Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.01.2015.
06:53
J. Arsenović - Vesti A

Srpski diletanti poželjni Zapadu

Srbija je od sredine januara preuzela predsedavanje Oebsom i mada je ova pozicija dodatno dala na značaju srpskom ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, nekadašnji ambasador u Velikoj Britaniji Vladeta Janković kaže da je današnja srpska diplomatija "bolno i vapijuće diletantska".

Fonet/Dragan Antonić
Vladeta Janković
 

- Dovoljno je videti nastupe naših diplomata, pogledajte kako Dačić govori engleski. Imali smo gafove Tomislava Nikolića sa žutim ljudima, a pogotovo ovaj Vučićev kada je rekao to što je rekao Davenportu. Nemojte misliti da ga Hamond (šef diplomatije Velike Britanije) nije pitao o tome. U diplomatiji se ne viče, ne govori se "lažovi". U Engleskoj kada hoće da kažu da neko laže onda kažu da je ekonomičan sa istinom - komentarisao je Janković za B92.

Učestali ispadi srpskih čelnika o kojima govori Janković daju za pravo nekadašnjem ambasadoru, ali je i činjenica da je optužba premijera Vučića da šef delegacije EU Majkl Davenport radi na rušenju srpske vlade, prošla bez većih posledica. Bar za sada. Janković to objašnjava time što je Zapadu pre svega stalo da od Srbije izdejstvuje ustupke u vezi sa Kosovom, pa je primena Briselskog sporazuma ključni uslov za otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja u pristupanju Srbije EU.

- Naravno da je sukob razrešen, veće stvari su u igri, a oni shvataju da smo im potrebni. Hoće da isteraju stvar sa Kosovom i zato su rekli - prvo Briselski sporazum pa sve ostalo. Koliko god su teški takvi incidenti su manje važni, ima važnijih stvari - dodao je Janković.

U tom svetlu treba gledati nastup šefa britanske diplomatije Filipa Hamonda prilikom boravka u Beogradu 15. januara kada je i pored teških optužbi na račun njihovog diplomate, pohvalio srpsku vladu.

- Po pitanju pregovaračkih poglavlja, važna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Kada je reč o ispunjavanju te agende, moram da pohvalim angažman srpske vlade - rekao je Hamond.

Kosovo (ni)je tema

Predsedavajući Oebsu Ivica Dačić istakao je juče da članstvo Kosova u ovoj organizaciji nije tema. On je novinarima kazao da zahtev za članstvo Prištine nije formalno podnet, niti on veruje da će do toga doći za vreme srpskog predsedavanja. Dačić je priznao da postoje neke zemlje, a jedna od njih je Albanija, čiji ministri na sastancima pominju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Istovremeno je kazao i da nema ništa protiv da predstavnici Kosova učestvuju u radu ekspertskih timova ili prisustvuju različitim regionalnim inicijativama.

Nedovršeni

Mnogo je segmenata u srpskoj diplomatiji o kojima profesionalci imaju samo reči kritike, a koliko je ozbiljnosti u pristupu ovom osetljivom državnom poslu možda se ponajbolje može videti iz podatka da Srbija još od jula 2012. godine nema ambasadora u Nemačkoj. To je, kako je nedavno izjavio za "Vesti" bivši ambasador u Austriji Milovan Božinović, pokazatelj da je Srbija "država sa nedovršenom spoljnom politikom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online