Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 04.05.2014.
09:49
Beta A

Srbi ne žele osnivanje vojske Kosova

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, Milivoje Stojanović, rekao je danas da Kosovu niko u regionu ne preti, da bezbednost na Kosovu garantuju KFOR i Euleks, i da zato poziva kosovskog premijera Hašima Tačija da sa dnevnog reda Skupstine Kosova povuče vladine amandmane na Ustav Kosova i Nacrt zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK).

Srbi neće glasati za formiranje OSK, KFOR je jedina oružana snaga zadužena za bezbednost na Kosovu: Milivoje Stojanović
 

Stojanović je rekao za agenciju Beta da bi, na sednici kosovskog parlamenta, koja je zakazana za ponedaljak 5.maja , trebalo da budu razmatrani i amandmani na Ustav Kosova, kao i Nacrt zakona o transformaciji BSK u OSK.

"Mi, srpski poslanici prošle nedelje smo doneli odluku da ne učestvujemo u radu sednice parlamenta i da ne glasamo za formiranje vojske Kosova. I predsednici Kosova, Atifete Jahjagi smo, tokom razgovora, rekli da nećemo glasati za osnivanje OSK", kazao je Stojanović.

Prema njegovoj oceni formiranje OSK je nepotrebno i zato što je, po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 12 44, SB UN, NATO, odnosno, KFOR jedina oružana snaga zadužena za vojnu bezbednost na Kosovu.

"Oružane snage su skupa investicija. Zato je mnogo bolje da Vlada novac namenjen OSK upotrebi za rešavanje nagomilanih socijalno-ekonomskih i drugih problema na Kosovu", rekao je poslanik.

Pročitajte još:

* "Istorijska šansa da Kosovo dobije vojsku"

* Toma podržava osnivanje kosovske vojske?

* "Oružane snage Kosova nemaju alternativu"

* Srbi neće podržati amandmane na Ustav Kosova

Stojanović je naglasio da pitanje formiranja OSK ne treba, kako to neki žele kao vid neke trgovine, povezivati sa pitanjem rezervisanih mesta za nevećinske zajednice u kosovskom parlamentu.

On je naglasio da za srpske poslanike postoje prioritetnija pitanja od osnivanja OSK.

"Za nas su najvažnija pitanja,povratak raseljenih Srba, rešavanje pitanja njihove uzurpirane imovine, stvaranje sigurnog okruženja za život ljudi i njihovu imovinu, organizovanje zajednice srpskih opština, kao i primena zakona o zaštiti kulturnog nasleđa u Velikoj Hoči i Prizrenu, ali i zaštita drugog srpskog kulturnog i verskog nasleđa čije ugrožavanje svojim izjavama podstiču i pojedini kosovski zvaničnici", istakao je Stojanović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.05.2014. 12:10
Kosovo je izgubljeno za veke vekova kao sta rece Dobrica Cosic.
Nedelja 04.05.2014. 12:14
Kosovo je izgubljeno za veke vekova kao sta rece Dobrica Cosic.
Nedelja 04.05.2014. 12:00
Недовршеној српској православној цркви “Христа Спаситеља” у центру Приштине треба променити карактер и претворити је у музеј ратних злочина, рекао је адвокат и некадашњи комунистички функционер СФРЈ Азем Власи.“Уместо рушења нелегалног објекта Српске православне цркве у комплексу Универзитета у Приштини, боље је претворити га у музеј посвећ́ен жртвама рата”, навео је Власи, преносе електронски медији на албанском.Према његовом мишљењу, рушење цркве би имало последице по имиџ Косова.“Идеја рушења објекта без урбанистичког плана и грађевинске дозволе није добра, јер би било политичких последица за нашу земљу и слику моћ́и доминације Албанаца муслиманске вере”, рекао је Власи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online