Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 11.03.2014.
13:28
D. Lj. Joksić - Vesti A

Tribunal za Kosovo do juna?

Međunarodna zajednica privodi kraju pripreme za formiranje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, iako se Priština tome protivi, doznaje skopski "Dnevnik". Diplomatski izvor na koji se poziva list navodi da će se tribunal za Kosovo formirati pre parlamentarnih izbora, do juna, do kada će biti sastavljana i crna lista zločinaca, na kojoj će se verovatno naći i kosovski premijer Hašim Tači.

I tribunal u pregovaračkom paketu: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači (sleva)

Jedan od argumenata međunarodne zajednice, pre svega EU, Oebsa i SAD za formiranje Tribunala za Kosovo jeste nefunkcionalan sistem zaštite svedoka, o čemu je u svom izveštaju još pre tri godine govorio evroposlanik u Savetu Evrope, Švajcarac Dik Marti, koji je naveo i niz zločina Oslobodilačke armije Kosova (OVK).


Na nameru međunarodne zajednice da formira specijalni tribunal za Kosovo prvi je reagovao Hašim Tači, kome se ta ideja nije svidela jer, kako je rekao, "Kosovo ima svoje pravne institucije, pa zato nema potrebe za tribunalom".

Priština traži pomoć SAD

Priština bi mogla da se saglasi da se formira tribunal ako bi sedište tog suda bilo na Kosovu i ako bi se sudilo prema kosovskim zakonima, piše list "Tribuna". Institucije Kosova traže diplomatsku pomoć SAD u dijalogu koji se o tome vodi u Briselu. Prema prvom nacrtu, predviđeno je da tribunal bude otvoren u nekom od gradova zemalja članica EU.

Diplomatski predstavnik u Prištini, na koga se poziva "Dnevnik", kaže da je retorika Tačija očekivana, i dodaje da će tribunal biti formiran i pored toga što će kosovski lideri vikati "ne".


- Vraćanja od procesa nema i mislim da se lista već formira i ne isključujem da će se na njoj naći zvučna imena, verovatno i sam Tači. Biće obuhvaćeni zločini na Kosovu, kao i oni koje je počinila OVK poput silovanja, egzekucije, trgovine organima. I konačno, nakon odlaska Euleksa u junu zapadni saveznici žele da se raščisti sa militantima u politici, istakao je za "Dnevnik" neimenovani diplomata.


U ovom trenutku je nejasno pod čijom će jurisdikcijom će biti tribunal, pretpostavlja se taj proces voditi Savet Evrope.


Skopski analitičar Albert Musliju kaže da je ideja o formiranju tribunala u osnovi dobra jer će se preko specijalnog suda kolektivna krivica individualizovati.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.03.2014. 13:34
Kosovo je pod protektoratom OUE, I samo pid tim sudom treba da se sudi siptar skim zlocincim! Mada smatram pravilnim da se sudi u Srbiji a kao argumenat je I to sto je zlocin pocinjete na teritoriji Srbije! Vucicu, trazi da se zlocinci izruce Srbiji I da I'm se sudi pred Srbskim sudstvom! Drugacije neces imati glas naroda!
Utorak 11.03.2014. 23:45
ДВЕРИ ЗА ЖИВОТ СРБИЈЕ! http://www.youtube.com/watch?v=wv6BZovi4Cc http://www.youtube.com/watch?v=8WNOkd0ZQsg#t=495 http://www.snaganaroda.rs/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online