Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 29.03.2014.
19:38
B92 A

Hrvatska do Apatina?!

Utvrđivanje granice Srbije sa Hrvatskom na Dunavu jedno od pitanja koje opterećuje odnose dve države. Spor je nastao zbog 11.000 hektara zemljišta, 10.000 na levoj obali u Srbiji i 1.000 hektara na desnoj, u Hrvatskoj.

Hrvati bi da se prošire do Apatina
 

Sporna područja protežu se od granice sa Mađarskom do Bačke Palanke. Najveći kamen spoticanja su dva rečna ostrva - Šarengradskaada i Vukovarska ada. Prema hrvatskom tumačenju, veliki delovi opštine Apatin, gotovo do samog ulaska u grad, pripadaju Hrvatskoj. Srbija smatra da bi granica trebalo da se nalazi na sredini Dunava.

"Oni govore da polažu pravo na Šarangansku adu, pozivaju se na neke gruntovnice, zapravo knjige, upisane u vreme austrougarske", kaže Aleksandar Đedovac, predsednik Opštine Bačka Palank.

S druge strane, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković, kaže da i kada bi se granica povukla na sredini Dunava Ada bi pripala Hrvatskoj.

Srpsko-hrvatski spor oko granice na Dunavu u poslednje vreme je aktuelizovan zbog mogućnosti da Hrvatska pitanje granice postavi i kao uslov tokom pregovora Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Šef tima Srbije za pregovore sa EU, Tanja Miščević, podseća na novo pravilo, a to je da susedna država ne blokira državu članicu kandidata. "Kao što se Hrvatska obavezala da u slučaju rešavanja spora sa Slovenijom da ukoliko nema dogovora ide na arbitražu ili na međunarodni sud, to će biti i naše pravilo, to će biti nešto što će se svakako u našem slučaju primeniti", kaže Miščevićeva.

Ipak, ona se nada da do suda nećemo ni doći i da će ovo pitanje biti rešeno diplomatskim putem. Ukoliko spor dođe pred međunarodnu arbitražu, Srbiji bi pored zakonskog razgraničenja iz 1945. godine i nadležnosti nad tim područjem skoro pet
decenija, išao u prilog i princip razgraničenja na međunarodnim plovnim rekama. Takav princip primenjuje se pri razgraničenju na Dunavu između Mađarske i Slovačke i Srbije i Rumunije.

POVEZANE VESTI

Subota 29.03.2014. 19:50
SA BANDOM KOJA VODI SRBIJU MOŽE SE PREGOVARATI I DA LI BEOGRAD PRIPADA SRBIJI . NAŽALOST .
Subota 29.03.2014. 19:51
Vreme anglosaksonskog fasizma polako prolazi pa ce pre Apatin do Zagreba.
Subota 29.03.2014. 21:39
Horjatini kažu da i Prevlaka pripada njima te se spore i sa Crnom Gorom godinama. Po Paveliću je bilo "pripadalo" sve do Zemuna, a na jugu sve do Bojane i Peći. Ne pripada vama ništa Horjatini. No mirujte tu gdje jeste, gdje Hrvatska nikad postojala nije do 1918. i da vam je lijepo. I onako ste protjerali do pola miliona vaših Srba, državljana do 1991, tako da niste zaslužili da vas Srbi čak i saslušaju oko granice. Bestidnici jedni. Centimetar zemlje ne biste dobili, ni srbijanske, ni crnogorske, jer ste srpsku zemlju oteli vlastitim državljanima "Bljeskom" i "Olujom", i uopšte u poslednjem ratu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online