Petak 21.03.2014.
14:01
D. N. Petrović - Vesti

Tači raspušta srpske opštine?

Priština preti da će raspustiti sve četiri lokalne samouprave i raspisati nove lokalne izbore: Hašim Tači

- Dobili smo niz primedaba na statut, a glavna je što na pečatima, dokumentima i opštinskim zastavama nema grba i drugih obeležja "Republike Kosovo" - kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić. On naglašava da su opštinski statuti statusno neutralni, i da su osnov za njihovo donošenje bili Rezolucija 1244 UN i Briselski sporazum.


- Sve smo uradili po Briselskom sporazumu, nemamo nameru da bilo šta ozbiljnije menjamo. Zameraju nam i to što su zastave sve četiri opštine iste - srpske trobojke bez grba Srbije. Ako im to nešto znači, da bi se razlikovale, na zastavama ćemo utisnuti i grb opštine. Iz Prištine traže da na pečatu stoji natpis "Republika Kosovo", a statutima je predviđeno da, osim naziva opštine, stoji i natpis "Kosovo po Rezoluciji UN 1244". Spremni smo da ostane samo naziv opštine, ali nikako da stoji "Republika Kosovo" - kaže Jablanović.

Preko grba bela traka

Prilikom konstituisanja skupština opština na severu natpis "Republika Kosovo" i grb Kosova bili su prekriveni belom lepljivom trakom. Da podsetimo, čelnici srpskih opština nisu hteli da potpišu nijedan dokument sa vidnim obeležjem države Kosovo.

Iz Prištine zameraju i na tome što u statutima piše da opština deo svojih nadležnosti može da prenese na druge institucije. Iza ove zamerke krije se strah Prištine da će opštine deo svojih nadležnosti preneti na Zajednicu srpskih opština i želja da se ta zajednica uopšte i ne formira.


U Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici ne haju mnogo za pretnje da će lokalne samouprave biti raspuštene i raspisani novi izbori.


- To su prazne pretnje, iz Prištine su pretili da neće dozvoliti ni održavanje parlamentarnih izbora na teritoriji Kosova, pa su oni održani. Mi se strogo pridržavamo Briselskog sporazuma i to ćemo činiti i ubuduće - ističe Goran Rakić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

2024 © - Vesti online