Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 03.05.2014.
09:14
D. Dekić - Vesti A

Dačić na brodu punom afera

Srpska diplomatija dobila je novog šefa - dosadašnjeg premijera Ivicu Dačića, kome je prethodnik Ivan Mrkić uz dužnost predao i paket nagomilanih problema i afera: od katastrofalnog kadriranja i upražnjenih fotelja ambasadora Srbije u najmoćnijim svetskim centrima Vašingtonu, Berlinu i Pekingu do neselektivnog izdavanja diplomatskih pasoša. Dačić je obećao da kreće od najvažnijeg - popune ključnih diplomatskih mesta u tri najznačajnija svetska centra.

Primopredaja bez čestitki: Ivan Mrkić i Ivica Dačić
 

Kakav je bio odnos prema dijaspori, pokazalo se i na primeru Kanade, zemlje nastanjene brojnim građanima iz Srbije i regiona koja je od januara prošle godine do sredine aprila ove, kada je imenovan Mihajlo Papazoglu, čekala na dolazak ambasadora iz Beograda.

Otpravnici poslova, a ne ambasadori, još uvek predstavljaju Srbiju u Grčkoj, Argentini, Koreji, Siriji, Zambiji i Maroku. Srpsko ministarstvo spoljnih poslova zapošljava blizu 1.000 ljudi, većinom partijskih kadrova i sve manje profesionalaca. Tako je, između ostalog, u Nigeriju za ambasadora otišao kadar Nove Srbije, seksolog Jovan Marić, a u Crnu Goru fudbalski trener, naprednjak Zoran Bingulac.

"Generalni" Odalović

Upućenima u stanje u srpskoj diplomatiji ne deluje obećavajuće najava čišćenja ovog resora od partijskih kadrova.
Naime, dosadašnji generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je inače i funkcioner SPS-a i predsednik Komisije za nestale, odmah po dolasku Dačića u MSP imenovan je za generalnog sekretara tog ministarstva.

 

Kako će i da li će Dačić raščistiti diplomatski teren ako politička čaršija bruji da bi taj trend mogao da se nastavi odlaskom u SAD i Nemačku recikliranih političkih kadrova - bivših ministara odbrane Nebojše Rodića i diplomatije Ivana Mrkića.


Pitanje je i kako će oni kao ljudi iz doba vlasti Slobodana Miloševića dobiti zeleno svetlo zemalja koje svačiju karijeru stavljaju pod lupu. Ipak, Rodić koji je opterećen i funkcijom bivšeg šefa tajne službe, ne krije optimizam.


- Moje zanimanje je ambasador i čekam realizaciju procedure za dužnost u SAD - potvrdio je Rodić. Mrkić, verovatno svestan da ga Berlin neće prihvatiti, poručuje da ga ambasadorska mesta ne zanimaju.


- Biću angažovan po nekim mestima u Vladi, a postoji mogućnost i da pomažem predsedniku Srbije u onome gde nađe za shodno da traži savete - kaže Mrkić.
Udomljavanje u diplomatiji i odlazak u Peking, kao i u vreme rekonstrukcije Vlade Srbije, avgusta prošle godine, ponovo je odbio bivši ministar rudarstva Milan Bačević.


Priznao je da ne želi da ide iz Srbije, a za početak nastavlja sa starim poslom fakultetskog profesora.


Kadriranje u diplomatiji, prema Dačićevim rečima, neće biti samo njegov posao, već kako je objasnio, plod dogovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom države Tomislavom Nikolićem.

Starlete, vozači i deca atentatora

Ivan Mrkić je u više navrata bio na tapetu javnosti, a jedna od njegovih najvećih afera jeste dovođenje dve starlete na rad u Ministarstvo. U javnosti je kritikovan i kada je nekadašnjeg vozača Marka Blagojevića postavio za generalnog sekretara MSP-a, a potom i Dragana Marića, sina atentatora na bivšeg šefa države Borisa Tadića za šefa svog kabineta, a prevodioca za japanski Snežanu Janković na mesto državnog sekretara.

POVEZANE VESTI

Subota 03.05.2014. 10:05
Pa zar nemaju jos nekog pedera sa Jejla, njih svi prihvataju, sa svih strana.
Subota 03.05.2014. 09:27
решиће то гицко,коферчетом
Subota 03.05.2014. 10:43
Niko, ali niko na našoj političkoj sceni trenutno nije čist i pošten... Da naiđe neki cunami, sve ih pokupi, da dođu novi, sa čistim idejama i čistim rukama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online