među većinom koja je predlog podnela. Dok jedan deo vladajuće koalicije smatra da oko suštine teksta ne treba voditi dodatne razgovore, opozicija najavljuje da predlog neće podržati.

Poslaničak grupa "Za evropsku Srbiju", koju predvodi Demokratska stranka (DS), očekuje da će se parlament o tom tekstu izjašnjavati, jer se do njega došlo na osnovu razgovora i konsultacija, a da oko suštine dokumenta ne treba voditi dodatne razgovore.

Predstavnici SPS, smatraju da treba osuditi zločin u Srebrenici, ali i paraleleno doneti sličan akt o osudi zločina nad Srbima u ratu koji je vođen na prostoru nekadašnje SFRJ.

Poslanici Srpskog pokreta obnove SPO, članice vladajuće koalicije, takođe će podržati skupštinsku Deklaraciju, jer je to, kako smatraju, neophodno da bi se jasno stavilo do znanja da iza zločina "ne stoje ni država Srbija, ni njeni građani, već pojedinci predvođeni Ratkom Mladićem".

Samostalni poslanik Vladan Batić rekao je da podržava donošenje Deklaracije, ali da je "ponuđeni predlog previše uopšten, što može nametnuti pitanje koja je svrha donošenja tog akta."

Opozicija je, međutim, nezadovoljna tekstom i predstavnici tih partija najavili su da neće glasati za Deklaraciju.

Predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) kažu da neće dati podršku predloženom tekstu Deklaracije jer "vladajuća koalicija ne dozvoljava da se promeni nijedno slovo u njemu“.

U Demokratskoj stranci Srbije (DSS) su ocenili da se radnom verzijom Deklaracije nevine žrtve razdvajaju po nacionalnoj osnovi i pozvali opozicione stranke da glasaju protiv, jer, kako su naveli, "ukloliko vlast hoće da po svaku cenu i protivno nacionalnim interesima da usvoji deklaraciju o Srebrenici, onda je važno da bude potpuno jasno da je to deklaracija iza koje stoji samo vlast".

Srpska radikalna stranka (SRS) je odluku da ne glasa za deklaraciju obrazložila stavom da ona "ima za cilj da nanese nemerljivu štetu Srbiji, Republici Srpskoj i njihovim građanima", i da su iznete neistinite činjenice, pa zato SRS neće prihvatiti nikakav dokument dok se ne utvrde sve činjenice oko toga šta se desilo u Srebrenici 1995. godine.

Liberalno-demokratska partija (LDP) najavljuje da će uložiti amandmane na predloženu deklaraciju.

"Srbiji su potrebni istina i jasni odgovori, a ne pokušaji da se nedovršeni tekst Deklaracije na brzinu prošvercuje kroz parlament", istakli su u LDP.

Podršku Deklaracije neće dati ni poslanici Jedinstvene Srbije (JS) "zato što se u njoj ne osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, već samo u Srebrenici".

Iz JS, koja je inače članica vladajuće koalicije, su poručili da "ukoliko istoga dana na sednici Skupštine Srbije ne bude i druga deklaracija u kojoj će se jasno deklarisati, da se osuđuju svi zločini koji su vršeni na prostoru bivše Jugoslavije, poslanici JS neće glasati za predlog deklaracije o Srebrenici".

U Predlogu Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici piše da Narodna skupstina Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (MSP) i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

Sve nekada sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i druge države bivše Jugoslavije pozvane su da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online