Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 01.04.2014.
17:20
Beta A

Novi nacrt statuta: Vojvodina gubi Vladu i glavni grad

Autonomna pokrajina Vojvodina više neće imati Vladu i glavni grad nego Izvršno veće i administrativni centar, ili sedište pokrajinskih organa, prema objavljenom nacrtu Statuta Vojvodine. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najavio je da će pokrajinski parlamenta razmatrati nacrt na sednici krajem aprila ili početkom maja.

Novi Sad
 

Predsednik Radne grupe za izradu nacrta Statuta Slobodan Orlović predstavio je taj tekst članovima kolegijuma pokrajinske Skupštine i Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

Pokrajinska Skupština, prema tom nacrtu, više ne utvrđuje "osnove politike na nivou AP Vojvodine" i nije "najviši organ i nosilac normativne vlasti". Takođe, nacrt ne predviđa postojanje Saveta nacionalnih zajednica, a umesto njega će Skupština Vojvodine obrazovati radno telo za nacionalnu ravnopravnost.

Vojvodina može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona, a predstavljanje i promovisanje te pokrajine predviđeno je samo u posebnim jedinicama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, koje bi bile formirane na zahtev pokrajine.

Radna grupa za izradu nacrta Statuta izbacila je stav prema kom se teritorija pokrajine ne može menjati bez saglasnosti građana na referendumu, a kao nosioci prava na pokrajinsku autonomiju označeni su stanovnici Vojvodine, a ne njeni građani.

Predsednik Radne grupe Slobodan Orlović i članovi Vladimir Galić (SNS) i Miroslav Milosavljević (SRS) predložili su da se, umesto nacionalne ravnopravnosti, u Članu 6. proklamuje ravnopravnost građana bez obzira na rasu, veru, pol, politička ili druga uverenja.

Osim srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenoj upotrebi u pokrajini biće mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik, a član Radne grupe Tamaš Korhec (SVM) predložio je da se reguliše i upotreba latiničnog pisma srpskog jezika.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.04.2014. 17:22
Главни град Покрајине Војводине је Београд .
Utorak 01.04.2014. 21:09
I još nešto: u Vojvodini ne žive samo Mađari već i VEOMA MNOGO raznih drugih nacionalnosti, što srpski nacionalisti ili ne znaju ili namerno zaboravljaju. Mađari bi još i mogli da traže priključenje teritorije svojoj matičnoj zemlji jer se sa njom graniče, ali mi ostali niti možemo niti želimo. Nama je ova multietnička Vojvodina bila sasvim dobra sve dok nije došla četničko-radikalska bagra da nas zavađa i proteruje. Ali ako će i državni vrh da nas zlostavlja umesto da nas brani onda nemamo drugog izbora osim da se pobunimo. A ako se pobuni strpljivi, uvek pokorni Vojvođanin - znajte da to nije iz obesti već da je voda zaista došla do grla.
Utorak 01.04.2014. 20:38
Vojvodjani su fini i kulturni ljudi, koji zive u harmoniji iako tu ima dosta narodnosti. vojvodina je Srbija i tako ce uvek ostati, ali beograd pljacka celu Srbiju i unistava je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online