Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 21.03.2014.
14:01
D. N. Petrović - Vesti A

Tači raspušta srpske opštine?

Ministarstvo za lokalnu samoupravu iz Prištine ne prihvata nedavno usvojene statute srpskih opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica i traži da se "dorade", odnosno usklade sa kosovskim zakonima. Ako to ne bude urađeno u narednih mesec dana, Priština preti da će raspustiti sve četiri lokalne samouprave i raspisati nove lokalne izbore.

Priština preti da će raspustiti sve četiri lokalne samouprave i raspisati nove lokalne izbore: Hašim Tači

- Dobili smo niz primedaba na statut, a glavna je što na pečatima, dokumentima i opštinskim zastavama nema grba i drugih obeležja "Republike Kosovo" - kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić. On naglašava da su opštinski statuti statusno neutralni, i da su osnov za njihovo donošenje bili Rezolucija 1244 UN i Briselski sporazum.


- Sve smo uradili po Briselskom sporazumu, nemamo nameru da bilo šta ozbiljnije menjamo. Zameraju nam i to što su zastave sve četiri opštine iste - srpske trobojke bez grba Srbije. Ako im to nešto znači, da bi se razlikovale, na zastavama ćemo utisnuti i grb opštine. Iz Prištine traže da na pečatu stoji natpis "Republika Kosovo", a statutima je predviđeno da, osim naziva opštine, stoji i natpis "Kosovo po Rezoluciji UN 1244". Spremni smo da ostane samo naziv opštine, ali nikako da stoji "Republika Kosovo" - kaže Jablanović.

Preko grba bela traka

Prilikom konstituisanja skupština opština na severu natpis "Republika Kosovo" i grb Kosova bili su prekriveni belom lepljivom trakom. Da podsetimo, čelnici srpskih opština nisu hteli da potpišu nijedan dokument sa vidnim obeležjem države Kosovo.

Iz Prištine zameraju i na tome što u statutima piše da opština deo svojih nadležnosti može da prenese na druge institucije. Iza ove zamerke krije se strah Prištine da će opštine deo svojih nadležnosti preneti na Zajednicu srpskih opština i želja da se ta zajednica uopšte i ne formira.


U Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici ne haju mnogo za pretnje da će lokalne samouprave biti raspuštene i raspisani novi izbori.


- To su prazne pretnje, iz Prištine su pretili da neće dozvoliti ni održavanje parlamentarnih izbora na teritoriji Kosova, pa su oni održani. Mi se strogo pridržavamo Briselskog sporazuma i to ćemo činiti i ubuduće - ističe Goran Rakić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

POVEZANE VESTI

Petak 21.03.2014. 14:17
Vreme prolazi bolesti se sire poubijase sve albanske vezire-nece dugo ti paraziti nasu Svetu Metohiju da gazi nego ce Srbin njihove glave da unakazi-jedva cekamo da vam se osvetimo da dodjemo i sve da vas zapalimo-nece dugo vremena proci opet ce SAJ za jasharija doci/nema da ostane ni kuceta il maceta sve sto ste voljeli bice baceno pored djubrista-samo jos tebe da se docepamo i srce tvoje crno da iscupamo-vodijo si Srbe u zute kuce sad cemo tvoje najmilije da gledamo kako se muce Uck teroristi osudjeni na smrtnu kaznu
Petak 21.03.2014. 15:45
TRAŽILI STE GLEDAJTE,BIĆE KAKO KAŽE TAČI,ZNAO JE TO I NESREĆNI JABLANOVIĆ I SVI ONI KOJI SU PRIMORALI MANJI DEO SRBA DA GLASAJU NA TAČIJEVIM IZBORIMA,UŠLI SU U TAČIJEVO KOLO IGRAĆE I JABLANOVIĆ I DRUGI KAKO TAČI KAŽE.
Subota 22.03.2014. 00:34
vučić aminuje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online