Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 05.05.2014.
10:09
danas.rs A

Tači napisao knjigu o džamijama koje su srušili Srbi

Nesuđeni ratni zločinac Hašim Tači, posle svega, piše i knjigu i to o uništenju islamskog nasleđa na Kosovu i Metohiji tokom rata 1998. i 1999. godine. U predgovoru knjige, koji je objavio list "Danas", Tači navodi da njen cilj nije da "zaustavi proces rekonstrukcije i pomirenja ili da oživi stara neprijateljstva i gnev" i dodaje da je ponosan na Dečane, Gračanicu i Pećku patrijrašiju.

"Oproštaj ne znači i zaborav, pogotovo kada je u pitanju uništavanje kulturnog i istorijskog nasleđa jednog naroda". Lepo reče Tači. Treba da zapamtimo
 

"Nadamo se da će jednog dana na vlast u Srbiji doći srpska vlada koja će biti sposobna i voljna da prizna stepen razaranja koja su počinjena u ime Srbije, i koja će biti sposobna da izrazi žaljenje - kao što je učinila u slučaju Hrvatske i Bosne i Hercegovine", napisao je Tači u predgovoru svoje knjige.
 

On piše da oproštaj (Srbima - prim. aut.) ne znači i zaborav, pogotovo kada je u pitanju uništavanje kulturnog i istorijskog nasleđa jednog naroda. 

"Ponosan na Dečane, Gračanicu i Pećku patrijaršiju"

 

"Ponosan sam na objekte svetske baštine UNESCO-a u mojoj zemlji - manastir Dečane, Gračanicu, kao i na Pećku patrijaršiju (Peć) - koji su ostali netaknuti pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, i nadam se da će ove crkve otvoriti put pomirenja između Kosova i Srbije. Takođe sam ponosan na katoličku crkvu Letnice, gde je Majka Tereza videla viziju koja joj je pokazala buduću vokaciju, kao i na novu katoličku katedralu u Prištini."

 

"Čak i kada je fizički aspekt ovog nasleđa uništen, narod ne treba da zaboravi ono što je nekada postojalo. Potrebni su detaljni zapisi koji će omogućiti sagledavanje obima štete načinjene u ovoj tragediji, kao i u drugim slučajevima, uključujući uništenje Varšave ili Drezdena, Starog mosta u Mostaru u Bosni, kao i 35 srpskih pravoslavnih crkava koje su oštećene u etničkim nemirima u martu 2004. (Ne treba zaboraviti da su ove crkve obnovljene sredstvima Vlade Kosovo, koja je najoštrije osudila napade)", navodi Tači, pokušavajući da izvaga/opravda nasilje počinjeno 2004. godine.

On u knjizi tvrdi da je od 1998. do 1999. godine uništeno ili oštećeno 218 od 560 džamija na Kosovu i Metohiji. Među najznačajnije Tači navodi čaršijsku džamiju u Peći i Lap džamiju u Prištini, koje su sagrađene oko 1470. godine, Hadum džamiju u Đakovici, sa njenom čuvenom bibliotekom, koja je osnovana u periodu od 1592. do 1596. godine.

Kada je na Kosovu sve tako divno, šta će vojska pored Pećke patrijaršije?
 

"Što se Peći tiče, može se pomenuti Defterdar džamija, Kuršumli džamija i Hamam džamija, koje su takođe iz 16. veka. Takođe su drugi objekti kulturne baštine bili meta - kao što su pijace u Đakovici i Peći, turski hamam Hadži-Bega u Peći iz 15. veka, i mnoge tradicionalne utvrđene kamene kule koje se nalaze u zapadnom delu Kosova. Posebno je šokantno da su neki delovi ovog dobro planiranog cilja uništenja (kao što je paljenje sedišta Islamske zajednice na Kosovu i njegovih istorijskih arhiva) počinjeni pošto je Srbija pristala da povuče svoje snage i posle ulaska Kfora i Unmika na Kosovo", piše Tači.

Pročitajte još:

* Albanci: Uništićemo Visoke Dečane

* Kosovski ministar se žali zbog "rusko-slovenskog" izgleda Pećke patrijaršije

* "Lažu, neću rušiti srpski Hram u Prištini"

Premijer Kosova govori o toleranciji i multikulturalnosti, i tvrdi da postoje od vajkada na Kosovu, a kao primer navodi manastir Dečane (isti onaj na kome je pre desetak dana ispisan grafit OVK i kome se preti uništenjem)

"Ne smemo zaboraviti da je pravoslavni manastir Dečani vekovima čuvala i štitila muslimanska albanska porodica i da se deo liturgije na sveti dan njegovog osnivača, kralja Svetog Stefana, peva na albanskom jeziku. I do danas, kad lekari ne mogu da ponude bilo kakvu nadu bolesniku, albanski muslimani traže čudesno isceljenje u ovom manastiru. Ova tradicija tolerancije nije nestala, uprkos srpskoj kampanji uništavanja, o kojoj svedoči ova knjiga. Nijedna srpska crkva nije bila na meti Albanaca tokom rata 1998 -1999. Tek kada su se izbegli kosovski Albanci vratili sredinom juna 1999. i videli uništenje njihovih verskih i sekularnih objekata, organizovali su jedan talas napada, koji je, nažalost, imao za cilj desetine srpskih pravoslavnih objekata. Ovi napadi - pred kojima ja ne zatvaram oči, koliko god bili razumljivi s ljudskog stanovišta - bili su kratkog veka...  Posle toga, između septembra 1999. i etničkih nemira iz 2004, bilo je manje od desetak takvih incidenata. Od marta 2004. nije bilo nikakvih drugih problema ove prirode", piše novu istoriju Tači.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 10:48
bio disidenta,terorista,kasapin,tgovac organima,''političar'',''premijer''..mora da je popušio '' ekstra albanca'',pa je rešio da se oproba i u književnosti...
Ponedeljak 05.05.2014. 11:10
Ko ce da mu pise knjigu? Ova stoka je nepismena
Ponedeljak 05.05.2014. 13:32
Џелат оптужује жртву за своја злодела! То је ЕУ и њена политика! Али полако, коло се окреће, што је било наше биће опет и тако све док вас не истребимо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online