Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.03.2014.
05:47
M. Stanimirović - Vesti A

Užičanin ukrasio plafon za rusku vladu

Izrada umetničkih vitraža za Užičanina, 64-godišnjeg Velimira Velja Tošanića prvo je bio hobi, a potom ozbiljan posao. Zahvaljujući vitražima majstor Veljo je postao poznat daleko izvan granica Srbije. Njegovim majstorijama divi se i ruski predsednik Vladimir Putin u rezidencijama ruske vlade.

Majstor umetničkog vitraža iz Užica ulepšava svetske rezidencije
 


- Sve je počelo folklorom. Trinaest godina vodio sam Kulturno-umetničko društvo Sevojno, koje je godinama bilo među 10 najboljih društava u Jugoslaviji. Šireći kulturu našeg naroda proputovao sam celu Evropu. Prilikom boravka u Bremenu 1988. godine slučajno sam primetio radionicu u kojoj se na umetnički način obrađivalo staklo. Pitao sam gazdu da li mogu da izučavam zanat. On je pristao i ja sam počeo da učim tajne umetničke obrade stakla. Kasnije sam prešao u Minhen i tu radio tri godine. Zanat sam učio i u Bilefeldu i u potpunosti sam ovladao svim tehnikama, od fuzionisanja stakla koje se radi na temperaturi od 800 stepeni u specijalnim pećima do peskarenja stakla - priča Veljo.

Vitraž u dečjoj sobi

Vratio se u Srbiju 1993. godine planirajući da mu izrada vitraža bude hobi, ali ubrzo je hobi prerastao u zanimanje i vrlo unosan posao. Napušta Valjaonicu bakra u kojoj je tada zarada bila dobra i osniva umetničku radionicu Tifani. U selu Tripkova, odakle su Veljovi koreni, na pola puta između Užica i Tare niče radionica za koju će se vrlo brzo čuti. Tehnikom tifani, Veljo pravi vitraže koji će ukrasiti kongresne centre, rezidencije, hotele, vile na Dedinju...


- Prvo sam radio za domaću klijentelu, a potom su usledili i pozivi iz inostranstva. Za proslavu 300-godišnjice osnivanja Sankt Peterburga u dvorcu Baltička vila, koji je rezidencija ruske vlade, uradio sam plafon. Zatim sam radio rezidenciju ruske vlade u Samari, pa Kongresni centar u Rostovu, jedan veliki hotel u Anapi na Crnom moru, predsedničku rezidenciju u Taškentu. Radio sam u Minhenu i Bremenu, francuskim gradovima Šamoniju i Sen Žerveu, Čikagu, na Floridi - nabraja Veljo.


Na domaćem tržištu majstor Veljo je ulepšao sve rezidencije u kojima je boravio Slobodan Milošević, Vojnu ustanovu Karađorđevo, VIP salu beogradske Arene, manastir Rača kod Bajine Bašte, manastir Svetih arhangela kod Prizrena, veliki broj vila na Dedinju, a u komšiluku vilu Gorica u Budvi, koja je rezidencija MUP-a Crne Gore.

Velimir Tošanić u svojoj radionici u Užicu
 


Po obrazovanju je metalurški tehničar i veliko znanje i iskustvo stečeno u obojenoj metalurgiji pomoglo mu je da stručno, odgovorno i vešto ispunjava sve zahteve probrane klijentele. Poslednjih godina u posao se uključila i njegova ćerka Ana. Ušla je u sve tajne tehnika koje je otac naučio u Nemačkoj, pa će umetnički vitraži i u budućnosti davati novu dimenziju prostoru.
 

Srpske i nemačke igre

Ljubav prema folkloru ne bledi, pa će Veljo zajedno sa svojim prijateljima uveličati 60 godina od osnivanja KUD Sevojni. Planirali su da prvog avgusta ove godine u gradu na Đetinji ugoste svoje prijatelje iz društva Tancgrupe iz Bremena, koja neguje igre iz severne Nemačke.
- Očekujem da dođu sa decom i da nastavimo višedecenijsko prijateljstvo koje je počelo 1974. godine kada smo gostovali na festivalu u Bremenu. Pozvaćemo i nemačkog ambasadora da uveliča naše druženje - kaže Veljo. - Malo je zemalja u svetu koji pored nas imaju nacionalne ansamble. Tu su još Makedonci, Bugari i Hrvati.

Utorak 18.03.2014. 06:52
Ko ume, za njega zime nema! Znanje ti niko ne moze oduzeti.
Utorak 18.03.2014. 11:50
Свака част.Златне руке и мукотрпан рад!
Utorak 18.03.2014. 15:09
Da ali takav kic samo rusima mozes prodati. Oni obozavaju takvo nesto bezukusno i staromodno. Ipak nek mu je sa srecom imaju i neki rusi par evrića
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online