Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 24.03.2014.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

"Anđeo" na vratima Zapada

Danas se navršava 15 godina od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a u sklopu ove sumorne godišnjice javnost ne može da ne primeti da isti oni koji su bombama iznedrili tzv. nezavisno Kosovo, sada uporno pokušavaju da ospore pravo na samoopredeljenje stanovnicima Krima.

Gađali sve živo: Nišlija ispred razrušene kuće
 

Odbacujući svaku analogiju, Zapad ne prihvata da im se jednostrana i pristrasna politika sada vraća kao bumerang kada svoju nedoslednu poziciju pokušavaju da prikriju pozivanjem na međunarodno pravo. Samo za razliku od malene SRJ pre 15 godina, sada za protivnika imaju najveću zemlju sveta, pa je i odijum njihovih tvrdnji sasvim drugačiji.
 

Epidemija malignih bolesti

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić rekao je Srni da su srpski stručnjaci utvrdili da je na Srbiju tokom NATO bombardovanja palo 15 tona radioaktivnog materijala, te ocenio da se ove godine može očekivati "eksplozija" oboljenja od raka, kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom. Što se tiče obolevanja od tumora, Čikarić kaže da je Kosmet potpuna nepoznanica, jer tamo "neće da talasaju" i da se zameraju NATO-u, a registar za rak gotovo i da ne postoji.

- Amerika i NATO su smatrali da je sila najbolja opcija i sada moraju da žanju ono što su posejali, a pitanje je gde će se to zaustaviti - upozorava bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.


Prema njegovom mišljenju, od tada svet prisustvuje ustoličavanju prava sile, i to od određenih zapadnih zemalja NATO-a, Amerike i EU, koje prenebregavaju sistem međunarodnih odnosa zasnovan na pravu i suverenitetu i samovoljno povlače poteze prema drugim zemljama kad god to njihovi interesi zahtevaju.


- Postupanje Rusije u slučaju Krima takođe je posledica tog presedana koji nisu stvorili samo NATO i SAD, nego pod njihovim uticajem i stalni Međunarodni sud pravde, kada je zauzeo stav da je proglašenje nezavisnosti Kosova neškodljivo za međunarodno pravo - dodaje Jovanović.


Predsednik Vlade SRJ u vreme NATO bombardovanja Momir Bulatović smatra da je oduzimanje dela srpske teritorije nakon bombardovanja, mimo svih pravila međunarodnog prava, dokaz da su napadi na Srbiju nastavljeni.
 

Prizor užasa i tuge: Telo Nišlijke koje su kasetne bombe usmrtile u blizini pijace
 

- Kosovo i Metohija imaju globalni značaj, jer su primer započete sulude krstaške politike novog imperijalizma - rekao je Bulatović na međunarodnoj konferenciji "Globalnim mirom protiv globalnog intervencionizma i imperijalizma", održanoj ovog vikenda u Centru Sava.
 

"Zasejali" pustoš

Za 79 dana bombardovanja, koliko je trajala NATO agresija cinično nazvana "Milosrdni anđeo", ubijeno je najmanje 2.500, ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. NATO je koristio i zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom, a po prvi put upotrebljene su i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema. Pod NATO bombama uništeno je i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 km puteva i 595 km pruga, oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečijih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, bombardovane rafinerije u Novom Sadu i Pančevu...


Vladika Irinej: Imperijalistički ciljevi

"Kada nekom silnom dođe na um neka ideja, mali to ne mogu sprečiti, ali bar možemo osuditi i ponavljati da se ne zaboravi kako lažno moralisanje ne može prikriti njihove imperijalističke ciljeve", poručio je na konferenciji u Centru Sava posvećenoj godišnjici NATO agresije vladika bački Irinej. Vladika smatra da je dužnost svakog čoveka da pamti nevine žrtve i da se to ne može tretirati kao poziv na revanšizam.

Kada je pred Međunarodnim sudom pravde osporila legitimnost kosovske secesije, Srbija je insistirala da se slučaj jednostranog otcepljenja ne može tretirati kao jedinstven i upozoravala da će to biti presedan na koji će se pozivati secesionisti raznih nacionalnosti širom planete.


Vladislav Jovanović podseća da je Beograd, još u vreme priprema za proglašavanje nezavisnosti Kosova, ukazivao da "ne može biti jedinstvenog slučaja u moru drugih očekivanja od manjinskih grupa i naroda u složenim državnim zajednicama, jer je to van logike".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.03.2014. 18:08
Čuo sam reakcije mnogih "zvaničnika", samo ne čuh predsednika "najjače" partije u srbiji po pitanju ovog zla ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online