Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.04.2014.
15:26
D. Dekić - Vesti A

Propali klubovi preči od dece

TV duel predsednika Košarkaškog kluba Nebojša Čović i čelnik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan Dušana Vujoševića, umesto očekivanog zakopavanja ratnih sekira, produbio je svađu i izbacio mnogo sportskog, ali i političkog i tajkunskog prljavog veša na površinu. U javnost su tokom žustre rasprave o finansijskom saldu dva kluba izleteli razni sponzorski ugovori, odnosno kako političari presuđuju da ogroman novac, uđe u sport, umesto u kasu osiromašene države.

Bruka za sport: TV duel Vujoševića i Čovića privukao je veliku pažnju
 

Dok građani zbog besparice skupljaju novac SMS porukama za lečenje teško bolesne dece, u ovom javnom obračunu se čulo se i da je na sastanku kod vicepremijera Aleksandra Vučića dogovoreno da Košarkaški klub Partizan dobije ove godine 1,7 miliona evra, a Crvena zvezda 1,5 miliona.

Vučići čistih namera

Voditeljka emisije Olja Bećković je pitala zašto Andrej Vučić nije bio pre dve godine u UO kluba, nego sada, kada je njegov brat Aleksandar u vlasti, Čović je odgovorio:
- Andrej Vučić je zvezdaš i bivši košarkaš. Igrao je u raznim klubovima kod nas i u inostranstvu. Došao je da pomogne, s čistim namerama, a dobija samo da svako može da ga provlači kroz usta, da mu se smeje - odgovorio je Čović.

Priču je pokrenuo Vujošević, prozivkom države da je putem svojih preduzeća ogromne pare dala fudbalskom klubu Crvena zvezda.
- Suština je u parama, od države dobijaju 15 puta više. Gasprom je dao četiri miliona godišnje Zvezdi, Za TV prenose od Arene dobijaju 1,2 miliona. Dunav osiguranje ukinulo je Partizanu sponzorstvo, jer su u teškoj situaciji, a u decembru 2013. su donirali 400.000 za FK Zvezda. Ukupno 15,16 miliona poslednje četiri godine, a mi od Elektroprivrede 800.000 i 200.000 od Dunav osiguranja - sasuo je Vujošević u cugu.


Čović je to demantovao i prstom pokazao na Borisa Tadića, odnosno da su tokom njegovog predsedničkog mandata Zvezdi zabranjivani ugovori. Vujošević potom uzvratio tvrdnjom da je Dragan Đilas, kao gradonačelnik, pomogao da se obrišu dugovi košarkaškom klubu crveno-belih. Naglasio je i da je brat budućeg premijera Aleksandra Vučića u Upravnom odboru KK Zvezde.


- Andrej Vučić ide kod privatnika i taj zna da je Vučićev brat - ukazao je Vujošević kako se namiču sponzorstva.
 

Ključ u rukama političara

Koliko je političarima primamljiv ulazak u sportske funkcionerske vode dovoljno govori da su mnogi od njih bili vrlo prisutni u najpoznatijim srpskim klubovima. Premijer Ivica Dačić je bio u upravi Partizana, bivši gradonačelnik Dragan Đilas je predsednik Košarkaškog saveza Srbije, a socijalista Branko Ružić potpredsednik FK Partizan. U Zvezdi je i Vučićeva desna ruka Slaviša Kokeza i Dačićev čovek Ivica Tončev, a ministar trgovine Rasim Ljajić u Partizanu.

Priznao da je Vučić pomagao, ali da više ne pomaže Partizan. Čović je obelodanio da je u Tadićevo vreme posle večere u kući predsednika KK Partizan Predraga Danilovića vlasnik MB pivare koji je na toj večeri bio, dan kasnije postao sponzor Partizana.


- To mi je javio Miroslav Mišković - priznao je čelnik KK Zvezde kako je informaciju dobio od najbogatijeg srpskog tajkuna.


Posle duela koji je na momente pretio da iz verbalnog preraste u fizički sukob, oglasila se organizacija za borbu protiv korupcije Transparentnost Srbija, ukazujući da su Čović i Vujošević dokazali da treba zabraniti sponzorske ugovore za javna preduzeća i firme s državnim udelom, čak i ako postoji komercijalni interes za reklamiranje.


