Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.05.2014.
10:34
Beta A

Biserko: EU da što pre primi zemlje Zapadnog Balkana

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko pozvala je Evropsku uniju (EU) da "prestane da okleva" i da što pre integriše zemlje Zapadnog Balkana pod svoje okrilje.

Ukoliko Unija nastavi da okleva sa prijemom novih članice, ojačaće uticaj Rusije: Sonja Biserko
 

"Ako EU nastavi da okleva sa prijemom novih članica, Rusija će nastaviti da širi svoj uticaj. Zemlje Zapadnog Balkana moraju u što kraćem roku postati deo EU, a EU mora da spusti lestvicu za prijem i da prestane da okleva", kazala je Biserko na promociji knjige "Farbanje demokratije", autora Borisa Varge.


Ona je optužila i Zapad i Rusiju za sadašnju krizu u Ukrajini i ocenila da Zapad nije dovoljno uložio u stabilizovanje demokratije u Ukrajini, dok Rusija podržava separatističke tendencije u toj zemlji i u njima aktivno učestvuje.


"Nije bilo za očekivati da će Rusija mirno gledati približavanje Ukrajine Zapadu i NATO-u. Ali, ulazak Rusije na Krim pokazuje njenu ranjivost a ne njenu snagu. NATO i EU su u ekspanziji poslednjih decenija, a Moskva na NATO gleda kao na neprijateljsku organizaciju koju treba ukinuti", ocenila je Biserko.


Prema njenim rečima, Poljska, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Srbija, Azerbejdžan a možda i Crna Gora su zemlje koje su posebno ugrožene u najnovijim tenzijama između velikih sila.


Ona je ocenila da se pokazalo da je liberalna demokratija "na dugačkom štapu" kada je reč o zemljama istočne Evrope.


"Pogrešna je bila procena da će postkomunističke zemlje postati preko noći neoliberalne demokratije. Neke od tih zemalja teže povratku na nekadašnje autoritarne sisteme, a sama Rusija teži revizionizmu", kazala je Sonja Biserko.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 11:03
Паника! За Бисерко.Не прича она то ради нас,него ради себе.Бисерко пљује свом снагом нашу историју,наше хероје,наше претке,нашу децу и све што је српско.Ми,српски народ,једва чекамо да се БРАТСКА РУСИЈА прошири,и да дође у Србију. Доле плаћеници Фашистичког запада. ЖИВЕЛА наша РУСИЈА ! СЛОБА је први изговорио: СТОП ФАШИЗМУ и ЕУ .
Četvrtak 08.05.2014. 11:19
Ova Američka p...... je prespavala mnogo počela je da sanja.Kakva EVROPA i ulazak Srbije prešla je na neke jake droge potpuno se izgubila kada lažeš mnogo onda neznaš šta si juče kazao.Srbija je u BALKANSKOJ RUSIJI a sa EVROPOM će imati super odnose.
Četvrtak 08.05.2014. 11:55
може да га европа прими одмах,чворноватог
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online