Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 18.03.2014.
10:29
Beta A

“Srbija će posle pobede SNS-a povećati ambicije prema Kosovu“

Prištinski analitičar Azem Vlasi smatra da će ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarni izborima u Srbiji povećati ambicije Srbije prema Kosovu.

Azem Vlasi ne veruje da će do maja biti suštinskih razgovora Beograda i Prištine
 


"Činjenica da je partija Vučića ojačala na poslednjim izborima sigurno će uticati na povećanje ambicija prema Kosovu kako bi se zadržao populistićki i nacionalistićki kurs", rekao je Vlasi za Koha ditore.


Srbija će tražiti više

Prema njegovim rečima, to znači da će biti novih zahteva i da će Srbija tražiti da bude više nego do sada ukljućena u pitanja Kosova.


Vlasi ne očekuje da se u narednom period održi tempo razgovora između premijera dve zemlje, kakav je bio do sada.


"Ne verujem da će do maja biti suštinskih razgovora, jer je Vučiću glavni posao da formira Vladu i za to mu je potrebno vreme do početka maja. Najavljeno je da će se u Srbiji do 1. Maja konstitusati Vlada. Istovremeno na Kosovu tada će vršiti pripreme za izbore. Ja ne verujem da će gospođa Ešton naterati novog premijera Srbije i sadašnjeg premijera Kosova da požuruju, da raspravljaju o teškim temama", kaže Vlasi i dodaje da Kosovo nema nikakvog interesa da požuruje nastavak ovih razgovora.


Vlasi smatra da Kosovo ne treba da dozvoli da se teme o kojima se razgovara proširuju i da ne dozvoli da dođe do direktnog uključivanja države Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.


Malo da usporimo

On smatra da bi najbolje rešenje bilo kada bi kosovska strana usporila dosadašnji ritam razgovora.


"O glavnim pitanjima je postignut sporazum. Sada bi najpametnije bilo da se insistira na ostvarivanju do sada postignutih sporazuma. Svi odnosi sa Srbijom treba da budu spušteni na niži nivo, na obicahi kolosek, na međusobnu komunikaciju raznih sektora, ali ne više na nivou premijera", kaže Vlasi.


On je naveo i da u političkom diskursu SNS populizam i nacionalizam i ocenio da će Vučić nastojati da se pokaže jačim zaštitnikom Srba od lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića.


"Zato kosovska strana ne treba da dozvoli da se dijalog pretvori u proces bez kraja", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.03.2014. 10:31
Normlno, ambicija da se vrati Kosmet
Utorak 18.03.2014. 11:17
Kosovo i Metohija je naše i mi ćemo doći po naše. Utuvite si to u glavu za vjek vjekova.
Utorak 18.03.2014. 11:27
Kosovo i Metohija su suvereni i celokupni deo Republike Srbije. Kad se nazovi medjunarodna zajednica zalaze za suverenite i celovitosti drzava sveta onad se zalaze i za suverenitet i celovitost Republike Srbije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online