Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 08.05.2014.
12:41
b92.net A

"Srbija neće još dugo moći da bude neutralna oko Ukrajine"

Srbija je svojom neutralnošžu u vezi sa ukrajinskom krizom pogodila metu, ali to ima ograničeno dejstvo, smatra bivši ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić.

Srbija mora da odluči - ili je protiv paljenja živih ljudi ili se stavlja na stranu Evrope i žmuri na delovanje neonacista: Zločin u Odesu (Foto: Arhiva)
 

On je gostujući u Kažiprstu B92 ocenio da je ponašanje i pristup Srbije u vezi sa događajima u Ukrajini kao i neutralnim stavom prema Briselu i Moskvi bilo dobro i mudro. "Kupili smo vreme promenom vlade, ta naša nuetralnost ima ograničeno dejstvo, ali moramo razmišljati kako dalje", kaže Lazić.

Krim će ostati ruski

Dušan Lazić smatra i da će Krim ostati ruski kako zbog istorijskih faktora tako i zbog vrlo rasprostranjenog ubeđenja samih Rusa da je Krim njihov.

"Mislim da niko realan ne može da smatra da se Krim može vratiti Ukrajini. Krim je završena stvar i imam utisak da čak ne javno, ali prigušeno zapad polazi od te činjenice", kaže on.

Lazić zaključuje i da odllazak predsednika Rusije Vladimira Putina sutra na Krim povodom 9. maja Dana pobede samo još jedna manifestacija da se pokaže da je Krim ruski.

"Ukoliko se desi da se konfrontacija velikih sila, dakle sigurno je da će Srbija biti pod pritiskom i Zapda i Rusije da se opredeljuje. A kako birati u takvoj situaciji, to su izazovi u kojima moramo da nađemo izalaz, ali u centru pažnje mora da bude interes naše države", rekao je Lazić.

On smatra da Srbija nikako ne sme da napusti orjentaciju ka EU i evrointegracije moraju da nam budu foksu. Lazić isitče da je zanimljiva javna pohvala koju je Srbiji dobila u vezi sa njenim stavom oko krize u Ukrajini.

"Vrlo je indikatvno to što su javno i Zapad i Rusija pozitinvo ocenili naše ponašanje. To je jedna javna ocena, ali sam ja gotovo ubeđen da njihove interne analize pokazuju drugačije zaključke o kojima mi nismo baš tako detaljno upoznati".

Kada je reč o Južnom toku, Dušan Lazić smatra da je pitanje tog važnog i strateškog gasovoda koji prolazi kroz Srbiji i jedan broj zemalja EU nešto što se mora raspraviti između Brisela i Moskve.

"Mi smo suviše mali da bi mogli da utičemo na te odnose, ali možemo da gledamo gde su naši interesi i kako da ih najuspešnije zaštitimo. Znate, sudbina svih malih i srednjih nacija i država je da su često izložene raznim pritisicma velikih sila. Jedino što mi mali imamo je to međunarodno pravo, kakvo takvo je, pri čemu je najvažniji element poštovanje teritorijalnog integriteta", zaključio je Dušan Lazić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 14:23
Pitanje je: Sa kim će mlada da izgubi nevinost, sa mladoženjom ili sa kumom?!
Četvrtak 08.05.2014. 12:53
Da smo poslušali ONOG što se ZALAGAO ZA VOJNU I POLITIČKU NEUTRALNOST sada bi bilo lakše odgovoriti i RUSIJI I EU ZLIKOVCIMA .
Četvrtak 08.05.2014. 13:00
E DUŠANE politika nije ono šta će sjutra da ručamo, nego da budemo tamo gde i pripadamo ne samo zbog nas nego i zbog generacije koje će doći. A to nije trula Evropa nego Majka Rusija prema tome narod zna gde mu je budućnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online