Utorak 01.04.2014.
17:20
Beta

Novi nacrt statuta: Vojvodina gubi Vladu i glavni grad

Novi Sad
 

Predsednik Radne grupe za izradu nacrta Statuta Slobodan Orlović predstavio je taj tekst članovima kolegijuma pokrajinske Skupštine i Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

Pokrajinska Skupština, prema tom nacrtu, više ne utvrđuje "osnove politike na nivou AP Vojvodine" i nije "najviši organ i nosilac normativne vlasti". Takođe, nacrt ne predviđa postojanje Saveta nacionalnih zajednica, a umesto njega će Skupština Vojvodine obrazovati radno telo za nacionalnu ravnopravnost.

Vojvodina može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona, a predstavljanje i promovisanje te pokrajine predviđeno je samo u posebnim jedinicama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, koje bi bile formirane na zahtev pokrajine.

Radna grupa za izradu nacrta Statuta izbacila je stav prema kom se teritorija pokrajine ne može menjati bez saglasnosti građana na referendumu, a kao nosioci prava na pokrajinsku autonomiju označeni su stanovnici Vojvodine, a ne njeni građani.

Predsednik Radne grupe Slobodan Orlović i članovi Vladimir Galić (SNS) i Miroslav Milosavljević (SRS) predložili su da se, umesto nacionalne ravnopravnosti, u Članu 6. proklamuje ravnopravnost građana bez obzira na rasu, veru, pol, politička ili druga uverenja.

Osim srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenoj upotrebi u pokrajini biće mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik, a član Radne grupe Tamaš Korhec (SVM) predložio je da se reguliše i upotreba latiničnog pisma srpskog jezika.

2024 © - Vesti online