Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 31.03.2014.
12:52
B. Đokić - Vesti A

Slučaj Vasiljković ozbiljno pitanje

Nova ambasadorka Australije u Srbiji je gospođa Džulija Fini, dugogodišnji diplomata koja u intervjuu za "Vesti" ističe da će tokom mandata u Beogradu raditi na što boljem povezivanju i saradnji dve države.

Prijateljske veze: Džulija Fini
 

Gospođo Fini, kako ocenjujete trenutne odnose Australije i Srbije?

- Naši odnosi su vrlo dobri. Povezuju nas prijateljske veze i mnogo možemo na tome učiniti. Dobro se razumemo uprkos razdaljini između dve zemlje.

Jedna od spornih tačaka jeste slučaj Kapetana Dragana, koji u Australiji čeka odluku o izručenju Hrvatskoj zbog navodnih ratnih zločina.

- Ovom slučaju pristupamo vrlo ozbiljno, kao i odluci o ekstradiciji. Na taj način ćemo biti sigurni da će svaka odluka biti doneta na pravi način. On je pred australijskim sudom podneo zahtev za reviziju odluke o njegovom izručenju i ovaj proces je upravo u toku.

Dijaspora održava tradiciju

Koliko je srpskoj dijaspori omogućeno da održava tradiciju?

- Australija je zemlja imigranata. Važno je za Srbe da održavaju tradiciju i u tome ih društvo ohrabruje. Balkan je uvek veoma dobro predstavljen na multikulturalnim festivalima.

Nedavno ste se doselili u Beograd. Kako vam se dopada život u Srbiji?

- Utisci su vrlo pozitivni. Najviše me frustrira što Srbija ima toliko potencijala koje još nije iskoristila. Potrudiću se da tokom mog mandata oni budu što više iskorišćeni. Ljudi su topli, iskreni, slični Australijancima. Hrana je odlična, samo preobilna. Još nismo obišli sva mesta u Srbiji koja želimo, ali imamo vremena. Deca mi ovde već idu u školu.

Šta možete učiniti da se odnosi dve zemlje još više poboljšaju?

- Možemo još više uraditi na saradnji u obrazovanju i sportu. Podsetila bih vas da je Novak Đoković jedan od najpopularnijih sportista u Australiji, koji motiviše sve veći broj mladih tenisera u mojoj zemlji. Trudiću se da tokom svog mandata učinim maksimalno na razvijanju ovih, kao i kulturnih veza. Veoma je bitna saradnja univerziteta u Srbiji i Australiji, i razmena studenata, na čemu ćemo raditi.

 

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, kako nju ocenjujete?

- Imamo veliki interes za ekonomsku saradnju. Tu se prevashodno misli na investicije u rudarskom sektoru. Ali, svako ulaganje u eksploataciju miniralnih bogatstava su dugoročne investicije i ništa se tu ne dešava preko noći.

Prva generacija imigranata

Ambasadorka fini je prva generacija imigranata iz Škotske u Australiji. Ona iz Beograda "pokriva" Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Radila je u australijskoj misiji u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, kao i u misiji u Keniji. Pre dolaska u Beograd, bila je pomoćnik sekretara u Odeljenju za severnu, južnu i istočnu Evropu.

Koje kompanije su još zainteresovane za investiranje u Srbiji?

- Ima kompanija i iz drugih oblasti zainteresovanih za intvestiranje u Srbiju. Tu su prevashodno firme koje se bave menadžmentom u vodoprivredi.

Srpska dijaspora u Australiji je veoma brojna. Kako ocenjujete njen uticaj na australijsko društvo?

- Mogu reći da je srpska dijaspora veoma australijski okrenuta. Možemo reći da su postojala tri talasa srpske imigracije u moju zemlju. Dosta njih, iz druge, treće generacije, se identifikuju kao Australijanci, ali dosta i kao Srbi. Na popisu iz 2011. ukupno 69.000 Australijanaca se identifikovalo da ima srpske korene. Ova brojka ne pokazuje njihov pravi broj, jer kao i imigranti drugih nacija, dosta njih se sada identifikuju kao Australijanci.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 13:11
Kapetan Dragan je primjer za sve vojne skole kako pravi Vojnik se treba ponasat, kad vidimo i uporedimo kako se naci-nato pisaju i pale, siluju rezu i kidaju, ubivaju, zatvaruju onda je ovo sta rade Draganu najveca Sramota takozvanog laznog pravnog sistema. Nek horvati prvo rese Jasenovac i nek se vatikan javno pokaje i potvrdi sve zlocine horvata-ustasa, da vidimo prvo to.......a ovo je samo jedno govno koje ce zapadne fukare same da pojedu.......mesaju se svudje i glume sudije a oni samo mute i osvajaju planetu.......nek idu i nek se ubiju ako nece da budu na strani izvorno-pravilnog coveka.......pustite coveka Srbina da zivi----vi pobiste sve i svasta a ne odgovaraste za milione izvornih
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online