Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.03.2010.
23:43
Novosti A

Koštunica: Sa Tomom samo ako bira Kosmet

Prva tačka zajedničkog programa treba da bude da samo celovita Srbija sa svojom južnom pokrajinom može da uđe u Evropsku uniju, izjavio je lider Demokratske strane Srbije Vojislav Koštunica povodom ponude predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da SNS, DSS i NS počnu da pišu zajednički program za "buduću Vladu Srbije".


"Ako je SNS sa ovim saglasan, možemo da nastavimo da pišemo i ostala zajednička načela", rekao je Koštunica u intervjuu za "Večernje novosti".


Prema njegovim rečima, "prvo i osnovno pitanje svakog programa je da li EU hoće celovitu ili prepolovljenu Srbiju".

"Neistinito je, a i nemoralno, govoriti da su EU i Kosovo odvojena pitanja. To znači da treba jasno da se odredimo i prema Euleksu i prema sporazumu o granici između Srbije i Kosova. Svi sporazumu sa EU moraju da poštuju i potvrđuju teritorijalnu celovitost Srbije. Ako je SNS saglasan oko ovog najosnovnijeg nacionalnog načela, možemo da nastavimo da pišemo ostala načela programa", naglasio je Koštunica.


On je rekao da će sa Nikolićem razgovarati o tom pitanju.


"Novi program treba da bude osnov ponovnog uspostavljanja nacionalnog jedinstva, a nacionalno jedinstvo se može graditi samo na načelima državotvorne politike, za koju je Kosovo neotuđivi deo Srbije. Mislim da ćemo se o ostalim, ekonomskim i socijalnim pitanjima sigurno dogovoriti", istakao je lider DSS.


"Ovo je vreme kada ćemo svi morati da srpskom narodu damo jasan i iskren odgovor šta ćemo da radimo sa javnim zahtevom EU da Srbija uspostavi saradnju sa Kosovom kao susedom. Ako Nikolić prihvati da u prvom stavu programa piše da nam je Kosovo preče od EU i da nam neće biti sused, jer je to lažna država, onda smo zajedno dali građanima odgovor na ovo pitanje", rekao je Koštunica.


Prema oceni lidera DSS, politika da EU nema alternativu je "pogubna".


"Politika da EU nema alternativu ne može opstati jer, ako ona opstane, nestaće Srbije. Počeli su da se javljaju prvi glasovi javnog samopriznanja da ne možemo davati teritoriju zarad bilo kog drugog interesa. Samo dela su bitna, a ne prazne reči", naglasio je on, dodavši da "sumnja da DS ima tu vrstu političke snage da stvarno napusti nedržavotvornu i pogrešnu politiku da EU nema alternativu".


Kad je reč o jednoj ili dve deklaracije o Srebrenici, Koštunica je rekao da je za njega "neprihvatljivo i protivno istini da se od srpskog naroda, koji je najveća žrtva, pravi dželat".


"Još se nadam da je moguće da se probudi savest i da se odustane od deljenja žrtava po nacionalnoj osnovi. Ako SNS i vlast izglasaju rezoluciju o Srebrenici, to će svakako značiti da postoji ozbiljna i krupna razlika u odnosu na DS S", rekao je on.


Na pitanje da li će se pridružiti SNS i NS koji, posle prikupljanja potpisa, najavljuju i demonstracije protiv vlasti, Koštunica je odgovorio da su "izbori neophodni i zbog toga podržavamo sve aktivnosti opozicionih stranaka koje imaju za cilj njihovo raspisivanje".

POVEZANE VESTI

Utorak 23.03.2010. 09:18
Brate Vojo nema tu nikakvih problema!Toma se na mitingu"Kosovo je Srbija"zakleo;"Tako mi Boga"necu se smiriti itd..itd..Toje veliki srpski domacin,otac i djed,nece on okupatore staviti ispred srpske svetinje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online