Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.04.2014.
11:10
Blic A

"Sud na Kosovu pre izbora ili ćemo se naljutiti"

Direktor kancelarije za juoisticnu Evropu u americkom Stejt departmentu Džonatan Mur izjavio je da odluku o osnivanju Tribunala za Kosovo treba da donese aktuelni saziv Skupštine Kosova pre kosovskih izbora i upozorio da će SAD "biti ljute" ako se to ne dogodi.

Džonatan Mur: Nemojte da nas ljutite
 

- Ovaj proces traje već tri godine. Ima događaja koji izlaze na površinu, ali smatram da osnivanje suda treba da se desi pre nego sto Skupština završi svoj posao, znači pre izbora koji ce biti održani ove godine. Veoma je značajano da se rad nastavi i da se kompletira sav proces kako bi sud počeo sa radom- rekao je Mur za Koha ditore.

Prema njegovim rečima, pre izbora treba da se završi i ono što se tiče novog mandata misije Euleks.

- Znamo da imate dosta prioritetnih pitanja i neke stvari koje su u haoticnom stanju. Takođe znamo da još nije određen datum za izbore i mislim da nije dobro da po svaku cenu odredimo datum izbora a da potom nedostaje vremena da se okoncaju neophodni zadaci. Znači, želimo da se osnivanje Suda i nastavak misije Euleksa dogodi odmah, a kada će biti izbori održani to je odluka kosovskih institucija- istakao je Mur.

Na pitanje da je njegova poruka za kosovske lidere da se osnivanje Tribunala okonča pre izbora, ali i šta ako se tako ne desi i kakve su posledice, američki diplomata je ponovio da se "posao radi već duže vreme" i da "postoji pritisak na EU, na SAD i na Klinta Vilijamsona da bi dali rezultate".

Tribunal će imati ograničeno delovanje

On je objasnio i zašto smatra da takav jedan Tribunal treba da bude osnovan i zašto kosovske institucije i politički lideri treba da podrže njegovo osnivanje.
Tribunal će, kako kaže, imati ograničeno delovanje - namera je da se bavi optužbama koje se očekuju da će izbiti na povrsinu od Specijalne istražne jedinice kojom rukovodi tužilac Klint Vilijamson.

 

- Pričamo o optužbama za ratne zločine za koje se kaže da su se dogodili pre 15 godina i ako se bude desilo odlaganje procesa biće strahovitih pritisaka da se angažovanje transformise iz EU u UN a to ne želimo da se desi. Bićemo apsolutno veoma ljuti na rukovodstvo Kosova ako se to odlaže. Očekujemo da svi politicki lideri budu odgovorni i da podrže ovaj proces- upozorio je Mur.

- Svi smo upoznati sa izveštajem senatora Dika Martija oko optužbi za navodne zločine u junu 1999. te su zbog toga već duže vreme SAD i EU angažovane da se te optužbe za navodne zločine istraže", rekao je Mur i dodao da tu ima "veoma dobrog napretka.

On je podsetio da EU rukovodi tim procesom.

- Veoma smo ponosni što imamo našeg bivšeeg ambasadora o pitanjima za ratne zlozcine Klinta Vilijamsona kao glavnog tuzioca. Treba raditi zajedno sa EU. Postoji jedan veoma praktican pristup za jedan sud na Kosovu ali sa jednim delom posla van Kosova. Pravda mora biti zadovoljena i ako ima neki slučaj onda o tome treba da odluči sud. Ovo je nacin kako treba ići napred i mi podržavamo takav proces", poručio je Mur.

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 11:35
http://www.youtube.com/watch?v=6jpOzKHowmc Za mlade muslimane koji dolaze na sajt pod laznim nikovima, a gradjani su Srbije. Poredite citanje Kurana od strane ovog svestenog lica, i onih koji ga citaju kako hoce da to bude. Nesta kao i katolici kad citaju Bibliju. U Izraelu 250 hiljada ortodoksnih Jevreja demonstruje protiv cionista. Nece u rat, jer znaju da su samo mamac za onog koji hoce Brdo Hrama. Ljudi po svetu da se ubijaju medjusobno, zapad bere plodove.
Subota 05.04.2014. 12:35
U ti Boga!!??Nesto se valja iza Brda??Da li to usrana Amerika glumi opet nesto ili se nesto valja iza Brda??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online