Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 16.03.2014.
09:24
Srna A

"Pogrom Srba nekažnjen da se ne pokvari slika o Albancima"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je Srni da je martovski pogrom Srba na Kosovu 2004. godine bio pokušaj dovršetka etničkog čišćenja za koje su već u najavi znali zvaničnici međunarodne zajednice u toj pokrajini.

Milovan Drecun

"Iako su organizatori poznati, oni nisu procesuirani, a Srbi koji su proterani nisu se vratili, osim pojedinaca", rekao je Drecun. On je naveo da je UNMIK-ova istraga kao glavne nosioce identifikovala pripadnike političkih struktura Albanaca koje su proizašle iz takozvane OVK ili su bili pripadnici radikalnog islamističkog pokreta, pojedinci iz redova Kosovske policijske službe, tada Kosovskog zaštitnog korpusa.

Odgovorni nisu kažnjeni, smatra Drecun, zbog političke nesvrsishodnosti i kako se ne bi naštetilo predstavi o Albancima kao žrtvama.

"Cela priča je bila usmerena ka tome da su Albanci žrtve Srba, odnosno režima Slobodana Miloševića, da su bili strana kojoj je trebalo pomoći, koja je navodno etnički čišćena. Odjednom priznati da su zapravo Albanci loši momci, da oni etnički čiste srpsko stanovništvo i čine užasne zločine, bilo bi politički nesvrsishodno i nanelo bi štetu kompletnoj predstavi na zapadu o Albancima", naveo je Drecun.

On je ocenio da bi kažnjavanje organizatora martovskog nasilja zahtevalo i da se menja stav o Albancima, imajući u vidu da se pripremalo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije i onda je trebalo sačuvati pozitivnu sliku o njima kao žrtvi i opravdati dalje postupke.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji od 17. do 19. marta 2004. godine ubijeno je 19 civila, od kojih osam Srba i 11 Albanaca, a više od 900 osoba je povređeno. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i deset društvenih objekata. Uništena su i 72 vozila UN. U pogromu je uništeno ili do temelja spaljeno 39 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.03.2014. 09:55
Kako ga nije sramota da se oglasi , on se danas lize sa Tacijem i OVK zlocincima.
Nedelja 16.03.2014. 09:45
Satanizacija Srba traje od 1987 a sada se Istina dokazala sama, svi su došli na svoje mjesto; najbolji Srbi; uvređeni, optuženi, okrivljeni, kažnjeni, opkoljeni i ostali su usamljeni..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online