Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.03.2010.
15:25
Tanjug A

Privatizacija "Luke" primer sprege sa kriminalom

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je danas da taj savet nema saznanja da je "Luka Beograd“ privatizovana novcem Stanka Subotića, ali da postoji sumnja da se u tom poslu "najverovatnije radilo o pranju novca". Ona je dodala da postoji opasnost da Srbija ostane bez luka na Dunavu, jer su sve osim novosadske privatizovane.

Luka Beograd

Barać je novinarima u parlamentu, gde je prisustvovala sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, koji je trebalo da raspravlja o navodima Subotića da su "Milan Beko i Miroslav Mišković njegovim novcem privatizovali Luku Beograd i Kompaniju Novosti", rekla da Savet nije došao do tog podatka, kao i da to može da utvrdi samo Uprava za sprečavanje pranja novca.


Ona je podsetila da je u izveštaju, koji je pre dve godine dostavljen Vladi Srbije, Savet upozorio da se u tom procesu najverovatnije radilo o pranju novca.


"Beko je otvoreno, pred sudom, govorio o fantomskim firmama sa kojima su kupljeni "C market" i "Luka Beograd"“, rekla je Barać, i navela da je u procesu privatizacije "Luke Beograd“ "postojala sprega kriminala, kapitala i političkih stranaka".


"Ako postoji dobar primer za spregu krupnog kapitala, kriminala i političkih stranaka - to je "Luka Beograd“. Ovo sa "Lukom Beograd“ i "C marketom“ je direktno urađeno u sprezi sa vladom“, rekla je Barać, i napomenula da se neregularnosti u tom procesu odnose na koncentraciju vlasništva i nezakonito preuzimanje akcija, pri čemu je država tada izgubila više od 21 milion evra.


Prema njenim rečima, u koncentraciji vlasništva na nezakonit način na štetu države i malih akcionara učestvovali su Ministarstvo privrede, Agencija za privatizaciju, Akcijski fond i Komisija za hartije od vrednosti.


"Svi su radili tako da se akcije "Luke Beograd“ u jednom potpuno nameštenom procesu kupe za smešno male pare. Tu se radi o simularnom poslu, jer kupce interesuje samo zemljište", rekla je Barać.

Ona je ocenila i da nije dobro što Odbor za odbranu i bezbednost danas nije o tome raspravljao, jer se time neće rešiti problem koji postoji godinama, dodajući da se Savet "nadao da će se državne institucije otvoriti ka problemima koji postoje".

Srbija bez luka

 

Barać je navela da su trenutno sve luke na Dunavu, osim novosadske, privatizovane i da postoji mogućnost da njihovi vlasnici konvertuju pravo korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine na kompletnom lučkom zemljištu i tako Srbija na Dunavu ostane bez luka. Ona je navela i da je "na zahtev novih vlasnika menjan Generalni urbanistički plan Beograda, zbog čega se došlo u situaciju da se luke ne posmatraju kao infrastrukturni objekti koje je gradila država, nego kao zemljište za koje su zainteresovani novi vlasnici".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online