- Politički interes je u Srbiji jači od komercijalnog - kažu u TS.
Uz opasku da se čulo i da pomoć državnih preduzeća treba da bude ista, pitaju da li je "možda je rešenje da bude nula, a da klubovi budu na tržištu".


Svaka vlast, prema oceni urednika antikoruptivnog sajta Pištaljka Vladimira Radomirovića, voli da bude blizu velikih sportskih klubova kako zbog novca koji se netransparentno troši, tako i zbog uticaja na armiju navijača.
 

Zamajavanje naroda

Poznavaoci sportskih prilika tvrde da su dvojica sportskih radnika došli na TV duel da bi zamaglili suštinu problema i zabavili narod koji sve teže preživljava. Njihova priča ni jednog trenutka nije išla u pravcu gorućih problema, poput toga da se godinama ne donosi Zakon o sportu i da srpski klubovi nisu privatizovani, već na jaslama države. Ostala je netaknuta i priča organizovanih navijačkih grupa koje se bave drogom, reketom i ubistvima, a da je malo ko od njihovih pripadnika uopšte dospeo do suda.

 

Ne čuvaju tako ni predsednika

TV meč dvojice sportskih radnika pratilo je veliko interesovanje. Ispred zgrade gde je TV studio bilo je 15-ak medijskih ekipa, a primećeno i desetak policajaca i nekoliko policijskih automobila. Predstavnik crno-belih je dovežen belim džipom, a crveno-belih je došao taksijem. Novinari su primetili da tolikog obezbeđenja nije bilo ni prilikom gostovanja najuticajnijih političara, pa čak ni predsednika države.

- Oba kluba su u dugovima, a da istraga koja je počela još prošle godine nije doživela nikakav epilog. Čudno je da je, recimo, Partizan je prodao toliko igrača i dobijao netransparentno novac od javnih preduzeća, odnosno države, a da je i dalje u dugovima i ništa se neće znati ni ubuduće dok se ne otkrije krivac za takvo stanje u tom klubu - kaže Radomirović i dodaje da političarima očito odgovara da su klubovi "vlasništvo svakog i nikog".
 

Baraba udario na gmizavca

Duško Vujošević

Varnice i uvrede su sevale tokom čitave emisije. Vujošević je Čovića nazvao moralnim gmizavcem, a Čović mu uzvratio da je belosvetska baraba. Onda ga je Vujošević nazvao primitivcem svetski poznatim kao doktor mašinstva, a on mu uzvratio da je priučeni trener.


- Ja sam doživotni trenerski profesor. Iz moje struke su me proglasili za najboljeg trenera - kazao je trener crno-belih i dodao da predstavlja Partizan i nema "rezervno zanimanje, nema servis u DB-u, a ni fabriku".

Nebojša Čović

- Uvek ćemo da se izmerimo, ponosan sam na fabriku. Šta vi imate od imovine, koliko plaćate porez? Ja sam javna ličnost i svako može, svaki bezveznjak da me... Pominjete političare u Zvezdi, a nijednom one u Partizanu. Svaki podatak potkrepljujem državnim dokumentom. Svašta može da bude u njegovoj glavi. Ne moram da trpim vređanje i laži manipulatora - istakao je Čović.


Vujošević je negirao da je smislio pesmu o supruzi predsednika KK Crvena zvezda, "Čović Vesna j... se kao besna". Čović je istakao da treba da ga bude sramota i okitio ga epitetima nepristojan i nekulturan.


- Učim kulturi čuvenog kulturološkog bumbara. To je fenomen Vujoševića. Siluje i reketira i državu i sudije na terenu i funkcionere - kazao je Čović.
Trener crno belih istakao da je čelnik crveno-belih doživotno isključen kada je na Banjici udario sudiju.


- Pa jesam, kada ste ga pujdali da potkrada FMP - jedna je od poslednjih replika pre nego što je Olja Bećković odjavila emisiju.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 08:30
Ne bi niko od pomenutih, pa ni Vučić i njegov brat bili u sportu, da nisu u pitanju ogromne pare. Iz besplatne ljubavi nisu sigurno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online