Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 31.03.2014.
13:04
J. L. Petković - Vesti A

Kosovski parlament samo za Albance

Srpski poslanici u kosovskom parlamentu zajedno sa predstavnicima drugih manjina bojkotovaće rad tog tela sve dok se sa dnevnog reda ne skine izmena Zakona o opštim izborima. Ovo za "Vesti" kaže Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke. Sporne izmene Zakona smanjuju broj birača srpske nacionalnosti, raseljenim licima komplikuju prijavu i pravo da glasaju, kontrolu izbornog procesa prepuštaju u najvećoj meri albanskim partijama, i smanjuju broj mesta za Srbe (i ostale manjine) u kosovskom parlamentu na deset.

Nealbanski poslanici bojkotovaće rad kosovskog parlamenta
 


- Na zajedničkom sastanku svi predstavnici manjina doneli su odluku da ne učestvuju u radu Skupštine Kosova dok se zakon na povuče. Taj predlog je uvršten na dnevni red mimo procedure. Do poslednjeg časa nije predstavljeno kako nam se sve umanjuju prava. U četvrtak taj zakon nije došao na red, u petak nismo otišli i nije bilo kvoruma - kaže Milosavljević.

Nekim čudom ili nemarnošću poslanika manjina, Zakon o opštim izborima, za razliku od zakona o lokalnim zajednicama, nije uvršten u kosovski ustav kao zakon o posebnim pravima za zajednice. Zato danas, za uskraćivanje prava Srbima da biraju i budu birani, nije potreban glas srpskih poslanika. Milosavljević dodaje da upravo zato oni nemaju veliki prostor za pregovore, ali da će u obaranju zakona ići do Ustavnog suda.

Prvi put zajedno

U kosovskom parlamentu je 25 poslanika manjina, pripadnika romske, aškalijske, turske, bošnjačke i zajednice Goranaca, kao i 13 srpskih poslanika. Ovo je prvi put da su oni tako jedinstveno i javno nastupili boreći se za prava svojih sunarodnika.

 - Ne možemo ih ucenjivati jer im je za usvajanje izmena ovog zakona dovoljna prosta polovina od ustanovljenog kvoruma. Ali, mi smo se konsultovali sa Asocijacijom srpskih pravnika, i oni su nam rekli da ukoliko ne učestvujemo u donošenju zakona imamo pravo da se žalimo Ustavnom sudu i da oborimo zakon - kaže Milosavljević.


SLS je partner u kosovskoj vladi sa partijom Hašima Tačija - PDK, međutim u ovom nezvaničnom predizbornom procesu ne želi da se kocka sa glasačima koji se i dalje dobijaju na nacionalnoj osnovi.


- Nijedna albanska stranka u kosovskom parlamentu nije spremna da se složi sa tim da Srbi imaju rezervisana mesta, jer bi im se to odrazilo na birače. Bez obzira na to što su neki politički lideri govorili pre nekoliko meseci, taj odnos se odavno ohladio i evidentno je da ništa povodom toga ne žele da urade. Sada ne žele ni da se oglase - zaključuje Milosavljević.
 

Poruke iz Gračanice

Direktor Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić pozvao je na protestu u Gračanici poslanike srpske i drugih manjinskih zajednica u Skupštini Kosova da ne učestvuju u "daljoj diskriminaciji i administrativnom i tehničkom čišćenju Srba na ovim prostorima". Da neko želi da spreči Srbe da izađu na (kosovske) izbore i imaju pravu vlast, slaže se i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Balje: Ima i neslaganja, o bojkotu u utorak

- Zakon o opštim izborima izazvao je pometnju u parlamentu. Mi, poslanici manjina, a to je prilično veliki broj, imali smo određene zajedničke stavove, između ostalog i interesovanje za rezervisana mesta. Međutim, kako se priča i u stranim ambasadama i kompetentnim institucijama, smatra se da smo iskoristili tu opciju, odnosno da su završena dva izborna kruga u kojma su po Ahtisarijevom planu nama bila obezbeđena i rezervisana mesta u Skupštini. A, albanska strana nije rapoložena da nam to omogući i treći put. Na inicijatvu srpskih poslanika mi smo pozvani da bojkotujemo rad Paralmenta. Međutim, postoje neka neslaganja, kaže Duda Balje, poslanica u kosovskoj skupštini ispred koalicije Vakat.

- Predsatvnici Srba se najviše interesuju za pravo glasa interno raseljenih lica, a kosovski zakon kaže da te osobe moraju imati validna kosovska dokumenta. Ako ih nemaju ne mogu da učestuju na izborima. Našu poslaničku grupu koja je jako uticajna, a čine je Bošnjaci, Turci i Romi, ova tema ne dotiče, a drugi članova zakona nam ne smetaju. Tako da ćemo sutra imati sastanak i odlučiti da li ćemo učestvovati u bojkotu rada parlameta ili ne, zaključuje Balje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 13:18
Jel to parlament SS Skenderbeg, napravili im stari saborci njemci, zajedno su klali sad se ljube i prave etnicko-cisti parlament. Kos-met je ocisceno Srba od naci-nato-a i al-kaide i albanaca.Stvorili su geto koji je agresivno-zlocudnog karaktera i njihov krvavo-fasisticki ustav je pisan na telima ubijenih Srba u zutoj kuci. I te kako je osveta jedna od fundamentalnih prava svakog coveka.
Ponedeljak 31.03.2014. 14:59
Овај парламент не би ни требао да постоји у оваквој форми! Чак не би требао уопште да постоји! Али, пошто га је формирала ЕУ и САД демо(н)кратија, у њему нема свакако места за Србе!
Ponedeljak 31.03.2014. 13:27
Ni malo mi je vas nije zao!!Ko sa Djavolom Tikve sadi.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online