Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 11.04.2014.
08:44
J. L. Petković - Vesti A

U EU sa vizijom Đinđića

Početak rada Udruženja Forum Srbija Nemačka u Beogradu obeležen je u velikom stilu. Prisutnima u Legatu Čolaković obratili su se bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je ocenio da je realan cilj vlade u Beogradu da Srbija najkasnije do 2020. postane članica EU. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se okupljenima je kazao da je pred Srbijom težak put, ali da ima sigurnu budućnost jer je sve u njenim rukama.

Vetar u leđa srpsko-nemačkim odnosima: Vučić i Šreder sa saradnicima i gostima 

- Želja srpske vlade da Srbija postane članica EU do 2020. realno ostvariva, jer polazi od toga da je Srbija, uz sve teškoće koje će je pratiti na tom putu, spremna da ide putem reformi. Evropsko ujedinjenje bez zemalja zapadnog Balkana nije potpuno. Početak pregovora EU i Srbije je bio, ne samo za Srbiju, već i za Evropu istorijski trenutak - naglasio je budući srpski premijer.


Gerhard Šreder je rekao da budućnost Srbije u EU ne odgovara samo željama građana, već istoriji i mentalitetu te zemlje, i to je bila i vizija bivšeg premijera Zorana Đinđića. On je izrazio uverenje da je Nemačka bila i da ostaje odgovoran partner za Srbiju na putu ka EU, podsetivši da je ta država od 2000. godine više od 1,6 milijardi evra stavila na raspolaganje kao bilateralnu pomoć, "što je više nego što je dala bilo koja država, i to mora biti nastavljeno jer je Srbiji i dalje potrebna podrška".

Čadež: Novi okviri za saradnju!

Direktor novoosnovanog Foruma Srbija Nemačka Marko Čadež kazao je da je to udruženje građana posvećeno stvaranju novih okvira za otvoreni dijalog i razmenu znanja profesionalaca i stručnjaka iz Srbije i Nemačke.
- Kažu da prijateljstva između država ne postoje, već se prijateljstvo može stvarati samo između ljudi. Ipak redovna i iskrena saradnja vlada, susreti zvaničnika i međunarodni ugovori, trgovinski sporazumi čine važan i neophodan okvir za razvoj odnosa dve zemlje - rekao je Čadež.
On je podsetio da u Nemačkoj živi oko pola miliona građana srpskog porekla, da u Srbiji rade nemački privrednici iz više od 400 preduzeća i da se u Nemačkoj poslednju deceniju usavršavalo skoro 10.000 srpskih studenata.

Aleksandar Vučić zahvalio se Šrederu što je pokazao posvećenost srpsko-nemačkom prijateljstvu, i kao bundeskancelar pokazao da uvek i na svakom mestu razume potrebe drugih, manjih naroda.


- Kod nas u Srbiji donedavno su postojale brojne predrasude zbog različitih istorijskih prilika o nemačkoj državni i o nemačkom narodu. Odnedavno mnogi kada govore o prijateljstvu sa Nemačkom obično razmišljaju kako su potrebne nemačke pare, a srpska pamet je valjda uvek iznad i mi ćemo se snaći i znati kako da im nešto uzmemo.

- Želim da kažem da je najvažnije u ovom odnosu za građane Srbije i Srbiju da naučimo od naših nemačkih prijatelja i kako se vodi odgovorna i ozbiljna politika, da naučimo kako da radimo više, kako da budemo ozbiljniji i odgovorniji, kako da svakoga dana menjamo sebe, kako da učimo svakoga dana i bar u ponečemu da se poredimo sa Nemcima i sa nemačkom državom - poručio je Vučić.


Na skupu je govorila i počasna članica Foruma Ružica Đinđić, a među zvanicama su bili i ministar Lazar Krstić, bivši šef diplomatije Vuk Jeremić i direktor kompanije "Vesti" Aleksandar Vidaković.

POVEZANE VESTI

Petak 11.04.2014. 09:06
Ако у ЕУ идемо са визијом Ђинђића онда тамо идемо са идејом квислинга и продане душе. Само брука живи довека а његова ће довека и живети.
Petak 11.04.2014. 09:48
Ako nas ćerka hvatskog generala Ružica sa Šrederom koji nas je bombardovao vodi u evropu dabogda u nju nikad ne stigli i daleko im lepa kuća,ja juče neču ovog nemačkog nacistu da se izvine srbiji i srpskom narodo za bombardovanje 1999 godine pa Đimđićeva vizija je bilo da nas što nežnije bombarduju da lakše umiremo i stradamo pa su oni tako i radili prestale su velike granate a počele one manje a otrovnije i zabranjene i tako srbi umiru i danas polako nežno na rate
Petak 11.04.2014. 09:38
Глобализација се мора прихватити, али не и пројекат светске доминације САД, и Путин изричито одбацује тај сценарио. “Прошли су дани кад су се готови друштвени модели постављали у другим земљама као да су компјутерски програми”, рекао је руски председник, мислећи и на пропаст америчке политике “извоза демократије” у Авганистан, Ирак, Либију и другде по свету. Сваки народ има своје ведности и традицију, и сваки народ развија сопствени систем вредности, то је његов национални идентитет. “Видимо покушаје оживљавања јединственог модела униполарног света, који гази међународно право и националне суверенитете. Таквом униполарном уједињеном свету не требају суверене државе. Њему требају вазали.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online