Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.05.2014.
06:38
D. Dekić - Vesti A

Dačić oduzima diplomatske pasoše

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić, kako je i obećao, krenuo je u sređivanje haosa u diplomatiji, zahtevom za vraćanje diplomatskih pasoša izdatih brojnim političarima biznismenima i raznim licima.

Kraj privilegijama: Ivica Dačić

Dačić je obelodanio da je od juna 2009. do sada izdato 3.218 ovih putnih isprava na rok od pet godina.

Nekima uskoro ističe, a za ostale koji se ogluše o zahtev, ministar sprema izmene na osnovu kojih će prema saznanjima "Vesti" oduzeti pasoše svima bez osnova za tu privilegiju, a dobiće diskreciono pravo da ubuduće on dodeljuje ove putne isprave.

Da Dačićev prethodnik Ivan Mrkić nije žalio u izdavanju diplomatskih pasoša pokazalo se na primeru tašte predsednika Srbije Tomislava Nikolića Milke Ninković (85), a ubrzo je u javnost iskočilo kako takvu ispravu ima i "trgovac oružjem" Slobodan Tešić.


Da postoje uredbe koje regulišu ovo pitanje ukazuje za "Vesti" Aleksandra Joksimović bivša pomoćnica iz vremena kada je šef diplomatije bio Goran Svilanović, ističući da je taksativno navedeno koja lica mogu da dobiju diplomatski pasoš, ali je problem što se toga niko ne pridržava, već odstupa od propisa.


- Malo je poznato da lica s tim putnim ispravama mogu da ih koriste u državama koje imaju vizni režim sa Srbijom, ukoliko dobiju izlazne vize. Njih izdaje naša zemlja, odnosno MSP i to obično na period od pola godine, što znači i da je mogućnost njihovog korišćenja kod nekih osoba veoma kratka. Diplomatski pasoši su nekada u vreme sankcija bili vrlo važni kada je prema Srbiji postojao oštar vizni režim zemalja Evropske unije, a danas su privilegovane isprave više statusni simbol- tumači ona.


Na spisku privilegovanih putnika je i više bivših ministara, mada Uredba Vlade nalaže da ove pasoše predaju po isteku funkcije, što je kako tvrdi, uradio nekada ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine Oliver Dulić. Privilegovanu putnu ispravu, kako se čuje iz izvora u MSP-u, još uvek ima bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ali i njegovi kadrovi, neki već zaboravljeni članovi Vlade Mirka Cvetkovića poput Snežane Samardžić Marković koja je vodila sport i obrazovanje i Nebojše Ćirića čelnika resora ekonomije.

Pasoše su, prema istim informacijama, "zaboravili da vrate" državni sekretar u nekadašnjem Ministarstvu dijaspore Miodrag Jakšić, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, smenjena još 2012. i neki radikali koji su iz parlamenta otišli proleća te godine poput Nemanje Šarovića i Branimira Đokića.

Haos po džepu građana

Ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića opozvani su ambasadori Srbije u Švajcarskoj Milan St. Protić i Indiji Jovan Mirlović koji su na tim funkcijama od 2009. godine. Dačiću je, osim praznih ambasadorskih fotelja u svetskim centrima, prethodnik Ivan Mrkić ostavio niz problema, a u kuloarima MSP se čuje i 250 prekobrojnih službenika, od kojih neki nemaju kvalifikacije, dok su drugi poslati u inostranstvo na nepostojeća radna mesta. Građani plaćaju čak pet ambasadora u Briselu s platom od gotovo 4.000 evra, a u Parizu troje, Rajka Ristića, ambasadora u Francuskoj, Darka Tanaskovića, pri UNESKO i šefa Kulturno-informativnog centra, Slavicu Petrović.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.05.2014. 06:39
Ала се буцко разгоропадио!
Utorak 13.05.2014. 09:09
Dobar je ovo potez,neka konacno krenu sa ciscenjem..ne samo prazna obecanja...
Utorak 13.05.2014. 09:49
Lepo bi bilo da je to ciscenje realno a ne da se ciste samo oni koju mu sada nisu vise simpaticni - sve da cistis BRE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online