Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 26.03.2014.
11:52
Beta A

EU: Srbija, sankcije, Rusija... nije vam lako

Evropska unija (EU) po pravilu poziva zemlje na putu ka članstvu u EU da se, kao sada posle zavođenja sankcija Rusiji, priključe politici Unije, ali to nije obaveza, a kada je reč o Srbiji, donekle postoji i razumevanje za složene odnose Beograda s Moskvom.

Foto: Ilustracija
 

To su izvori u Evropskoj komisiji u Briselu rekli agenciji Beta na pitanje da li će EU ili većina zemalja članica vršiti pritisak i tražiti od Srbije da se prikloni politici sankcija EU prema Rusiji, iako Srbija ima dugogodišnje bliske spoljnopolitičke veze i krupne
ekonomske interese s Rusijom, kao i to da je vlada u Beogradu svoj stav iskazala kroz poruku da su za Srbiju "i Ukrajina i Rusija prijateljske zemlje".

Pročitajte još:

* Srbija i Krim: Beograd kupuje vreme

* "Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji"

* Ukrajina vruć krompir za Srbiju

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, prenela je zvaničan stav da "EU uvek po pravlu poziva treće zemlje da se usaglase s njenim stavovima, posebno kad su u pitanju sankcije".

Kako je objasnila, "to posebno važi za zemlje kandidate i potencijalne kandidate koje su se preko Sporazuma o pridruživanju obavezale da povećavaju usaglašenost s spoljnopolitičkim pitanjima EU - njihov napredak se ocenjuje i po tome". "Ali, konačna odluka je i dalje na samim tim trećim zemljama", navela je Maja Kocijančič.

Bilo odstupanja i ranije

Upućeni zvaničnik u Savetu ministara EU je Beti rekao da su "neke zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo već prihvatile da takođe primenjuju sankcije EU prema Rusiji, ali neke, među kojima je Srbija, nisu, jer to i nije obaveza za njih zato što nisu članice EU".

"Takvih situacija je bilo i ranije, iako se u EU od kandidata koji
pregovaraju o članstvu očekuje da se pridruže. I ranije je bilo razumevanja za stavove Srbije, a sad će biti možda još nešto više razumevanja ako Srbija istraje na neutralnom stavu", objasnio je taj zvaničnik.

Zvaničnik u Evropskoj komisiji (EK) koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da je "uobičajeno da zemlje koje pregovaraju o članstvu u EU prihvate spoljnopolitičke stavove i krupne spoljnopolitičke poteze EU".

"Ali, to nije obaveza, jer te zemlje još nisu članice EU i, prema tome, od njihove volje zavisi da li će, kao Srbija u ovom slučaju, usaglasiti svoje sa stavovima EU", naveo je taj zvaničnik. On je napomenuo da "Srbija i još neke zemlje kandidati za članstvo
ni ranije nisu svaki put prihvatale sankcije i slicne poteze, tako da to sad, i to još mnogo više, imajući u vidu okolnosti, uopšte nije iznenađenje".

"Za to postoji izvesno razumevanje, iako neki u EU očekuju da Srbija ipak na neki način stavi do znanja da takođe 'razume' politiku i poteze EU u ukrajinskoj krizi", predočio je izvor u EK.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.03.2014. 12:00
Zaključak je jednostavan, a to je da Srbija već sada nema suverenitet, a tek po ulasku u EU. skupština će nam biti u Berlinu !
Sreda 26.03.2014. 12:19
Још једна уцена ЕУ .Србијо памет у главу.Ја нисам за то да се слуша ЕУ....Они нас осакатише, богаљима направили.....Спаси нас из ове луднице ПУТИНЕ !!!
Sreda 26.03.2014. 12:18
otvoren poziv na bojkot pravoslavne braće i svega prijateljskog,a nedugo posle i na dobrovoljno stavljanje bukagija od eU..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online