Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 21.05.2014.
06:16
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" saznaju: Novčana pomoć tek na jesen

Evropska unija upućuje pomoć Srbiji na dva koloseka: prvi je hitna pomoć u mehanizaciji svemu što je Beograd tražio, koja je počela da pristiže prošlog petka, a druga je finansijska pomoć za rekonstrukciju iz Fonda solidarnosti EU, o čemu će u Evropskoj komisiji u Briselu razgovarati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

EU upućuje pomoć Srbiji na dva koloseka: prvi je hitna pomoć u mehanizaciji, a druga je finansijska pomoć za rekonstrukciju iz Fonda solidarnosti
 

Za razliku od BiH, Srbija ima pravo na pomoć iz Fonda solidarnosti jer ima status kandidata za članstvo u EU i jer je otpočela pregovore o prijemu.


Juče je u javnost zabunu unela vest da Srbija može da dobije milijardu evra iz Fonda solidarnosti što je, ispostavilo se nerealno jer je godišnji budžet ovog Fonda, kako nam je rečeno, 540 miliona evra.
 

Reagovali za 24 časa

Centar za koordinaciju u hitnim situacijama EU odgovorio je za manje od 24 časa na poziv Beograda. Mobilisane su zemlje članice za pomoć BiH i Srbiji. To je izjavila Kristalina Georgijeva, komesarka EU za hitne situacije i humanitarnu pomoć. Ona je ocenila da je na delu "izuzetan polet evropske solidarnosti". Sve zemlje članice reagovale su šaljući pomoć u mehanizaciji i ekipama, a troškovi transporta delom su pokriveni iz Brisela.

Kako je u razgovoru za "Vesti" rekao Johanes Vaht, jedan od nadležnih u Fondu solidarnosti u Briselu, za određivanje visine finansijske pomoći za rekonstrukciju, prema propisima potrebno je da Srbija prvo napravi izveštaj o štetama sa procenom štete koja će zatim biti dostavljena Evropskoj komisiji.

Srbija može da konkuriše za pomoć iz ovog Fonda ukoliko šteta premašuje sumu od 0,6 odsto BDP (bruto društvenog prihoda) što u našem slučaju iznosi 174 miliona evra.

- To je nešto što traži vreme. Mi očekujemo izveštaj najranije u julu ili početkom avgusta tako da bi finansijska pomoć iz Fonda solidarnosti mogla da bude upućena najverovatnije na jesen - kaže Han. On naglašava da će svi troškovi vezani za rekonstrukciju i otklanjanje posledica razaranja koje vlasti Srbije u ovom trenutku moraju da plate moći naknadno da se naplate iz ovog fonda.


Komisija će ovih dana detaljnije uputiti srpske eksperte u mehanizam sastavljanja izveštaja ali je isključivo na državi Srbiji da odluči šta će u njega uneti.


Propisi EU kažu da država koja je pretrpela nepogodu treba da podnese zahtev za pomoć u roku od 12 nedelja. Čim Srbija podnese zahtev za pomoć sa izveštajem i procenom štete, Komisija će razmotriti navode koje on sadrži i po potrebi sama izvršiti provere.


Fond solidarnosti će uputiti zahtev Evropskom parlamentu i Evropskom savetu kako bi odobrili pomoć jer je reč o novcu koji nije predviđen u redovnom budžetu.
- Koliko će Srbija dobiti zavisi od njenog zahteva. Naš godišnji budžet je 540 miliona evra - rekao je Vaht.

Fond pomogao 23 države

Fond Solidarnosti EU osnovan je 2002. posle katastrofalnih poplava u centralnoj Evropi. Od tada do danas Fond je u 56 navrata pomagao zemljama članicama kada su bile pogođene meteorološkim nepogodama, zemljotresima i požarima. Ukupno 23 države dobile su pomoć u ukupnom iznosu od 3,5 milijardi.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.05.2014. 08:24
Хахаха, која смејурија од ЕУ увлакача! Помоћ од наших "пријатеља" тек на јесен! И то целих 174 милиона! Стварно би пропали без ЕУ! Колико нас воле и помажу, невероватно! Вучићу, похвали их још једном, мало је то што радиш!
Sreda 21.05.2014. 09:29
OВИ СУ МИ ЈОШ БОЉИ!!! http://www.blic.rs/Vesti/Politika/467145/Poslanici-nisu-hteli-da-se-odreknu-pausala-za-pomoc-ugrozenima-od-poplava Poslanici nisu hteli da se odreknu paušala za pomoć ugroženima od poplava! Alo | 21. 05. 2014. Poslanici u Skupštini Srbije uopšte nisu bili oduševljeni predlogom predsednice parlamenta Maje Gojković da se odreknu tromesečnog poslaničkog paušala i tri puta po 30.354 dinara poklone stradalima u poplavama, piše "Alo". Kako „Alo!“ nezvanično saznaje, odricanje od paušala na platu izazvalo je pravo komešanje u poslaničkim klubovima, pa su šefovi stranaka na zajedničkom sastanku sugerisali Gojkovićevoj da je bolje da svoj predlog preformuliše
Sreda 21.05.2014. 09:52
Добићемо помоћ од ЕУ али ако испунимо следеће услове : 1. Да признамо Косово као Републику . 2. Да признамо Војводину као Републику . 3. Да Прешево,Бујановац и Медвеђа буду Покрајине. 4.Да Рашка буде Покрајина са главни град Нови Пазар . 5. Да ударимо санкције Русији . 6. Да укинемо Републику Српску . 7. Да укинемо православље,да будемо католици.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online