Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.03.2014.
18:23
Beta A

Švajcarski list: Srbija između čekića i nakovnja

Ruska aneksija Krima dovela je male zemlje Jugoistočne Evrope u tešku situaciju, piše danas "Noje cirher cajtung" pod naslovom "Srbija između čekića i nakovnja" i navodi da je stav Beograda u vezi s Krimom i dalje nepoznat.

Rok da se Srbija odluči je formiranje nove vlade
 

U komentaru se navodi da "Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija žele da pristupe Evropskoj uniji (EU) ali ne žele da na kocku stavljaju ni svoje ekonomske veze i isporuke gasa sa Istoka".

"Albanija i Crna Gora - s one strane ruskog gasovoda, brzo su se odlučile i osudile kršenje međunarodnog prava. Makedonija i Srbija oklevaju. Novi sukob Istoka i Zapada doveo je pre svega Beograd u neprijatnu dilemu", piše švajcarski list u današnjem onlajn-izdanju.

List ukazuje da Srbija "želi da bude u dobrim odnosima sa Moskvom, jer Rusija zajedno sa Kinom u Savetu bezbednosti UN ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova". Ali, "to što se Kremlj pozvao upravo na kosovski uzor da bi opravdao secesiju Krima, iritiralo je najpre Beograd".

"Sa olakšanjem je srpska vlada primila k znanju da Rusija ostaje na dosadašnjoj poziciji oko kosovskog pitanja. Da velike sile međunarodno pravo selektivno primenjuju, na Balkanskom poluostrvu ne čudi nikoga", piše švajcarski list.

No, kako se ističe, "Beograd sebi još manje može da dopusti razdor sa EU jer ove godine počinju pregogvori sa EU, a sredstva iz evropskih fondova su važna da bi se ublažile posledice privatizacije propalih državnih firmi".

Dalje se navodi da "poslednji rok da Srbija o ovom pitanju definiše svoj stav, jeste formiranje nove vlade, te je zato pažnju privuklo nedavno saopštenje Ministarstva inostranih poslova".

"U njemu se navodi da Srbija naglašava poznatu i nepromenjenu poziciju u vezi sa pitanjem Krima. Čak ni novinari vladi bliskog dnevnika Politika nisu imali pojma o kakvom stavu je reč. Niko u Ministarstvu nije mogao da obrazloži 'poznatu poziciju'. Do danas znamo samo da je 'nepromenjena'", piše "Noje cirher cajtung".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 21:26
pre bi reko da je između čekića i nakovnja nemacka ona najvise zavisi od rusije,desetine milijardi evrica godisnje okrenu te dve drzave,je.. im se za krim i kosovo sisace se onako kako sibirski berberin kaze
Utorak 01.04.2014. 03:01
"Albanija i Crna Gora - s one strane ruskog gasovoda, brzo su se odlučile i osudile kršenje međunarodnog prava." --------------------------------- Швајцарски лист лагано халуцинира о наводном кршењу некаквог имагинарног међународног права
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online