Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 10.03.2014.
13:13
danas.rs A

''Zajednica opština je velika prevara''

Potpredsednik DSS i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić rekao je u intervjuu za ''Danas'' da je "projekat zajednice srpskih opština velika prevara sadržana u Briselskom sporazumu".

Slobodan Samardžić
 

- Projekat ZSO je velika prevara sadržana u Briselskom sporazumu. Po njemu, sve aktivnosti u vezi s osnivanjem Zajednice, računajući i lokalne izbore u srpskim opštinama, odvijaju se po zakonima albanskog Kosova. To je rezultat slavne borbe Vučića i Dačića za srpske interese u Pokrajini. U takvim okolnostima, ustavni zakon samo može da prizna nezavisno Kosovo.

Šta DSS konkretno predlaže kao alternativu Briselskom sporazumu i ZSO?

- Najpre treba osloboditi Ustavni sud od političkog pritiska i omogućiti mu da donese odluke o preostalim sporazumima iz Brisela. Ne vidimo pravne razloge po kojima bi preostali sporazumi bili ocenjeni drugačije od sporazuma o katastru, dakle kao neustavni. U tom slučaju, oni bi mogli da se dalje sprovode samo političkim nasiljem nad Ustavom. Vraćanje ovog pitanja u njegove ustavnopravne okvire bio bi početak borbe države za svoje legitimne interese u Pokrajini. Prošlog ponedeljka bio sam u Gračanici, gde je trebalo da održim tribinu, ali je policija zapretila nasilnim prekidom skupa. To je dokaz da je Kosovo južno od Ibra u režimu okupacije. Severno od Ibra stanje je kao, recimo, poluokupacija, čemu je doprinela i sadašnja Vlada Srbije. Zato naglašavam da treba praviti razliku između okupacije i kapitulacije.

Gde su, po Vama, južne granice Srbije posle potpisivanje Briselskog sporazuma?

- Briselski sporazum nije nikakav validan pravni dokument, što će, siguran sam, pokazati i odluka Ustavnog suda. Samim tim, on pravno nije značajan ni za šta, a ponajmanje za menjanje naših državnih granica. Granice su tamo gde ih utvrđuju validni državni i međunarodni akti, a to su Ustav Srbije, Povelja UN i Rezolucija SB UN 1244.

Šta mislite o potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine?

- To je poslednji akt u seriji postupaka ove i prethodne vlade u faznom priznavanju Kosova kao nezavisne države. Svaka bi država odbila da o tome i razgovara, a ne da ga potpisuje. Koja god vlada to da učini, značilo bi da obavlja poslednji izdajnički čin. Suvišno je govoriti da bi to bio protivustavni akt, budući da je po definiciji protivdržavni. Ali, upravo stoga, mnogi političari danas govore o potrebi promene Ustava.

Zašto je za glasanje 16. marta na KiM najpoželjniji model iz 2012, protiv kog su TADA glasali članovi RIK iz SNS, DSS i SRS, a kosovski Srbi tvrdili da su dobili status "nelegalizovane dijaspore"?

- DSS uopšte ne smatra ovaj "model" poželjnim. Naprotiv, smatra ga veoma sumnjivim kada je reč o uobičajenoj demokratskoj proceduri izbora. On ne garantuje elementarnu kontrolu izbora ni prilikom njihovog obavljanja, ni prilikom brojanja glasova. Naime, osim tri člana biračkog odbora, na biračkom mestu neće moći da budu predstavnici ostalih stranaka koje učestvuju na izborima. Rezultati se ne broje na licu mesta, nego u dva grada izvan, a to su Vranje i Raška. Takva "procedura" omogućava falsifikovanje izbornih rezultata. RIK je ovo prihvatio na zahtev OEBS, ali iza toga svakako stoje SNS i SPS, kojima ne odgovara demokratska kontrola izbora na KiM. Toliko o domaćoj i evropskoj demokratiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.03.2014. 13:26
Ukrajina, Krim. su dokazali da nemoguca politika moze da se vodi i na drugaciji nacin, to sto ste srpski narod bacili siptarima za izivljavanje, pogazili Ustav Srbije, nema opravdanje , jer ocigledno da pogled sa Dedinja i deca u Londonu, nemaju cenu.
Ponedeljak 10.03.2014. 16:20
E moj profesore cenim te i poštujem, ali kada ćeš shvatiti da je doba nesvrstanih odavno prošlo, kada je pao berliniski zid nestali su i nesvrstani. Srbija i ne treba da žali za tim periodom, jer je više Srba izginulo u tom periodu nego za vreme Hitlera. Što ne objasniš narodu zašto TITO nikada nije razoružao baliste i zašto je smakao Rankovića. Sada svi pričaju o kosovu i metohiji kao da je taj problem nastao 1995 ili 1990, a nitko ne spominje pokrete koje je direktno financirao vatikan, BND Englezi...,koi su izazivali nemire jošod ra nih sedamdesetih. Vi ljudi koji se bavite srpskom istorijom, ste dužni da objasnite ovim mladim generacijama iz čega su se rodili problemi sa kojima oni dana
Ponedeljak 10.03.2014. 19:34
nesto kao udruzenje ljubitelja leptrira.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online